Argentína a szakadék felé tart

2023. november 22. 16:22

Argentína erőteljes jobbra lendülése egy egyre mélyebb gazdasági és politikai válság közepette történt.

2023. november 22. 16:22
Fábry Ádám
Mérce

„Vasárnap az argentin szavazók megválasztották új elnöküket. A szavazatok több mint 99 százalékát összeszámolva a szélsőjobboldali libertariánus közgazdász, Javier Milei, aki többek között azzal kampányolt, hogy fel fogja robbantani a nemzeti bankot, dollár alapúvá alakítja a gazdaságot, és láncfűrésszel csökkentené az állami kiadásokat, a szavazatok 55,69 százalékát (több mint 14 millió szavazat) kapta. Riválisa, Sergio Massa, a jelenlegi peronista kormány gazdasági minisztere, a szavazatok 44,3 százalékát (11 millió szavazat) szerezte meg.

Háttérben egy mélyülő gazdasági és politikai válság

Argentína erőteljes jobbra lendülése egy egyre mélyebb gazdasági és politikai válság közepette történt. Az infláció több mint 100 százalékkal nőtt Alberto Fernández peronista kormánya alatt. (Jelenleg 140 százalék felett van, és semmi jele nincs annak, hogy csökkenne a közeljövőben.) Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 85 százalék, s a jegybanknak nincsenek likvid tartalékjai (az államadósság robbanásszerűen nőtt Mauricio Macri konzervatív kormánya alatt, s többé-kevésbé stabil maradt Fernández kormánya alatt). A legutóbbi előrejelzések szerint a gazdaság 2,5 százalékkal fog visszaesni 2023-ban, a jövőbeli növekedési kilátásokat pedig erősen korlátozzák az IMF által elrendelt megszorító intézkedések. A pandémia utáni munkaerőpiacot a bizonytalanság és a növekvő flexibilitás jellemzi.

Bár a munkanélküliségi ráta csupán 6,4 százalék, az argentin dolgozók közel 50%-a az egyre növekvő informális szektorban dolgozik, amelyet bizonytalan munkakörülmények és magas arányú túlfoglalkoztatottság jellemez.

Sok dolgozó kénytelen több munkahelyen dolgozni vagy túlórázni az egyre növekvő »platformgazdaságban« ahhoz, hogy túléljen. A gazdasági válság mélyülésével a szegénységi ráta drámai mértékben emelkedik: az Országos Statisztikai és Népszámlálási Intézet (INDEC) szerint a lakosság 40,1 százaléka – 11,8 millió ember – élt az országos szegénységi küszöb alatt az év első felében. (Ez közel 5 százalékos növekedést jelent a pandémia utáni adatokhoz képest.) Ami még szomorúbb, hogy a 14 év alatti gyermekek 56,2 százaléka él jelenleg a szegénységi küszöb alatt.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: LUIS ROBAYO / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 13. 04:03
Már Messi is otthagyta őket.
Turán
2023. november 24. 11:50
Mikor nem volt Argentína a szakadék szélén?
ghelmddfd
2023. november 22. 20:34
Argentína a szakadék felé tart ------------ Magyarul: szakadvának tenyered, dunyered, vagy rekkend. Nem szakadák, hanem va-val, szakadva, nem felé, ez bullshit hanem nak-nek, indogermán enek-anak, a tart németizmus, így inkább rekkend vagy tenyered...
Gullwing
2023. november 22. 18:47
Na megint egy Che Guevara ......ballibcsi szardarab, egy névtelen senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!