Francia lap: így vált károssá Európára nézve az Európai Unió

2023. szeptember 08. 09:34

Stéphane Buffetaut szerint Monnet kezdettől fogva úgy képzelte el Európa építését, mint a nemzeti szuverenitások lebontását.

2023. szeptember 08. 09:34

A Boulevard Voltaire online felületén arról jelent meg véleménycikk, hogy az Európai Unió a jelenlegi működését tekintve károssá vált Európára nézve.

Stéphane Buffetaut szerző szerint minden politikai rendszer olyan elveken alapul, amelyek irányítják fejlődését. Ez alól az Európai Unió sem kivétel. Ha az Európai Unió káros lett Európára nézve, az nem véletlen – teszi hozzá.

„Monnet kezdettől fogva úgy képzelte el »Európa építését«, mint a nemzeti szuverenitások lebontását. Egy 1943-ban Rooseveltnek írt memorandumában ezt írta: »Európában nem lesz béke, ha az államok a nemzeti szuverenitás alapján jönnek létre újra«. Ez azonban egyenértékű azzal az állítással, hogy

Európát úgy akarják felépíteni, hogy lerombolják annak történelmi alapjait: a nemzeteket.

– írja Buffetaut.

A szerző öt főbűnt sorolt fel, amelyek közül a negyedik az volt, hogy az Európai Bizottságnak szokásává vált tágan értelmezni a tagállamok által rá ruházott kompetenciákat. Példaként említette Magyarországot és Lengyelországot, mint olyan tagállamokat, amelyek megtapasztalták ezt az igazságszolgáltatás és a társadalmi kérdések terén.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. szeptember 08. 15:32
Az egész libernyák hitvallás bűzlik a szociáldarwinizmustól, attól a teljesen alaptalan feltevéstől, hogy bármiféle fejlődés lenne, és a fejlettebb egyedek bármivel is jobbak lennének a többiektől. Komolyan, mintha a gyerekem legóját kiborítanám az asztalra, nagyság és szín szerint sorba rendezném, és a minél pirosabb és nagyobb darabok lennének az evolúció csúcsai, a legkisebbek meg a baktériumok és vírusok. Valamelyik szabadkőművész barom kitalálta, hogy a nemzeti érzés szar és az felel minden háborúért, az gátolja meg, hogy egy egységes európai birodalom létrejöjjön - természetesen a felsőbbrendű libernyák irányítással - és mivel az emberek nem hisznek az ilyen faszságokaban, a másik bűnös a hit, na nem mindegyik, csak a keresztény. Tisztán látszik tehát, hogy itt nem valamiféle nemes eszméről van szó, hanem a kevesek primátusának megőrzéséről az oszd meg és uralkodj elve mentén, mindenféle hülye idealista lózungokkal meghintve.
polárüveg
2023. szeptember 08. 14:32
Az európai emberek tönkretevésére irányuló folyamatos és erősödő gyakorlata elő fogja hívni a felelősségre vonás és elszámoltatás eszméjét. Az elmúlt 20 év lefizetett tönkretevésben vétkes politikusainak még számítania kell egy megakadályozhatatlan viszontreakcióra. Mindez a társadalmi törvényszerűségből fakad.
polárüveg
2023. szeptember 08. 14:29
Egy élőlény jól működő fizikai teste sejtek, szövetek, szervek bonyolult együttműködése kölcsönhatásban az élet biztosítása céljából. Ilyen szerveződés képes eljuttatni a fizikai testet a legmagasabb szintre, a bonyolult intelligenciához. Az egy darab sejt, ha óriásira nő, akkor egy olyan amőba, mely megmarad egy egyszerű szinten, kizárva az intelligencia elérését, ám biztosítva az életet. Primitív életet. Az élővilágból vett törvényszerűség alapján egy jól működő nemzetközi szervezet szervezet szuverén államok egyenrangú szövetsége közös cél és kölcsönös előnyök érdekében kölcsönös egymásra hatásban. A birodalmi szuperállam viszont mindig az amőba primitivizálási, terjeszkedési tulajdonságait mutatja fel. A szuperállamot pedig gigaegojú személyek akarják uralni a közjó félretolásával önös érdekek megvalósítására. A történelemből példa: a sumér városállamok harcait és szövetségeit vessük össze az asszír szuperbirodalommal. Melyik ért el nagyobb jólétet, magaskultúrát? A sumér.
makapaka2
2023. szeptember 08. 13:52
A Gittegyletet meg kell újítani, normális, nem korrupt, haszon leső vezetőket kell választani az élére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!