A Judicial Watch keresetet nyújtott be az amerikai külügyminisztérium ellen Magyarország miatt

2023. október 21. 08:55

A minisztérium nem tett eleget a vízummentességi program Magyarországra vonatkozó szigorításával kapcsolatos adatigénylésüknek.

2023. október 21. 08:55
Washington public buildings

A Judicial Watch nonprofit jogvédő szervezet 2023. október 19-én közleményben bejelentette, hogy keresetet nyújtott be az amerikai külügyminisztérium ellen, miután az nem tett eleget a vízummentességi program Magyarországra vonatkozó szigorításával kapcsolatos adatigénylésüknek, ezzel megsértette az információs szabadságról szóló törvényt – olvasható a Judicial Watch oldalán.

2023. augusztus 1-jén a Reuters arról számolt be, hogy „Az Egyesült Államok kedden korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre vonatkozóan a vízummentességi program keretében ... A két kormány közötti kapcsolatokat az utóbbi időben megterhelte, hogy Budapest elhalasztotta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti szavazást, és Orbán Viktor miniszterelnök nacionalista kormánya korlátozta az LMBTQ-jogokat.”

A külügyminisztérium „sebezhetőségre” hivatkozva – amiért Magyarország „közel egymillió embernek” adott állampolgárságot a 2011 és 2020 közötti kilencéves időszakban – a következőket közölte honlapján:

„A mai napon értesítettük Magyarország kormányát, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők utazására vonatkozó elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.”

„A Biden-kormányzatot vezető baloldaliak azért akarják megbüntetni Magyarországot, mert gyűlölik Orbán Viktort, Magyarország konzervatív miniszterelnökét” 

– mondta Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke. „És miközben megpróbálják megfélemlíteni Magyarországot a bevándorlás miatt, a Biden-kormányzat továbbra is engedélyezi, hogy illegális bevándorlók milliói akadálytalanul jöhessenek az Egyesült Államokba.”

Nyitókép: Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2023. október 21. 18:00
Ergit 2023. október 21. 09:44 "Milyen súlyú lehet ez a szervezet?" Elég 'nagy súllyal' rendelkező és jogászokból álló szervezet a Judicial Watch. Már többször bepereltek egyes minisztériumokat, egyes államokat, stb., és az esetek legnagyobb részében nyertek. Jó jogászaik vannak, akik tudják az utat a 'törvények útvesztőiben.' Tulajdonképpen a ballibbant ACLU-hoz hasonló szervezet, kivéve politikailag annak éppen az ellenkezője.
nempolitizalok-0
2023. október 21. 17:46
Nem arra járok nyaralni, így leszarom hogy vízummal, vagy vízum nélkül.
Chekke-Faint
2023. október 21. 16:39
Kedves USA minek nektek 46 tonna urán az oroszoktól a szankciókat kikerülve? Ez a mennyiség kétszer annyi mint amit megszokásból szoktatok venni a szankciók előtt az oroszoktól.
Uztu
2023. október 21. 15:54
Was?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!