Ebből még baj lehet: Netanjahu kőkeményen szembement Amerikával

2023. december 12. 19:38

A Gázai övezet ügyében nem találkozik Washington és Jeruzsálem véleménye.

2023. december 12. 19:38
null

Eltér Izrael és az Egyesült Államok elképzelése a háború utáni gázai övezeti rendezésről Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint. A politikus azt mondta, hogy vannak nézeteltérések a Hamász utáni napokról, és reméli, hogy ebben is sikerül megegyezniük.

Nagyon nagyra értékelem az amerikai támogatást ahhoz, hogy megsemmisítsük a Hamászt, és hogy visszakapjuk az általa túsznak elhurcolt embereket”

– tette hozzá, majd úgy folytatta, az amerikai elnökkel és munkatársaival folytatott intenzív beszélgetés után teljes támogatást kaptak a szárazföldi harcokhoz és a háború leállítására irányuló nemzetközi nyomás megfékezéséhez.

Leszögezte: nem engedi, hogy Izrael megismételje Oslo hibáját és nem engedi, hogy az izraeli állampolgárok és katonák áldozatai után olyanokat engedjenek be Gázába, akik terrorizmusra oktatnak, támogatják és finanszírozzák a terrorizmust. 

Gázát nem fogja irányítani sem a Hamász, sem a Fatah”

– tette hozzá.

Az Izrael és a palesztinok között 1993-ban létrejött Oslói Megállapodások indították el a felek közötti megbékélési folyamatot, teremtették meg a korlátozott palesztin autonómiát Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Az Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására – amelynek alapja az ENSZ Közgyűlésének 1947-es terve volt Palesztina felosztására – már az 1991-es madridi konferencián történtek erőfeszítések, de végső megállapodást soha nem sikerült erről elérni.

(MTI)

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wwoman-2
2023. december 14. 21:38
Soha nem volt olyan, hogy palesztin állam.
Hekimeki
2023. december 13. 08:11
Előbb vagy utóbb kinyírják a népírtó bibit de meg is érdemelné az biztos!!!!!!!!
Temeráf
2023. december 13. 07:43
Mire számítottak a palesztinok az októberi terror támadás után, amikor izraelben dolgoztam egy zsidóért 200 arab fej hullott a porba.A világ meg le van döbbenve izraelen, pedig még nem is annyira kemények. Ki fogják írtani a gázai övezetet, ha tetszik a világnak ha nem izraelt nem úniós nullák vezetik! Ez a bosszú, kegyetlen arabtalanítás folyik most gázában.
victory
2023. december 13. 01:01
“ teljes támogatást kaptak a szárazföldi harcokhoz és a háború leállítására irányuló nemzetközi nyomás megfékezéséhez.” Úgy néz ki, tök egyetértenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!