Demkó Attila: Az ukrán ellenoffenzíva eddig nem érte el a célját, és idén már aligha lesz változás

2023. október 25. 06:15

A szakértő szerint a művelet egyértelműen nem hozta meg az áhított sikert.

2023. október 25. 06:15
ZELENSZKIJ, Volodimir

A tavaszra tervezett ukrán ellenoffenzíva végül nyárra csúszott, de így is elmaradt a nemzetközi szinten várt siker. A Magyar Nemzet Demkó Attilával, az MCC geopolitikai műhelyének vezetőjével készített interjút, amelyben az ellenoffenzíva állásáról kérdezték.

A művelet egyértelműen nem hozta meg az áhított sikert, az ukrán csapatok rengeteg veszteséget szenvedtek, mind a fegyverek, mind a katonák létszáma terén. 

„A június 4-én indult indult ukrán ellenoffenzíva nem érte el az október végéig kijelölt céljait, tehát 

nem sikerült elérni az Azovi-tengert, 

kettévágni az orosz csoportosítást Herszon és Zaporizzsja megyékben, továbbá a Krím határát sem érték el, és Bahmutot sem sikerült bevenni, de az oroszokat valamilyen mértékben sikerült visszaszorítani. Csupán kisebb részeredményeket tudtak elérni, mint például beékelődtek az orosz védelembe” – foglalta össze a szakértő. Szerinte az ukránok eddigi eredményei rendkívül messze vannak a várttól, és nem is valószínű, hogy az év hátralevő részében változni fog a helyzet. 

Demkó Attila hozzátette, az ukrán siker nem a nyugati segítségen múlik, hiszen az Egyesült Államok eddig már jóval 100 milliárd dollár fölött támogatta Ukrajnát és további támogatásokat is kilátásba helyezett.

A nyitóképen Volodimir Zelenszkij. Forrás: MTI/EPA/Olivier Matthys

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. október 25. 15:19
ideje volna eszhez terni es targyalni
szarvas-2
2023. október 25. 09:27
Az usai deep state zsidai által kézivezérelt fattyú miatt halnak meg 100ak naponta. Lasd:Musk écesze.
nemecsekerno_007
2023. október 25. 09:03
De legalább trágyázzák a földet.
Namond
2023. október 25. 07:59
Demkoma kissé csalódottnak tűnik. És még mindig nem mondja ki, hogy az US vesztett Ukrajnában katonailag és pénzügyileg. Sikerült elérni, hogy a dollár, a meg nem térülő kifizetések miatt egyre kevesebbet ér, az UNIO energetikai válságba került, Oroszország önellátó képessége ugrásszerűen javult és a keleti piacok megnyíltak számára. Demkó szakértelme igen halvány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!