Többen meghaltak ételmérgezésben egy romániai kórházban

2023. november 23. 06:59

A halételt „ünnepi ebédként” kapták egy közeli kolostorból, az apát tagadja, hogy ők okozták a tragédiát.

2023. november 23. 06:59

Romániában egy pszichiátriai kórház három betege meghalt és több mint húsz páciens, illetve alkalmazott ételmérgezés tüneteivel kórházba került szerdán, miután valamennyien ettek egy közeli kolostorból küldött ünnepi ebédből. A Vaslui megyei Murgeni településen működő kórházba egy vallásos ünnep alkalmából érkezett kedden ételadomány a floresti-i kolostorból, amelyből valamennyi beutalt páciens és a kórház személyzete is evett. 

Hárman meghaltak

Szerdára virradó éjszaka és szerdán napközben több ízben riasztották a mentőket, estig 27 beteget szállítottak át ételmérgezési tünetekkel a barladi városi kórházba, 

három páciens életét azonban már nem tudták megmenteni.   

A bukaresti egészségügyi minisztérium közleményben tudatta: válságstábot hozott létre, mind a betegektől, mind az elfogyasztott ételből biológiai mintát vettek, amelyet a jászvásári törvényszéki orvostani intézetbe küldtek kivizsgálásra. A tárca közleménye megjegyzi, hogy az ételadomány halból készült.   A Vremea Noua helyi hírportálnak nyilatkozó Ariton Iezechiel apát 

kizártnak tartja, hogy a kolostorban készített ebéd okozta a bajt, mert a kolostor lakói is abból ettek, és semmi bajuk.  

„Rendszeresen szervezünk ilyen jótékonysági akciókat. Szűz Mária templomba vezetése alkalmából tegnap halételt készítettünk, húsgombóc-csorbát és sült cápaharcsát. Kicsontozottat választottam, tudván, hogy mentális problémákkal küzdő betegek esznek majd belőle. Ismétlem: ennek a szerencsétlenségnek semmi köze a konyhánkban főtt ételhez” – idézte a lap az apátot. Eduard Cazacu, a pszichiátriai kórházat működtető Murgeni város polgármestere a lapnak azt mondta: a kórházigazgatóval ellenőrizték, hogy estére a betegek halkonzervet is kaptak, ezeket is ellenőrizni fogják, bár szavatossági idejük 2026-ban jár csak le. A pszichiátriai kórház igazgatójával úgy döntöttek: még a kórházból származó víz fogyasztását is betiltják, amíg a szakértői vizsgálat ki nem deríti, mi okozta a mérgezést.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / Facebook

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizokkentido
2023. november 24. 02:35
Így kerülhet az apát lapátra. :)
kulszek
2023. november 23. 20:25
" és sült cápaharcsát" Mandi, ezt a mérgező hal-sültet miért kell körömpörkölttel szemléltetni? Van ott még valaki épkézláb?
blackorion93
2023. november 23. 16:49
Ahhoz nagyon durva méregnek kell lennie, hogy valaki pl Magyar kórház kosztba belehaljon, a fejadagból kiindulva. :D Tavalyelőtt volt egy rutin műtétem , amire "csak" 270 napot kellett várnom. A reggelim egy félszelet kenyér volt egy félbevágott tv paprikával... Tudom, tudom....nem az adag kicsi a pofám nagy. Belpolitikát félretéve, sajnálatos baleset... A bezzeg romániázóknak azért sokat elárulhatna ilyenkor, hogy ott is egy kolostor adományozta az ételt.....
véna
2023. november 23. 15:32
kicsontozott hal, hmm.. hát az nem életbiztosítás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!