Nem először állítják meg Brüsszelt a terroristák

2023. október 17. 10:47

Valóságos ostromlott erőd az elmúlt évtizedben a belga főváros.

2023. október 17. 10:47
null

Ismét fellángolt a migránsterror Brüsszelben: egy – sajtóinformációk szerint tunéziai – illegális bevándorló október 16-án, hétfőn a hírhedt Molenbeek negyedben agyonlőtt két svéd állampolgárt, akik a svéd nemzeti válogatott mezét viselték. Az elkövetőt, aki a merénylet előtt „Allahu Akbarral” köszönt, időközben elfogták. Az interneten azóta kering egy videó, melyben a tettes a merényletet úgy magyarázza: „Szeretjük, aki szeret minket, és gyűlöljük, aki gyűlöl minket. A vallásunkért élünk és a vallásunkért halunk. Testvéretek a muszlimok nevében vett bosszút. Eddig három svédet öltem meg.” Az eset miatt a svéd-belga mérkőzés második félidejét nem játszották le.

Ezt is ajánljuk a témában

A terror nem először csap le Brüsszelre:

az illegális bevándorlásnak különösen is kitett városban csak az elmúlt tíz évben öt terrortámadás történt a tegnapin kívül.

2014 májusa, Belgiumi Zsidó Múzeum

2014. május 24-én a belvárosi Sablon negyedben található Belgiumi Zsidó Múzeum bejáratánál egy algériai származású francia állampolgár, Mehdi Nemmouche tüzet nyitott egy izraeli párra, majd megölte a múzeum egy belga munkatársát és egy francia önkéntesét is. Nemmouche az akciót szintén dzsihadista hőstettnek szánta, akárcsak a mostani brüsszeli lövöldöző – mellkasára rögzített kamerával tervezte felvenni, majd közösségi médiában sugározni a merényletet. A kamera azonban akció közben csütörtököt mondott.

Nemmouche korábban már öt évet ült börtönben Franciaországban rablás miatt, majd a börtönben beszervezte az Iszlám Állam, és 2012-ben Szíriába költözött, hogy a terrorszervezetet szolgálja. Jelenleg életfogytig tartó büntetését tölti.

2015 januárja, Belgium több negyede

2015. január 15-én, egy héttel a Charlie Hebdo-merénylet után súlyos lövöldözéssé fajult a belga rendőrség egy akciója, melynek keretében Brüsszel számos negyedében és Belgium más pontjain is razziát indítottak terrorista sejtek ellen.

A rendőrség állítása szerint a dzsihadisták arra készültek, hogy a Charlie Hebdót áruló utcai árusok ellen követnek el merényletet.

A razziák során két dzsihadistát öltek meg a rendőrök. A terrorsejtet vezető, marokkói származású belga állampolgárt, Abdelhamid Abaaoudot akkor nem tudták elfogni, így ő még részt vehetett a 2015 novemberi párizsi terrortámadásokban, s pár nappal azokat követően a francia fővárosban lelte halálát.

2016 márciusa, Molenbeek negyed

2016. március 18-án ismét a hírhedt Molenbeek negyedben kezdődött lövöldözés, amikor a belga rendőrség megpróbálta elfogni a 2015. novemberi párizsi terrortámadás egyik legfontosabb résztvevőjét, a marokkói származású belga állampolgár Salah Abdeslamot. Abdeslamot sikerült letartóztatni, jelenleg Franciaországban tölti életfogytig tartó büntetését.

2016 márciusa, Zaventem repülőtér és Maelbeek metróállomás

Brüsszel történetének eleddig legsúlyosabb terrortámadása 2016. március 22-én történt. Két öngyilkos merénylő robbantott a város legfontosabb légikikötője, a Brüsszel-Zaventem repülőtér indulási szintjén, valamint egy szerelvényen a Maelbeek metróállomáson. Harminckét ártatlan és három elkövető vesztette életét, több mint háromszázan szenvedtek sérüléseket.

A repülőtéren három marokkói származású belga állampolgár, a metróállomáson egy marokkói-belga, illetve egy szír-svéd terrorista támadott.

Ekkor derült fény arra, hogy a belga főváros a terroristák valóságos melegágya, szíriai kiképzésről visszatért terroristák tucatjai szerveztek a városból kiindulva terrortámadásokat Európa-szerte. A repülőtéri támadás mindhárom résztvevőjének volt szerepe a 2015. novemberi párizsi terrortámadásokban. Három öngyilkos merénylő a helyszínen életét vesztette, a fennmaradó kettő a párizsi terrortámadás miatt Franciaországban tölti életfogytig tartó, illetve 30 éves börtönbüntetését. A támadás olyan súlyos volt, hogy szerepet kapott a Brüsszelről írott egyik legismertebb regény, Robert Menasse A főváros című könyvében is.

2022 novembere, Schaerbeek negyed

2022. november 10-én Brüsszel északi pályaudvarának közelében egy marokkói származású belga állampolgár, Yassine Mahi leszúrt két rendőrt. Egyikük a helyszínen meghalt, másikuk sérülésekkel megúszta. Mahi ült már börtönben erőszakos rablásért, s a történtek után letartóztatták. Bírósági pere folyamatban van.

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2023. október 17. 15:01
kunfia1esvany-0 2023. október 17. 14:59 Tudom, tudom, az államcsőd siker, a németek és a franciák minket irigyelnek, dübörög a gazdaság, kanyarban előztünk, a háború béke, a szabadság szolgaság, a megszorítás nem megszorítás, a propaganda, nem propaganda...
baronet
2023. október 17. 13:58
Panaszkodjanak a Ferhofstattnál.
Latrina
2023. október 17. 13:13
azért remek meleg házibulik is vannak Brüsszelben, nem kell rögtön beszarni.
Palatin
2023. október 17. 12:40
A migránsproblémát kizárólag a volt gyarmattartó országoknak + Németországnak egymás között kell megoldaniuk. Közép-Kelet-Európa maga is gyarmat volt, semmi közük az egész katyvaszhoz. Ehhez a végletekig ragaszkodnunk kell. A gyurcsányistáknak meg be kell falazni a pofájukat ebben az ügyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!