Európából Lampedusa lesz – aggódik a lengyel kormányfő

2023. szeptember 20. 13:04

Mateusz Morawiecki elítélte az EU migrációs politikáját, különös tekintettel a Lampedusa szigeti helyzetre.

2023. szeptember 20. 13:04
null

„Lampedusa a jelképe annak a helyzetnek, ami egész Európát Lengyelországgal együtt fenyegeti” jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (Pis) kormánypárt elnökének társaságában.

A lengyel jobboldali kormány határozatot fogadott el a migráció, az EU migrációs politikája és a menedékügyi reform ügyében. Ebben ismételten leszögezték: 

teljességgel elutasítják a menekültek újraelosztását az európai tagállamok között, 

és azt követelik az Európai Bizottságtól, hogy töröljék a 2018-as „kompromisszumot”, mindenféle kötelező migránskvóta eltörlését.

Morawieckiék szerint a migránsok „behatolásának” egyetlen ellenszere az, ha erősítik az EU külső határait és felgyorsítják az illegális migránsok visszatoloncolását. A lengyel kormány szerint megoldást kell találni arra, hogy ezeket az embereket eltávolítsák az EU területéről.

A lengyel miniszterelnök kijelentette: „Egész Európa, az egész EU Lampedusává válhat, ha továbbra is a régi hibákat követjük el újra, azokat a sémákat és mechanizmusokat, amiket a Bizottság javasolt”.

Lengyelországban október közepén parlamenti választásokat tartanak,

a kampányban éles a harc a kormányzó jobboldal és a Donald Tusk-féle Polgári Platform (PO) vezette, többpárti ellenzék között.

A kormánypártok egy a választással egy időben tartott, többek között a migráció ügyében is tartott népszavazással igyekeznek minél több voksolót a Jog és Igazságosságra való szavazás felé terelni.

 

Nyitókép: migránsok érkeznek Lampedusa szigetére (fotó: Zakaria ABDELKAFI / AFP)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. október 01. 13:32
Ameddig a ném. norv.sp. fr. brit NGO-hajókat finanszirozzák egyes európai országok és tengerentúli humanitárius szervezetek, addig folytatódik Európa betelepitése a világ minden tájáról felkerekedő illegális bevándorlókkal. Az embercsempészek az NGO-hajókkal érkeznek, van rá eset, hogy letartóztatják őket, de nem tudni meddig ? Európa vezetősége gyenge , szolgaian követi a Nyugatot felszabaditó baráti nagyhatalom kivánságát. Vezetői főleg nők, a mai politikai életben ők vezetik kontinensünket az elszegényedés és egy degenerált társadalom felé ( legalizált cannabis, drogok, alkohol, ateista istenkáromlás, deviancia, no future, cultur cancel) .
dios1968
2023. szeptember 20. 19:32
Jelentem én tudom a megoldást! Ukrajnát fel kell venni az Eu ba schengeni határok az kizárt viszont oda kellene vinni a migrókat! Mivel sajnos 100ezrével halnak meg az ukrán férfiak a semmiért (illetve azért, hogy az usa leválassza európát az aránylag olcsóbb orosz energia hordozókról mert a cél ez) aki nem halt meg az elmenekült viszont az országot újjá kell majd építeni. Na ehhez köll a sok embör. A kerítéseknél meg annyi van mint a nyü
panda1
2023. szeptember 20. 18:35
Jé, mennyi ártatlan kisgyerek! :)
gondolkodj-2
2023. szeptember 20. 18:13
Ha 2006-ban magyar állampolgárokra lehetett gumilövedékkel lőni, akkor a határt áttörő, a rendőrökre támadó idegenekre miért nem? Még fel sem hozza senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!