Ismét meghívást kapott a Nobel-díj átadójára Oroszország, Fehéroroszország és Irán

2023. szeptember 01. 19:12

A svéd parlamenti pártok többsége elégedetlenségének adott hangot a döntés nyomán.

2023. szeptember 01. 19:12

A Nobel-díjakat átadó Nobel Alapítvány korábbi irányvonalán változtatva ismét meghívta a Nobel-díjak átadására Oroszország, Fehéroroszország és Irán diplomáciai képviselőit, akik tavaly nem vehettek részt az eseményen.

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója közleményében kiemelte, hogy mivel 

a globális trend miatt a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd visszaszorult”, 

az alapítvány most ezzel szembe menve szélesebb körben küldte ki meghívásait,

hogy megünnepeljük és megértsük a Nobel-díjat és a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát”.

A közlemény szerint a 2023-as Nobel-díjátadóra minden olyan országot meghívtak, amelynek diplomáciai képviselete van Svédországban és Norvégiában, valamint azokat a pártokat is, amelyek demokratikus választás útján jutottak be a parlamentbe. Mint írták: ez a megközelítés lehetőséget teremt rá, hogy „a Nobel-díj fontos üzenetei mindenkihez eljussanak”, és ezt a gyakorlatot a jövőben az egész szervezetre kiterjesztik.

Tavaly az ukrajnai háború miatt Oroszország és Fehéroroszország diplomatái nem vehettek részt a fényűző Nobel-banketten és a díjátadón, és az Iránban kialakult, és egyre súlyosbodó belpolitikai válság miatt az iráni nagykövet sem kapott meghívást.

Nem mindenki elégedett a döntéssel

A svéd parlamenti pártok többsége elégedetlenségének adott hangot a döntés nyomán. Ulf Kristersson miniszterelnök a svéd TT hírügynökségnek azt mondta,

ha saját hatáskörébe tartozna, nem hívná meg Oroszországot a díjkiosztóra, mert minden lehetséges területen szükségesnek tartja az ország nemzetközi elszigetelését”

azt viszont nem közölte, hogy tervezi-e személyes részvételét az ünnepségen.

Marta Stenevi, a Zöld Párt képviselője úgy nyilatkozott, hogy

az orosz nagykövet társaságában nincs mit ünnepelni”.

Johan Pehrson foglalkoztatásügyi miniszter pedig az X közösségi oldalán azt írta, hogy „rendkívül meggondolatlannak tartja az alapítvány döntését”.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov/Pool
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. október 02. 13:13
Engem csak egy dolog érdekel: uki, zselé ott lesz é?! És ha igen fog zongorázni?! Eljátssza a bráner-keringőt...😂
Héja
2023. szeptember 02. 11:08
Csúcsra járatott oroszellenes politikai propaganda. Kezdődött az írókkal, az operaénekesekkel, a sportolókkal, stb., most kiterjesztenék a tudósokra is. Nemsokára kiterjed az orosz krémtortára meg a vodkára is.
Kovács Ubul
2023. szeptember 02. 09:03
Észak-Koreát és Afganisztánt ki ne hagyják!
Kovács Ubul
2023. szeptember 02. 09:02
A kágébésnek be kell lengetni a csak személyesen átvehető békedíjat - aztán a helyszínen vezetőszárat rá :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!