Miért nem beszél senki az izraeli nukleáris fegyverekről?

2023. november 21. 19:20

Németország bejelentette, hogy két új Delfint szállít Izraelnek, és ezek már egyértelműen nukleáris fegyverek hordozására lettek megtervezve.

2023. november 21. 19:20
null
Havas Henrik
Havas Henrik
Facebook

„Már több, mint egy hónap telt el azóta, hogy október 7-én a palesztin terrorszervezet, a Hamász kegyetlenül lemészárolt több, mint ezer, a többségében civil, izraeli állampolgárt. Nem csak a szakértők, de az átlagember is egy esetleges háborúnak a kitörését latolgatta, sőt, gyakran felvetődött, hogy Irán is beavatkozhat a konfliktusba.  

Amiről egészen mostanáig nem esett szó: Izrael annak ellenére rendelkezik nukleáris fegyverekkel, vagy ahogy mondani szokták, atombombával, hogy ezt nyilvánosan sohasem ismerte el. Talán Kissinger emlékirataiban olvastam az 1973-as jóm kippúri háború kapcsán, hogy a zsidó állam végveszély esetén kész bevetni a nukleáris fegyvereit, ami egyet jelentene olyan nagyvárosok pusztulásával, mint Kairó, Damaszkusz, vagy akár Teherán.  

Most, hogy a múlt heti Magyar Narancsot olvasom, meglepetésemre egy budapesti rabbi, Fináli Gábor kérdésre válaszolva arról beszél, hogy a Netanjahu-kormány elképesztő militáns hangot üt meg. Felvetette annak lehetőségét, hogy Gázát, mint várost egyszerűen el kell pusztítani, és a helyére parkolót kell építeni. Sőt, már az atombomba bevetése is szóba került a minap.

Nekem rémlett, hogy Izrael rendelkezik olyan tengeralattjárókkal, amelyekről indítani lehet nukleáris töltettel felszerelt rakétákat. Az interneten utánanéztem, és valóban. Gondolom, senkit nem lep meg, hogy az izraeli haditengerészetben szolgálatba állított tengeralattjárók német gyártmányúak. Az első kettő több, mint 300 millió dollárba kerülő, Delfin-típusú tengeralattjárót Helmut Kohl kormánya ajándékba adta, és állta a harmadik költségének a felét is. Ami ugyancsak meglepő, az 1999-ben hadrendbe állított Delfinek közül Egyiptom az egyiket átengedte a Szuezi-csatornán, és ennek a hajónak a megjelenése a Vörös-tengeren egyértelműen Iránnak szóló fenyegetést jelentett.  

A történetnek még nincs vége, mert Izrael le akarja váltani a Delfineket. 2006-ban Németország bejelentette, hogy két új, módosított Delfint szállít Izraelnek, és ezek már egyértelműen nukleáris fegyverek hordozására lettek megtervezve.”

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korn
2023. november 22. 11:13
De beszélnek róla, te buta fasz
VL60
2023. november 22. 08:08
Miért nem beszél-sz senki az az arab térség nukleáris fegyverekről?
rocktoberi-2
2023. november 22. 01:21
Miért nem beszél róla senki- kérdezi a senki.
Autofocus
2023. november 21. 23:24
Ha ezt Antall Jóska megérhette volna! Totális identitáspörgésben a világ. Havas Henrik is beleszédült. Az ellenségem ellenségének az ellenségének az ellensége vajon kicsodám?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!