Megdöbbentő: iskolásokat képeznének az ukránok drónpilótának

2023. október 19. 18:40

Az ukrán iskolákban az Ukrajna védelme évek óta kötelező tantárgy a 10-11. osztályokban.

2023. október 19. 18:40
drón oktatás, ukrajna

Az ukrán oktatási minisztérium azt tervezi, hogy beépíti az iskolák tantervébe a drónvezérlés oktatását - számolt be csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium Armija.info elnevezésű portálja. A szaktárca azt tervezi, hogy korszerűsíti az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy oktatási módszereit, kiegészítve a taktikai gondolkodás és a térértés alapjainak oktatásával. Elmondásuk szerint az ilyen változtatások célja, hogy minden diák rendelkezzen az alapkészségekkel, továbbá 

ösztönözzék a tanulókat a katonai pálya vagy olyan polgári szakok választására, amelyeken elsajátíthatják a drónok gyártását, tervezését, illetve korszerűsítését. 

„Partnereinkkel elindítottunk egy projektet, amely arra szolgál, hogy kamerával felszerelt drónokkal lássák el az Ukrajna védelme tantárgyat oktató tanárokat, továbbá kiképezzék őket a kezelésükre. Már több iskola kapott drónokat, a tanáraik pedig kétnapos tanfolyamon vettek részt, amelyen katonai oktatók segítségével sajátíthatták el e modern technológia használatának alapjait” – fejtette ki Olekszandr Neszterenko vezérőrnagy. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán iskolákban az Ukrajna védelme kötelező tantárgy a 10-11. osztályokban. 2020-ban a tantárgy neve a haza védelméről Ukrajna védelmére változott.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Mire jut Ukrajna a drónháborúval?

Ukrajna fokozza dróntámadásait Oroszország ellen – milyen tanulságokat lehet levonni a drónháborúkról az ukrajnai háború másfél éve után? Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük!

Nyitókép: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petya-806
2023. november 23. 18:26
Mi az hogy drónpilóta? Az olyan mint a kosárlabda-kapus?
files32
2023. október 20. 07:45
A Végjáték film megvan?
coyote-0
2023. október 20. 07:14
Hűha, de komolyan hangzik. Ugyan milyen "kiképzés" kell egy DJI quadcopter vezetéséhez? Mert leginkább ilyen civil drónokkal hajtják végre a gránátos-aknás támadásokat. Jómagam 2-3x megnéztem az oktató videot a gyártó honlapján mielőtt megvettem a magam Mavic-jét, aztán azóta is baleset nélkül repülök vele már vagy 5 éve. Meg amúgy oktató mód is van rajta, teljesen autonóm módon meg lehet tanulni vezetni nem kell "kiképzés".
tapir32
2023. október 20. 05:29
Az orosz és kínai kereskedelmi kapcsolatokra szükségünk van amiképpen, a EU pénzekre, EU kapcsolatokra és az USA-val a szövetségesi és kereskedelmi kapcsolatokra is. Nehéz elhinni, hogy felnőtt emberek nem képesek megérteni, hogy több dolog egyszerre is fennáll és létezhet! Nyilván a tolerancia és a sokszínűségre való törekvés tette őket csőlátóvá! Nem kell választanunk az EU és Kína között, mivel már az EU-t választottuk! Tudjuk, hogy egyes politikai körök megpróbálják a Fideszt és a Kormányt az EU és az USA - a szövetségeseink - ellenségeként beállítani. Ez demagógia. A Fidesz elkötelezett az EU és a NATO tagság mellett! Ez nem jelentheti azt, hogy el kell szigetelődnünk keleti kereskedelmi partnereinktől. Aki, a béke oldalán áll, az áll a tisztesség oldalán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!