Az EU tagsági tárgyalásokat kezd Ukrajnával és Moldovával, valamint tagjelölt státuszt biztosítanak Grúziának

2023. december 14. 19:52

Ukrajna és Moldova azután kérte felvételét az EU-ba, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

2023. december 14. 19:52

Az európai vezetők úgy döntöttek, hogy megkezdik az uniós tagsági tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, valamint tagjelölt státuszt biztosítanak Grúziának – olvasható a BBC-n.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brüsszeli csúcstalálkozón hozott döntést országa és Európa „győzelmeként” üdvözölte.

Magyarország régóta ellenezte a Kijevvel kezdődő tárgyalásokat, de nem vétózta meg a lépést. Orbán Viktor miniszterelnök azonban egy üzenetet tett közzé a Facebookon, amelyben elhatárolódott a többi 26 uniós vezetőtől: „Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország nem akar részt venni ebben a rossz döntésben, ezért ma távol maradt a döntéstől”.

Zelenszkij örömmel fogadta az EU bejelentését: 

Ez egy győzelem Ukrajna számára. Győzelem egész Európa számára. Egy győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít” 

– tette közzé az X-en.

Ukrajna és Moldova azután kérte felvételét az EU-ba, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Mindketten tavaly júniusban kapták meg a tagjelölti státuszt, míg Grúziát akkor elutasították. Az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások évekig is eltarthatnak, így a csütörtöki döntés nem garantálja Ukrajna tagságát.

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2023. december 15. 13:21
Nincs még elég putri ország az EU-ban? Grúziát is mire fel akarják felvenni, mi köze Európához?
Lombi
2023. december 15. 07:42
"h040183Lombi 2023. december 14. 23:59 Jó értjük, de otthagytad volna Dobót Egerben, amikor jött a török. Világos." Dobó nem ment ki a hátulsó kapun, csata közben. Jó példa.
alenka
2023. december 15. 02:38
Én nem pánikolok ( még nem ), mivel ez csak a csatlakozás kezdete ... Remélem, hosszadalmas lesz, elkezdi a náci drogos kobold és ki fejezi be?....senki... Mert ez a valami korcs ország alig levegőzik, haldoklik...Putin dönt helyettünk is, bízzuk rá .
Globalfake
2023. december 15. 00:06
usában nem hülye zsidók székelnek, ki lett számolva, hogy amit belebasztak ukrajnába hadiköltséget azt vissza is fogják szerezni, szóval nekik ez a cirkusz ingyen volt és kurva jól járnak vele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!