Trump is megszólalt a nagy abortuszvitában, megdöbbentek az életvédők

2023. szeptember 28. 09:44

Donald Trump kijelentette: szerinte nem szükséges országos szinten szabályozni az abortusz kérdését, de szembement azokkal a republikánus képviselőkkel is, akik tovább szigorítanák az abortusztörvényt.

2023. szeptember 28. 09:44
TRUMP, Donald
Ungvári Ildikó

A magát „leginkább életpárti elnöknek” nevező Trump, akinek 50 év után elsőként sikerült komoly reformokat elérnie az amerikai abortusztörvényben, az elmúlt hónapban többször is kijelentette, hogy

nem ért egyet azokkal a politikusokkal, akik tovább szigorítanák az abortuszra vonatkozó törvényt. 

Míg több republikánus elnökjelölt – köztük Ron DeSantis, és Trump egykori elnökhelyettese, Mike Pence – is komoly hangsúlyt fektet kampányában a magzati élet védelmére, Trump szerint csak az vezethet győzelemhez, ha a kérdésben meghallgatják a másik oldal véleményét is. Többször felhívta a republikánusok figyelmét, hogy veszélyes olyan álláspontot képviselni, ami a többség szemében népszerűtlen. Amerikában jelenleg a népesség kétharmada támogatja a legális abortuszt. 

Az MSNBC szeptemberi sajtótalálkozóján az egykori elnök azt nyilatkozta, nem ért egyet azzal, hogy néhány republikánus államban bevezetnék az abortusztilalmat 15 hetes kor fölött. Egyik legfőbb riválisát, a floridai kormányzó Ron DeSantist külön kritizálta, amiért elfogadott egy olyan intézkedést, amely hat hét után a legtöbb esetben tiltja az abortuszt. Sőt, egyenesen „súlyos hibának” nevezte a másik republikánus elnökjelölt intézkedését. Kijelentette, 

nyitott arra, hogy párbeszédet folytasson a demokratákkal ebben a kérdésben,

és hogy megbeszéljék, hányadik hétig lehessen engedélyezni az abortuszt.

Egy kampánykörútján pedig arról beszélt, hogy az abortusz radikális ellenzése komoly veszteségeket hozott a félidős választásokon. Úgy látja, emiatt nyerhettek a demokraták többek között Michigan és Pennsylvania államban is. 

Hozzátette, vannak olyan kivételes esetek, amikor támogatja az abortuszt: ilyen a szexuális erőszak és a vérfertőzés esete, illetve, ha az anya élete veszélybe kerül. 

Itt is hangsúlyozta, ezekre a kivételekre azért van szükség, mert enélkül nem lehet megnyerni a választást. 

Felháborodott republikánusok

Trump kijelentéseit negatívan fogadták az életvédő szervezetek, a hithű keresztények – különösen az evangéliumiak – és több republikánus politikus is.

Iowa kormányzója, Kim Reynolds, aki júliusban vezette be az úgynevezett magzati szívhang törvényt (vagyis, hogy bizonyos eseteket kivéve tilos abortuszt végezni, miután hallható a magzat szívhangja, ami nagyjából a hatodik héten jelenik meg), közösségimédia-oldalán ment neki Trumpnak. 

„Soha nem lehet »súlyos hiba« megmenteni egy ártatlan életet” 

– írta X-bejegyzésében, majd hozzátette: „Büszke vagyok a magzati szívhang törvényre, amelyet elfogadott az iowai törvényhozás, és én magam írtam alá 2018-ban, majd idén is”.  

A név szerint megemlített Ron DeSantis sem hagyta válasz nélkül Trump kijelentését. 

„Már láttuk, milyen tragikus eredményekhez vezet, ha Donald Trump a demokratákkal egyezkedik: több mint 7 billió dollárnyi adósság felhalmozása, egy befejezetlen határfal és erőszakos bűnözők kiengedése a börtönből. A republikánusok országszerte tudják, hogy Ron DeSantis soha nem fog meghátrálni” – írta DeSantis szóvivője, Andrew Romero.

Trump az abortusz ellen

Az egykori elnök legfrissebb kijelentései azért keltettek ekkora visszhangot, mert 2016-os megválasztását követően Trump volt az Egyesült Államok leginkább életpárti elnöke. Ő volt az, aki lehetővé tette, hogy az államok vezetői megváltoztassák az addigra már ötven éve érvényben lévő, megengedő abortusztörvényt. A híres 1973-as Roe kontra Wade pert követően Amerikában egységesen egy nagyon liberális abortusztörvényt vezettek be, amely a magzat 24 hetes koráig lehetővé tette az abortusz elvégzését. 

A Legfelsőbb Bíróság csak 2022-ben döntött a Roe kontra Wade eltörléséről, miután Trump kinevezett három életpárti bírót. 

Trump igazságtalannak nevezte, hogy azok, akik most kritizálják őt, amiért nem elég szigorú az abortusszal kapcsolatban, 

éveken át csak beszéltek arról, amit neki elsőként sikerült megvalósítania.

Hozzátette, az életvédő szervezetek számára olyan kapuk nyíltak ezzel meg, amelyeket a Roe kontra Wade idején hiába döngettek. 

Veszélyben a demokraták abortusztémára épülő kampánya

Nem csak a republikánusokat, de a demokratákat is váratlanul és kellemetlenül érte Trump álláspontja. A félidős választások kapcsán ugyanis ők is rájöttek, amire Trump: 

az abortusztörvények szigorításával sokat veszíthet egy politikus a népszerűségéből. 

Úgy fest, 2024-ben is ezt a lovat akarják meglovagolni, és súlyos kampánypénzeket költenek az abortuszellenes képviselők lejáratására.

A Biden újraválasztásáért indított kampányban 25 millió dollárt különítettek el egy „Ezek a fickók” (These Guys) című propaganda filmre, amelyben a nők jogait helyezik a középpontba, és azt igyekeznek hangsúlyozni, hogy ha hatalmuk van rá, a republikánus politikusok szélsőséges abortusz-törvényeket fogadnak el.

A videóban többek között feltűnik Donald Trump, ahogy ígéretet tesz a Roe kontra Wade eltörlésére, és Ron DeSantis is, ahogy épp aláírja a hathetes abortusztörvényt.

„A reprodukciós egészségügyi döntés mindenkinek a saját választása, és akiknek a legkevésbé kellene beleavatkozniuk, azok ezek a fickók” – állítja a reklám.

Ez csak része a demokraták régóta tartó abortuszpárti kampányának: észrevették, hogy az abortusz szigorítása 2022-ben megálljt parancsolt a republikánus „vörös hullámnak”, és a republikánusok azóta folyamatosan veszítenek népszerűségükből. 

A félidős választási eredmények, valamint a 2020-as választás utáni felmérések azt mutatták, hogy 

az abortusz elleni küzdelem miatt sok fiatal Trump-szavazó – főleg nő – elpártolt korábbi favoritjától,

és ez jelentősen hozzájárult Biden győzelméhez. 

A Reuters/Ipsos júliusi felméréséből kiderül, hogy a választók többsége nem támogatja azokat a jelölteket, akik komolyan korlátoznák az abortuszhoz való hozzájutás lehetőségét. 

Trump már évekkel ezelőtt is azt nyilatkozta, hogy bizonyos esetekben elfogadja az abortusz létjogosultságát, ám mostani erős kijelentései azt mutatják, a demokraták jó félidős szereplése ráébresztette: semlegesebb álláspontot kell választania az abortusz kérdését illetően. A gyors taktikai és nézőpontváltás célja pedig egyértelműen az, hogy a demokrata oldalról szerezzen szimpatizánsokat.

Ez azért is érdekes, mert 

ahhoz, hogy egyáltalán jelölt lehessen, először a republikánusokat kellene meggyőznie, 

akik viszont nem fogadják egyöntetű lelkesedéssel ezt a hozzáállást. Ez is azt mutatja, hogy Trump fejben már teljesen a demokraták elleni küzdelemre készül, és nem lát riválist a republikánus oldalon. Innen nézve viszont nagyon is kifizetődő lehet ez a szemléletváltás, mert az abortusztilalommal való riogatás egyik komoly ütőkártyája volt a demokratáknak, akik ezzel könnyen lehet, hogy új kampánytémához kell, hogy nyúljanak. 

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. október 03. 21:30
Élethez való jog. Amerika alapja VOLT
Akitlosz
2023. szeptember 29. 18:06
Boldog lehetne az Egyesült Államok, ha az abortusz szabályozása lenne a legsúlyosabb problémája. Szerintem az első tízben sincsen benne. De tipikus gumicsont téma. Az abortuszon a végtelenségig el lehet rágódni, s addig sem sürgősebb, fontosabb problémák a téma.
Akitlosz
2023. szeptember 29. 18:03
Ebben az állásfoglalásban több lehet a politikai érdek, mint az összes többi szempont. Nem akar az államoktól jogokat elvenni, hogy ne haragítsa magára azokat. Szerintem. Amúgy is arról szól az USA történelme, hogy a központi hatalom próbál központosítani a tagállamok rovására. Felesleges is az egységes szabályozás abortusz ügyben, mert ha valakinek nem tetszik az a szabályozás, ami a saját államában érvényes, akkor átmegy egy másikba és a problémája megoldva. 50 államból csak talál magának mindenki kedvére valót!
augustus2-0
2023. szeptember 28. 11:47
Pártállástól, jobb/baloldaliságtól függetlenül a politikus alapvetően undorító emberfajta. Csak úgy tűnik, ez kényszerpálya. Ha nem olyan, eltűnik a süllyesztőben, nemhogy nyerjen egy választáson. Sajnos a világ így működik. Pontosabban "működik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!