„Ez katasztrófa lenne” – keményen kritizálta az ukrán uniós csatlakozás tervét az osztrák külügyminiszter

2023. november 23. 13:45

Alexander Schallenberg nem híve annak, hogy ész nélkül felvegyék Ukrajnát az Európai Unióba.

2023. november 23. 13:45
null

A jövő hónapban esedékes, bővítésről szóló uniós csúcstalálkozó előtt a Financial Timesnak nyilatkozott a témában Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, aki azt mondta: nem szabad Ukrajna csatlakozását úgy erőltetni, hogy közben a Nyugat-Balkánt Brüsszel teljesen elhanyagolja.

Ez geostratégiai katasztrófa lenne”

– fogalmazott Schallenberg, hozzátéve, hogy az unió nem teheti meg azt, hogy „egyes országokat elenged a gyorsítósávban, még másokat a leállósávba terel”.

Az osztrák politikus ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság megkezdené a tárgyalást Ukrajna és Moldova csatlakozásáról, Bosznia kapcsán azonban úgy látja, „meg kell várni, amíg a csatlakozási kritériumokat megfelelő mértékben elérik”.

Schallenberg szerint az Európai Uniónak lépnie kell. Emlékeztetett Edi Rama albán miniszterelnök egyik megszólalására, aki úgy fogalmazott, „balkáni háború kellene, hogy Ukrajnához hasonlóan gyorsan felvegyenek minket az EU-ba”, de a szerbek kapcsán is kongatja a vészharangot, ahol szerinte a relatív többség már nem ítéli meg pozitívan az Európai Uniót. „Ez vörös jelzés kell, hogy legyen. Kezdjük őket elveszíteni” – figyelmeztetett Schallenberg. 

Nyitókép: Erkin Keci / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. november 23. 18:47
Ezek a "kemény" hangok mindig megszólalnak a választások előtt. Aztán a választás után 180 fokos (nem 360) fordulat, és a "kemény hang" támogatja a legpenetránsabb brüsszeli faszságokat is. Hogy a picsába nem látják ezt az ottani (bárholi Európában) szavazók? Hogy a picsába bízzák meg újra ugyanazokat?
pollip
2023. november 23. 15:09
Ok. De szavazáskor is tartsanak ki!
Anyu
2023. november 23. 14:35
Abban egyetértünk, hogy "az unió nem teheti meg azt, hogy egyes országokat elenged a gyorsítósávban, még másokat a leállósávba terel", de a jelenlegi tagországokkal sem bánnak egyenlően
need-info
2023. november 23. 14:31
Aki teheti, jobb, ha kimarad az EU-ból, hiszen hamarosan úgyis összedúl, mint egy kártyavár. Nem véletlenül nincs euró még nálunk bevezetve...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!