„Szükség van a tagállamok politikai elkötelezettségére” – újabb migránsmechanizmust lebegtetett be Brüsszel

2023. szeptember 28. 08:26

Nem nyugszanak az európai döntéshozók, de a migrációs elképzeléseiket nem mindegyik tagállam támogatja.

2023. szeptember 28. 08:26
null

Az európai konzervatív pártok vezetője szerdán célba vette a német kormányt, amiért „blokkolja” mind a vitatott uniós migrációs megállapodást, mind a tunéziai határellenőrzés finanszírozását, miközben a migráció miatt egyre nagyobb a feszültség szerte Európában – írta a Politico. Az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének, Manfred Webernek a megjegyzései akkor hangzottak el, amikor Franciaország lezárja határát az Olaszországból érkező migránsok előtt, illetve a német kormány a Berlin és Varsó között kiéleződő vita közepette visszaállítja az ellenőrzéseket a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határain. 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Giorgia Meloni olasz jobboldali miniszterelnök is panaszt tett Olaf Scholz német kancellárnál amiatt, hogy Berlin két, Olaszországban működő migráns civil szervezet finanszírozását tervezi.

Mivel az uniós államok egyre inkább vitában állnak egymással a témában,

 a belügyminiszterek csütörtökön tájékoztatást kapnak a vitatott uniós migrációs paktum jelenlegi állásáról, 

amely többek között közös szabályokat kíván bevezetni a blokkba belépni kívánó nem uniós polgárokkal szemben – ismertette a lap.

Az összeállításból kiderült, hogy az Európai Bizottság emellett több mint 1 milliárd eurós ígért támogatást is felszabadít Tunézia számára, hogy megerősítse a határellenőrzést, és megakadályozza az európai partok felé tartó újabb migrációs hullámokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Weber szerint azonban Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója, különösen a német Zöldek felelősek azért, hogy több fronton is akadályozzák az előrelépést.

„Azt kérjük, hogy a német kormány adja fel a migrációs paktumban szereplő válságtörvénnyel kapcsolatos blokádját” – jelentette ki a politikus újságíróknak, utalva az úgynevezett válságrendeletre, amely a migrációs paktum javaslatának része. E rendelet értelmében a blokk határozza meg az uniós támogatás küszöbértékét migrációs válság idején.

A miniszterek csütörtökön nem szavaznak, de bármelyik pillanatban áttörésre kerülhet sor – hívta fel a figyelmet a lap.

A németek támogatása kulcsfontosságú

Miközben több uniós ország – nemcsak Lengyelország és Magyarország – ellenzi a válságmechanizmust, Németország támogatása kulcsfontosságú. Mivel nincs szükség egyhangúságra, 

ha Németország is beszáll, az elég lehet ahhoz, hogy az ügyirat továbblépjen, és a blokk a jövő év elején véglegesíthesse a megállapodást.  

Annalena Baerbock, Németország zöldpárti külügyminisztere azonban vasárnap kijelentette, hogy nem tud támogatni semmilyen olyan megállapodást, amely „ösztönzőket” teremtene más uniós országok számára, hogy migránsokat küldjenek Németországba. A „kényes téma” megvitatása érdekében névtelenséget vállaló diplomaták elmondták, hogy Berlinnek, és különösen a Zöldeknek kétségeik vannak az emberi jogok és a kísérő nélküli kiskorúak védelmét illetően a válságrendezési javaslatban.

Kérdéseket vet fel sokaknál a Tunéziával kötött megállapodás

A diplomaták szerint a tagállamok támogatják a Tunéziával kötött megállapodást, de kérdéseket vetnek fel annak végrehajtásával kapcsolatban. Az egyik kérdés az, hogy a Bizottság miért jutott egyezségre Kaïs Saïed tunéziai elnökkel, az emberi jogok megsértése miatt sokat bírált autokratával anélkül, hogy a szocialistákat is bevonták volna.

Weber szerint azonban a problémát az jelenti, hogy

 Berlinben vonakodnak zöld utat adni a Tunézia gyengélkedő gazdaságának megsegítésére szánt pénzeszközöknek”. 

Az EPP vezetője hozzátette, hogy ez „a késlekedés elfogadhatatlan és nagyon frusztráló”.

Manfred Weber arról is szólt, hogy „politikai akaratról van szó, hogy meggyőzzük a befektetőket. Ezért szükség van a tagállamok politikai elkötelezettségére” – tette hozzá.

Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2023. szeptember 28. 11:04
"Annalena Baerbock, Németország zöldpárti külügyminisztere azonban vasárnap kijelentette, hogy nem tud támogatni semmilyen olyan megállapodást, amely „ösztönzőket” teremtene más uniós országok számára, hogy migránsokat küldjenek Németországba" Aha, Németország viszont telehorhatja Olaszországot az illegálisan beözönlőkkel. Meg bennünket is csesztetnek, hogy miért nem engedjük be őket. Németország deportálná is más országokba a mindennél értékesebb sivatagi majmait.
Mich99
2023. szeptember 28. 10:43
Így helyes: Szükség van a tagállamok SZUVERENITÁSÁRA!
NeMá
2023. szeptember 28. 09:48
Jól értem a helyzetet? A toleráns nyugat beszerezték a maguk roma etnikumukat és hogy ne keljen nekik önkormányzatot csinálni, ki akarják őket paterolni? Kedves nyugat tessék velük törödni, tessék felzárkóztatni, ahogy mi barbáér horda teszük a mi romáinkal!
zakar zoltán béla
2023. szeptember 28. 09:34
Csürhe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!