Kolostorban lövöldöztek koszovói szerbek és albánok

2023. szeptember 25. 08:25

Halálos patthelyzet alakult ki a szerb nemzetiségű fegyveresek és a rendőrség közötti Észak-Koszovóban.

2023. szeptember 25. 08:25
null

Koszovóban egyre nagyobb a feszültség, miután a májusi helyhatósági választások után több albán etnikumú polgármestert is beiktattak, többségében szerb etnikumú területekre. A helyi lakosok azonnal bojkottálták a szavazást, majd a tiltakozásokat erőszakos összecsapások követték. 

Az összecsapásokban mintegy 30 NATO-békefenntartó és több mint 50 szerb tüntető sérült meg.

A Szerbia és Koszovó között tehát hónapok óta nő feszültség, és ennek az eddigi legsúlyosabb eszkalációja volt a vasárnapi összecsapás, amikor is körülbelül 30 állig felfegyverzett szerb csoport került tűzharcba a koszovói rendőrséggel.

A szerb fegyveresek elbarikádozták magukat a határ közelében lévő kolostorban.

Bánjska faluban vasárnap egy rendőr és három fegyveres halt meg a szerb ortodox kolostor ostroma során. Albin Kurti koszovói miniszterelnök azzal vádolta meg Szerbiát, hogy támogatja a fegyveres csoportot.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint pedig a koszovói tisztviselők viselik a végső felelősséget a halálesetekért. Azt állította, hogy a három megölt fegyveres koszovói szerb volt.

Egy fegyveres férfit láttak egy pappal a banjskai kolostorban vasárnap.

A helyi hatóságok szerint hat embert tartóztattak le, és jelentős számú fegyvert foglaltak le. A hatóságok nem közölték, hogy az őrizetbe vett személyek részt vettek-e a támadásban.

Jelenleg mintegy 4500 békefenntartó van Koszovóban.

Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője elítélte az általa "förtelmes támadásnak" minősített esetet, mondván, hogy a felelősöket bíróság elé kell állítani.

A NATO további 700 katonát telepített Koszovóba,

hogy kezelje a választásokat követően kitört zavargásokat.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de Szerbia ezt nem ismeri el. Emiatt sok szerb szülőhelyének tekinti Koszovót. Annak ellenére is, hogy a Koszovóban élő 1,8 millió ember 92%-a albán etnikumú, és csak 6%-a szerb.

***

Nyitókép: Koszovó kormánya / AFP

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. szeptember 25. 10:38
Sunyi, gerinctelen, Mandiner szerint még mindig sokan kommentelnek. Így az eddigi meghozott intézkedéseik mellé további nehezítéseket eszközölnek.
Nyugatellenes
2023. szeptember 25. 10:28
Legközelebb mecsetben, ha kérhetném. Hvala!
lesmiserables
2023. szeptember 25. 10:09
hol a dislike???
need-info
2023. szeptember 25. 09:14
A helyi folklór része...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!