Az élet sokszor a legerősebb katasztrófafilmeket is felülmúlja

2023. október 04. 08:15

Az örmények ezekben a hetekben egy nemzeti katasztrófát élnek át.

2023. október 04. 08:15
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Ha valaki látott már apokalipszisról szóló katasztrófafilmeket, akkor a fejében nagyjából van egy gyűjtőkép, hogy milyen képsorokat kellene látnia. Elhagyott, ürességtől kongó házak, az utcán heverő mindennapi használati kellékek, felfordult autók, kifosztott üzletek, üres, emberek nélküli utcák. 

Az élet sokszor még a legerősebb katasztrófafilmeket is felülmúlja, és ehhez elég ránézni Hegyi-Karabah fővárosának, Sztepanakertnek mai képeire. Miután Azerbajdzsán egy befejező, 23 óra alatt lebonyolított hadművelettel végleg visszaszerzete a kontrollt a terület felett szeptember 19-én, nagyjából egy hét leforgása alatt több mint 100 ezren hagyták el ezt az évszázadok által örmények által lakott területet.

A 2020-as háború előtt (amelyben a felkészült azeri erők vereséget mértek az örmény haderőre), nagyjából 145 ezren laktak Karabahban, 99,7%-uk örmény. 2023-ra 120 ezren maradtak. A szeptemberi események után jobb esetben néhány ezren lehetnek már csak ott, leginkább idősek, akik nem mennek már sehová.
Minden etnikai gyűlölet és a kétoldalú valós sérelmek ellenére az örmények ezekben a hetekben egy nemzeti katasztrófát élnek át, a nemzeti identitásuk és történelmük egy újabb részét veszítik el.”

Nyitókép: Képernyőmentés

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 04. 17:52
Járhatnak még ennél rosszabbul is az örmények. Ha Törökország és Azerbajdzsán összefognának Örményország ellen, akkor ugyan ki védené meg az örményeket? Azerbajdzsán jól időzített. Az első, amelyik igazán kihasználta ukrán-orosz háborút a saját céljai eléréséhez.
Akitlosz
2023. október 04. 17:48
A magyarok katasztrófája 1920-ban és azóta érdekelte az örményeket vagy ezt az Antont?
Akitlosz
2023. október 04. 17:46
Érdekel ez valakit? Még Örményországot sem, nemhogy a világot. Éppen ezért tudott győzni Azerbajdzsán.
Onurisz
2023. október 04. 15:15
Ez bizony így van Anton. A muzulmán állam az olajpénzből felfegyverkezett és legyőzte a templomegere örményeket. de ha ilyen érzékeny vagy a nemzeti katasztrófákra, miért nem voltál érzékeny az ukrajnai oroszok nemzeti érzelmeire?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!