Tetemes mennyiségű orosz katonai felszerelés jutott az azeriek kezébe

2023. szeptember 27. 12:40

Egyre több fotó szivárog ki az örmények által leadott fegyverekről.

2023. szeptember 27. 12:40

Mint ismert, múlt héten ismét konfliktus robbant ki a hegyi-karabahi régióban: Azerbajdzsán támadást indított a Hegyi-Karabah régiót irányító örmény szeparatisták ellen. Azonban egy nappal később már tűzszüneti megállapodás született a vitatott hova tartozású területen. 

A megállapodás értelmében Hegyi-Karabah feloszlatja minden fegyveres erejét, a nehézfegyvereket pedig kivonják (Örményország felé.). Az örmény erőket is kivonják a térségből és a régió helyzetéről egyeztetéseket kezdett az azeri központi kormány és a helyi örmények képviselői.

A fegyverletételről készült fotók alapján 

nagy mennyiségű szovjet, orosz és jugoszláv katonai felszereléshez jutott hozzá így az azeri vezetés.

 

Hovhannes X-oldala – amely az örmény védelmi ügyekkel is foglalkozik – arról osztott meg nemrég egy fotót, hogy „úgy tűnik, hogy az örmények akár hat Kornet 9M133 sorozatú ATGM-et is elvesztettek, köztük legalább egy Kornet 9M133M ATGM-et”.

Továbbá hozzátették, hogy az Azerbajdzsánnak átadott fegyverek között a Kornetek mellett 1 T-72A w/AR, 3 BMP-2, 1 OSA SHORAD rendszer, 1 TOR-M2KM mobil C2 állomás, valmint 2 Kamaz ellátó teherautó is található.

A Portfolio szerint mindez két szempontból problémás Örményországnak – amellett, hogy úgy néz ki, véglegesen elvesztették Hegyi-Karabahot –: Azerbajdzsán még több fegyverhez jutott hozzá, 

köztük harckocsikhoz, páncéltörő fegyverekhez, önjáró légvédelmi rendszerekhez.

Sok fegyvert pedig láthatólag  Örményország az oroszoktól vásárolta meg.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: X-fotó

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. szeptember 28. 16:15
MUSZKASZOPÓK IRÁNY A LÖVÉSZÁROK. VIGYETEK BILIT A KIS OSTOBA BUKSITOKRA!
Csigorin
2023. szeptember 27. 16:38
az azeriek mint torok ergo nato szovetsegesek eddig fejfajas voltak most hogy erdogan haver, mar nem jelentenek gondot lehet koncentralni fontosabb teruletre
nemecsek-3
2023. szeptember 27. 14:50
A cikkíró Karabahosat játszik otthon a játéksaokban, ő a haditudósító és játékcikket írogat a szenzációs nevű rovatba
contractor-2
2023. szeptember 27. 14:16
Úgyis át lesznek fegyverezve amerikai fegyverekre az örmények miután kirakják az oroszokat, Az oroszokkal való szövetségük látványos bukta lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!