Horvát államfő: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz

2023. október 12. 19:56

Azzal kapcsolatban, hogy a külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót, azt mondta: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban.

2023. október 12. 19:56

Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz és a mészárláshoz – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak Zágrábban.

A horvát elnök elmondta, azonnal elítélte a Hamász Izrael elleni támadását és a gyilkosságokat, a Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán viszont elmondta: „Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását”.

Szolidaritása jeléül a horvát külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót. 

Ezzel kapcsolatban Milanovic kifejtette: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban.

 Kivételként említette a szigorúan szabályozott helyzeteket, így a kisebbségek, valamint az Európai Unió és a NATO zászlaját.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, mintegy 150 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. október 13. 09:23
Zoran Milanovic horvát államfő: "„Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását”. „Elrendeltem Gáza teljes ostromát. Nem lesz elektromosság, nem lesz élelem, üzemanyag, minden el lesz zárva” – közölte Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter. Se áram, se étel, se víz, se gáz – minden elzárva. Állatokkal harcolunk, és e szerint járunk el” - mondta Joav Gallant izraeli védelmi miniszter. Ha állatoknak tekintik Gáza teljes lakosságát akkor leegyszerűsödik a megoldás, gyakorlatilag veszteségmentesen (az izraeli hadsereg szempontjából) meg tudnák oldani a problémát. Az élelmiszer és az ivóvíz megvonásával rövid idő alatt halálra lehetne éheztetni és szomjaztatni a Gázai övezet 2,3-2,5 milliós lakosságát. A terület lakosságának nagyjából 40 százaléka 15 év alatti gyermek. Valóban vállalná Izrael, hogy víz, élelem és orvosi ellátás nélküli agóniára ítél több mint kétmillió embert, köztük nagyjából egymillió gyermeket?
hegyaljai-2
2023. október 13. 09:16
És mi van a "megelőző csapás" gyakorlatával, amit az USA gyakorol világszerte?
vapepe
2023. október 13. 09:01
Vajon a Hamasz tagokon és támogatókat elérő bosszú és mészárlás az önvédelem jogához tartozik? Vajon a lefejezett zsidó gyerekek is arról álmodoztak, hogy leszúrják a palesztinokat és áthajtanak rajtuk autóval? A palesztin felnőttek gyerekek szájába adott vágyálma valóra vált, elkezdődött a háború a zsidókkal. Nem figyelmeztetés nélkül. rajtuk ütve, hanem előre bejelentve, időt hagyva a békét akaróknak a menekülésre. Lehet harcolni, győzni, vagy mártírként meghalni. Bátorság, Palesztina, most megmutathatjátok, hogy nem csak egy szar, gyáva gyerekgyilkos söpredék vagytok, amit eddig az elmúlt héten mutattatok! Az Európában tüntető söpredék is indulhat segíteni harcolni, hátha akkor lesz esélyük!
Theorba
2023. október 13. 08:41
Szemet szemét. (Sic!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!