Felmérés: a szlovákok továbbra is elutasítják az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat bejegyzését

2023. szeptember 03. 07:53

A téma többször a parlament elé került az elmúlt években, de sorra leszavazták.

2023. szeptember 03. 07:53

A szeptember 30-án esedékes szlovákiai parlamenti választások előtt az AKO közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, hogy a szlovák lakosság miként viszonyul az azonos neműek közötti bejegyzett élettársi kapcsolat intézményéhez.

Kiderült,  hogy a válaszadók több mint fele – 54 százaléka – úgy gondolja, hogy a következő kormánynak nem kellene legalizálnia a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Az a mintegy 40 százalék, aki támogatná a döntést, a nők, a 18-33 év közöttiek, a felsőfokú végzettségűek, a pozsonyi és a nagyszombati kerület lakosai, valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Progresszív Szlovákia (PS) és a Hang – Szociáldemokrácia (HLAS-SD) szavazói közül kerül ki – hívta fel a figyelmet az AKO.

A Noiny.sk ennek kapcsán emlékeztetett, Szlovákiában 1997 és 2022 között hatszor is a parlament elé került az erről szóló törvényjavaslat, 

azonban a képviselők végül mindet leszavazták.

A felmérés eredményéről készült beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. szeptember 03. 12:31
Csak emlékeztetőül: Magyarországon 2009 óta, idestova 14 éve él az azonos neműek közötti bejegyzett élettársi kapcsolatának intézménye. (Nem mellesleg: Bajani Gordon miniszterelnöksége idején.) Ennek ellenére mégis Magyarország a homofób és Szlovákia, valamint Románia a mintajogállam, ahol szintén elutasította a parlament az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Az ellentmondás kulcsa abban keresendő, hogy az említett két országban nincs olyan ellenzék, amely önként, kéjjel mószerolja be a hazáját a nyugati médiában, és a brüsszelita politikusoknál.
Ehetős Odó
2023. szeptember 03. 10:52
A tótok úgy általában buták, de legalább nem buzik. Ez is valami.
rugbista
2023. szeptember 03. 10:34
Éljen!
vérgőz
2023. szeptember 03. 08:51
gondolom, akkor mara ok is diktaturanak szamitanak... nagy kar, hogy ez a torveny nalunk mar 1x eve muxik es megis ennyire szar az azsionk... miert nem lehet ezt rendesen lekommunikalni?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!