Az Euronews szerint 1918-ban Románia „újraegyesült”

2023. december 02. 23:00

A lap maximálisan ellentmondott minden történelmi ténynek.

2023. december 02. 23:00

105 évvel ezelőtt ezen a napon egyesült újra Erdély, a Bánság, Partium és Máramaros az akkori Román Királysággal – írta az Euronews pénteken. A nagy román nemzeti ünnep kapcsán a cikk szerzője közölte, hogy az alkalomból csaknem 2400 katona és 150 katonai eszköz vonult fel Bukarestben. 

A lap maximálisan ellentmondott minden történelmi ténynek, hiszen a felsorolt területek mind a Magyar Királyság részét képezték korábban, és 1918 előtt nem tartoztak Romániához.

Az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződést követően lett Erdély, Bánság, valamint a Partium hivatalosan is Románia része. 

A nemzeti ünnepen Klaus Iohannis elnök koszorút helyezett el a 105 éve elesett katonák emlékművénél, majd egy perc néma csenddel emlékeztek rájuk” – derül ki a cikkből. Lapunk szerdán pedig arról számolt be, hogy a román ortodox egyház szerint ők „már kétezer éve” felvették a kereszténységet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 22. 14:17
Több mint 100 éve ezen dolgoznak, hogy a világ úgy emlékezzen, hogy az mindig is az övék volt, csak a Magyar Királyság megszállta valamikor korábban. Sőt valójában ez volt az igazi Románia.
YouTubeRight2Laugh-Tamas
2023. december 04. 22:41
Ha így folytatják a románok, hamarosan már nem lesz mit ünnepelniük! NEM! NEM! SOHA!
Welszibard
2023. december 04. 22:13
Románia nemcsak Erdélyt rabolta ki, hanem Budapestről is minden mozdíthatót ellopott 1919-ben. A franciákkal azért értetnek annyira egyet, mert a román nyelvújításkor rengeteg francia szót átvettek és elhitették a franciákkal, hogy nyelvrokonok. Az UZ völgyi magyar katonatemetőben tett sorozatos román nacionalista provokációjukról kellett volna inkább filmet készítenie az Euro news-nak, hogy lássa a románság valódi arcát Európa.
YouTubeRight2Laugh-Tamas
2023. december 04. 20:46
József Attila: NEM! NEM! SOHA!   Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke! Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret! Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!   Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel, Ha eljő az idő - a magyar talpra kel, Ha eljő az idő - erős lesz a karunk, Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk!   Majd nemes haraggal rohanunk előre, Vérkeresztet festünk majd a határkőre És mindent letiprunk! - Az lesz a viadal!! - Szembeszállunk mi a poklok kapuival!   Bömbölve rohanunk majd, mint a tengerár, Egy csepp vérig küzdünk s áll a magyar határ Teljes egészében, mint nem is oly régen És csillagunk ismét tündöklik az égen.   A lobogónk lobog, villámlik a kardunk, Fut a gaz előlünk - hisz magyarok vagyunk! Felhatol az égig haragos szózatunk: Hazánkat akarjuk! vagy érte meghalunk.   … 1922
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!