Századvég: Minden ötödik európai fűtési nehézségekkel küzd

2023. október 27. 14:27

A felmérés szerint a fűtési nehézséggel küzdők aránya az EU tagállamainak kétharmadában eléri a 20 százalékot, és egyedül a hatóságilag rögzített tarifákat alkalmazó Magyarország esetében alacsonyabb 10 százaléknál.

2023. október 27. 14:27

Az Európai Unió (EU) lakosságának 22 százaléka fűtési nehézségekkel küzd, a rezsicsökkentési programnak köszönhetően a probléma legkevésbé a magyar családokat érinti - összegezte Európa Projekt-kutatásának eredményeit a Századvég. A honlapjukon pénteken közzétett elemzés szerint az energiaválság okozta áremelkedés következményeképpen Európa-szerte jelentősen nőtt az energiaszegény háztartások aránya, ennek következtében az európaiak ötöde nem tudja kellő mértékben felfűteni otthonát.

Felidézték, hogy Paolo Gentiloni uniós biztos, az európai szemeszter tavaszi csomagjának bemutatásakor azt mondta, az EU gazdasága a vártnál jobban teljesít, ezért a tagállamoknak 2023 végéig meg kell szüntetniük az energiatámogatási programjaikat. A Századvég kutatása ugyanakkor megjegyzi, hogy 

a várakozásokon felüli teljesítmény túlzás, a felhívás végrehajtásának pedig súlyos társadalmi következményei lennének.

A Századvég elemzése szerint a piaci energiaárak részleges korrekciója ellenére a magas lakossági tarifák továbbra is számos tagállamban tömegek számára okoznak egzisztenciális nehézségeket, így mivel az uniós polgárok 22 százaléka nem tudja kellő mértékben felfűteni otthonát, az aktív gazdaságpolitikai beavatkozás 2023 után is indokolt. Azt írták, a fűtési nehézséggel küzdők aránya az EU tagállamainak kétharmadában eléri a 20 százalékot, és egyedül a hatóságilag rögzített tarifákat alkalmazó Magyarország esetében alacsonyabb 10 százaléknál. Az Európa Projekt-kutatás szerint a legkiszolgáltatottabb helyzetben a görögök vannak, ahol a válaszadók több mint fele számolt be fűtési nehézségekről.

Az elemzésben hangsúlyozták, hogy az eredmények a közüzemi díjelmaradások esetében is hasonlóan aggasztó képet festenek; az elmúlt egy évben az uniós polgárok 15 százalékával egy, 8 százalékával több alkalommal fordult elő, hogy pénzhiány miatt nem tudta határidőre befizetni számláit. 

A problémában érintettek összesített aránya – Csehország (15 százalék) és Szlovákia (16 százalék) után – Magyarországon és Németországban (17-17 százalék) a legalacsonyabb – írták.

A legnehezebb helyzetben ebben a kategóriában is a görögök vannak, ahol a lakosság 23 százaléka egy, 25 százaléka pedig több alkalommal is egzisztenciális okokból késett a díjak befizetésével – olvasható a Századvég kutatási eredményeit elemző összegzésben, melyben arról is tájékoztattak, hogy november 13-án tartják a Szuverenitás Konferenciát, ahol a kutatás eredményeit is részletesen bemutatják.

(MTI)

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 28. 09:43
Tisztelt ikrooferi! A kertes családi házak a legalkalmasabbak alternatív fűtésre. Nálunk több fűtési üzemmód létezik, és sparhertet se dobtuk ki. Barátomnál csúcsra járatják : kandalló (ezekben akár lehet sütni), faelgázosító és indukciós gázkazán, klíma, napkollektor a kandallót kivéve rendszerbe kapcsolva. A napelemes rendszere hálózati és sziget üzemmódot is tud, a fűtési rendszer elektromos eszközeit működtetik borús időben is. Vidéken régen teljesen kézenfekvő volt a kerti, szántóföldi "hulladék" használata: kukoricaszár, kukoricacsutka, szőlővenyige, szőlőtuskó, tuskó, faág. A szenet csak tartaléknak és ráadáskén használták. Ezt a rendszert a nyolcvanas-kilencvenes években borították az olcsó gázzal, központi fűtéssel. Rá visszatérni modernizált formában, szigetelt házzal nem rossz döntés. A nádszigetelés minden tekintetben versenyképes! A 15-20 cm nádtető pedig a tetőszigetelést, klímát feleslegessé teszi. Bónusz: nád hazai és 2 évente aratható. Tisztelettel!
polárüveg
2023. október 28. 04:11
A földgáz áremelés egy kisjövedelmű európai család költségvetését túlélő üzemmódba lökte. Aki klíma, hőszivattyú felszerelésével előre akarna menekülni, annak intő jel a holland áramemelés mértéke. Az áremelés mértéke érdekes módon pont a hőszivattyú áramráfordítási hatásfok számának megfelelő. Tehát hiába fordít a fűtésre tizedannyi összeget a hatékony berendezéssel, az áremeléssel nem változik az igénybe vett áram árának fizetés szintje a hőszivattyú felszerelése után sem. Erre mondják a kaszinókban: a bank mindig nyer!
pipa89
2023. október 27. 20:38
Köszönjék a Washington-Brüsszel tengely sikeres szankciós és háborús politikájának!
mreinstand-2
2023. október 27. 18:18
A Századvég mindent “kikutat” ami az orbáni hazugságnarratívába beleillik. És ha kell, akkor az ellenkezőjét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!