A palesztin elnök mindkét oldalon elítélte a civilek meggyilkolását vagy bántalmazását

2023. október 13. 19:33

Mahmúd Abbász Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt pénteken.

2023. október 13. 19:33

Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt pénteken Ammánban. A megbeszélés során a palesztin államfő kijelentette, elutasítja „a gázai palesztinok erőszakos kitelepítését”, ami szerinte az 1948-as háború utáni időket idézi.

Egyúttal humanitárius folyosók megnyitásának azonnali engedélyezését követelte a tengerparti övezetben a humanitárius katasztrófa elkerülésének érdekében.

A jordániai Petra hírügynökség jelentése szerint a palesztin elnök emellett felszólított a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél előforduló „szélsőséges akciók”, valamint a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére is, mert ezek szerinte nagymértékben felelősek a helyzet súlyosságáért. 

Mindkét oldalon elítélte a civilek meggyilkolását vagy bántalmazását, és felszólított a fogvatartottak szabadon bocsátására.

„Megerősítjük a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ), vagyis a palesztin nép egyetlen törvényes képviseletének politikáját, amely elveti az erőszakot, ragaszkodik a nemzetközi legitimitáshoz, az erőszakmentes ellenálláshoz és a politikai cselekvéshez mint a szabadság és a függetlenség elérésének eszközeihez” – fogalmazott.

Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztin nép jogainak biztosítása elengedhetetlen a biztonság és a béke érdekében, és ehhez a kétállami megoldásra van szükség. Ennek értelmében létre kell jönnie egy független, szuverén palesztin államnak az 1967-es hatnapos háború előtti határokkal, valamint Kelet-Jeruzsálemmel mint palesztin fővárossal.

Antony Blinken a találkozót követően arról beszélt, aggódik, hogy Izrael területük elhagyására kényszerítheti a palesztinokat.

Ammáni látogatásán Blinken II. Abdalláh jordániai királlyal is tárgyalt, aki szintén a humanitárius folyosók megnyitását sürgette, és a polgári lakosság védelmének fontosságát hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetőjének. 

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Palestinian Presidency / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 14. 18:59
A HAMASZ Gázából 2006-ot követően részben kikergette, részben ott helyben likvidálta a Palesztin Hatóság embereit, amely pártnak most ez az Abbasz a vezetője. A palesztinai arabok érdeke (szerintem) az, hogy békében élhessenek. És Abbasz picit mérsékeltebb szervezete közelebb van ennek a célnak a képviseletéhez, mint a HAMAZ, amelyik ALAPÍTÓ OKIRATÁ-ban rögzítete, hogy nem is titkolt célja, az összes izraeli zsidó meggyilkolása, A többi zsidó, majd a gyauroknak nevezett fehér, európai keresztények likvidálása ezután következne.
Tommaso
2023. október 14. 18:55
NETTO ALJAS HAZUGSÁG és BAROMSÁG , ami "I feel the earth,,," álnevű kommentelő állít az USA-val kapcsolatos hsz-emre reagálva.. A zsigeri demokrácia-, és USA- gyűlölete elhomályosítja ab ovo vaksi látását. Nem is csoda, hogy csak általánosságokban beszél, .,,,.minden konkrétum nélkül. Miközben ÉN valós történelmi tényekre, és eseményekre hivatkozom ( Korea, Kuwait, Kosovo, Ukrajna, stb)
Mandiner444hu
2023. október 13. 20:36
Vajon egy átlag gázai palesztin elítélte vagy támogatta a Hamasz akcióját? Költői kérdés volt
karakter-2
2023. október 13. 20:29
Érthetetlen, hogy Abbász miért tárgyal ezzel a zsidó háborús bűnössel. Abbász újra elárulta a palesztinokat. Most a Hamasz vezette területet bombázzák le a zsidók és teszik élhetetlenné, pár év múlva végeznek a palesztinok másik szárnyával is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!