Súlyos örményellenes atrocitásokról kaptunk információt Hegyi-Karabahból

2023. szeptember 22. 20:33

Egyelőre meg nem erősített, tragikus értesülések érkeztek az azeriek által megtámadott örmény exklávéból. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Örmény Tanszékének vezetőjével, Kovács Bálinttal beszélgettünk; időközben az azeriek is válaszoltak megkeresésünkre és tagadták a vádakat.

2023. szeptember 22. 20:33
Hegyi-Karabahból menekültek a népirtás elől
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Huszonnégy óra kellett hozzá, és a december óta blokád alatt álló Hegyi-Karabah (örmény nevén: Arcah) de facto létező örmény államalakulat orosz bábáskodás alatt, az azerbajdzsáni Yevlaxban megadta magát a támadó – hivatalos kommunikációja szerint „terrorelhárító műveletet” indító – Azerbajdzsánnak. 

Az azeri külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén diadalmasan jelentette be, hogy „visszafoglalták” a területet. A hivatalos fegyverszünettől remélt fegyvernyugvás azonban nem következett be, sőt.

Hegyi-Karabah, Arcah, háború, népirtás
Forrás: Kovács Bálint

Ezt is ajánljuk a témában

Miközben az azeri álláspont szerint „a Hegyi-Karabahban élőknek minden jogot és szabadságot garantálnak”, s csak a fegyveres ellenállást számolják fel, amit az örmény hadsereg fejt ki, addig Nikol Pasinján örmény kormányfő pár nappal ezelőtt közölte:

mivel nincs jelen egyetlen örményországi katona sem a térségben, így nagy a valós veszélye annak, hogy etnikai tisztogatás fog történni.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Örmény Tanszékének vezetője, Kovács Bálint egyetemi docens lapunkkal tragikus értesüléseket közöl: helyi, karabahi forrásokból úgy értesült, ahogy amíg az örmények letették a fegyvert, addig az azeri hadsereg katonái több esetben is

benyomulhattak az egymástól és a fővárostól izoláltan elszigetelt kisebb hegyi falvakba, és ténylegesen etnikai tisztogatásokba kezdtek.

Az örmény többségű területen a nemzetközi jog által el nem ismert, de a mindennapi gyakorlatban nagyon is létező államocska régóta tüske Azerbajdzsán körme alatt, még a Szovjetunió „áldásos” tevékenysége folytán került Azerbajdzsán birtokába, azonban a rendszerváltás körüli zűrzavarban az örményeknek sikerült elfoglalnia, és kikiáltani Arcah Köztársaságot.

Az évtizedes viszálykodásban fordulópontot jelentett 2020 őszén zajló, határvillongásból eszkalálódó háború, aminek eredményeképpen a terület harmada azeri ellenőrzés alá került, köztük a stratégiai fontosságú Susi / Şuşa városa is, Sztepanakerthez közel. A konfliktus tavalyi állomása az volt, amikor az azeri hadsereg lezárta a Lacsini-folyosót, így megszakadt az átjárás Hegyi-Karabah/Arcah és Örményország között. Mindeközben az azeriek követeltek volna egy korridort Örményországon keresztül a „saját Hegyi-karabahjuk”, az Örményország túloldalán lévő nahicseváni enklávé irányába, örmény felügyelet nélkül, amibe az örmények nem akartak belemenni. S miután a blokád kilenc hónapja meggyengítette az arcahiakat, került sor a minapi támadásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Megállt a karabahi háború: akkor most ki győzött? 

A háromoldalú karabahi megállapodás egy kilátástalan háborút állít le, ahol nem egyenlő felek küzdöttek egymással. Jelentős területekről kell lemondania az örmények uralta Hegyi-Karabahnak a győztes azeriek javára – a bizonytalanság viszont megmarad, ami csak az oroszoknak lesz jó.

Mint Kovács Bálint elmondja, a területen a 2022 decembere óta kezdődött blokád miatt nincs élelmiszerellátás, így kiéhezett az örmény lakosság és gyógyszer nélkül maradt az egészségügy. Jelenleg ezen túl se víz, se gáz és akadozó áramellátás miatt gyakorlatilag internet sincs, tehát az információk is „nagyon szakaszosan érkeznek, még Jerevánba is”, a helyi telefonhálózat igen esetlegesen működik, nem beszélve a főváros és a hegyi kis falvak közötti információcsere ellehetetlenüléséről.

Forrás: Kovács Bálint

 „A háborús helyzet folytatódik, hiába az orosz békefenntartók felügyelete alatt aláírt fegyverszünet” – mutat rá a helyzetre. „Egyelőre információk hiányában azt sem tudjuk, hány ember halt meg, elsősorban a falvakról nincs hír, amelyek a hegyekben a blokád alatt és most még inkább el vannak vágva Sztepanakerttől, a fővárostól. A hozzám beérkező hírek alapján

szinte biztosnak mondható, hogy a Taravad nevű települést szinte teljesen kiirtották csütörtök éjjel az azeriek,

és ez feltehetőleg nem az egyedüli eset, ahol tömegmészárlások történtek”.

A tanszékvezető rámutat az azeri híradások és az azeri átlagos közösségimédia-felhasználó üzenetei között feszülő ellentmondásra is. „Míg az azeri tömegmédia az örmény terroristákkal való leszámolást és katonai célpontok támadását emlegeti, ezekben a percekben is akár a srebrenicai mészárláshoz hasonló jelenetek zajlanak le örmény lakosságú falvakban, amikről

a közösségi médiában az azeri résztvevők lelkesen küldözgetik egymásnak és karabahi örményeknek is a felvételeket: lefejezett emberekről, meggyalázott nőkről”.

Hozzáteszi: eközben aki el tudott menekülni, az sem érezheti biztonságban magát. „Az emberek éheznek, az is, aki bejutott a fővárosba; orvosi ellátáshoz nehéz hozzájutni, se gyógyszer, se kötszer, se eszközök, a kórházak tele a sebesültekkel. Az egész egy hatalmas káosz, ahol testvér nem találja testvérét, vagy férj a feleségét”.

A „békés hatalomátvétel” előtt már véres leszámolások kezdődtek – állítja értesülései nyomán az örmény térség szakértője, hozzátéve: azzal, hogy az új karabahi államelnök engedett a nyomásnak és feloszlatta a karabahi hadsereget az azeriekkel való párbeszéd jegyében, „Arcah 30 éves szuverenitásának utolsó lépcsője számolódott fel”.

Hegyi-Karabah, népirtás, Arcah
Forrás: Kovács Bálint

Kovács Bálint az ENSZ BT-ülés kapcsán hangoztatta: a csütörtök késő esti tanácskozáson történt meg szerinte először, hogy Azerbajdzsán éles és kemény kritikát kapott minden nagyobb, nyugati államtól és számos kisebbtől is. „Olyan szinten folyt a vita, hogy Azerbajdzsán legalább a hágai konvencióban rögzített alapvető emberi jogait garantálja valamiképpen a karabahi örményeknek. Az örmény külügyminiszter pedig kérte, hogy az ENSZ küldjön megfigyelőket a területre, de az ülés határozat nélkül zárult” – írja le a helyzetet a tanszékvezető, aki még egyszer hangsúlyozza: mégiscsak ez az első nemzetközi fórum, ahol Azerbajdzsánt ilyen szinten elővették.

Érdekes viszont, hogy az oroszok nem hátráltak ki az azeriek mögül, noha a térségben orosz békefenntartók vannak jelen, és elvileg garantálják a békét. „Egyik oldalról akarják mutatni, hogy ők csinálnak valamit, másrészt érdekükben állna beleprovokálni Örményországot egy háborúba Azerbajdzsánnal. Ugyanakkor

a Karabahban tevékenykedő orosz békefenntartók kétségkívül próbáltak segíteni az embereken és menteni őket,

a falvakból menekültek Sztepanakert mellett az oroszok bázisára húzódhattak vissza.” Bár Örményország kész arra, hogy menekülteket fogadjon, a Lacsini folyósó, ami összeköti Örményországot és Karabahot, továbbra is zárva van. A menekültek fogadásához 40 ezer férőhelyes befogadó helyet létesítettek Dél-Örményországban. Eközben Örményország keze meg van kötve:

erős saját hadsereg híján csak nemzetközi segítségben bízhat,

az ukrán fronton elfoglalt, s emellett is az azeriekhez húzó Oroszországgal pedig úgy fest, nem tett jó lóra, ezt az örmény fél szóvá is tette nemrég. Másrészt, bár kész befogadni a menekülteket, nem akarja, hogy a terület örmény lakossága eltűnjön, emellett teljes Arcah lakosságának elhelyezése komoly problémákat okozna. Ezért Jereván követelései jelenleg arra irányulnak, hogy a helyben maradt örmények legalább valamiféle biztonsági garanciát kapjanak.

Kilőtt orosz békefenntartó jármű
Forrás: Kovács Bálint

„Akikkel beszéltem, azt mesélték, mindenki a túlélésre játszik: hiszen aki el akart menekülni, az az elmúlt harminc évben már elhagyta Arcahot. Van persze, aki most döntene így, különösen, ha ismeri az etnikai tisztogatás áldozatait,

miközben ismeretlen azeri számokról kapja WhatsAppon a képeket legyilkolt nemzettársairól, s az üzenetet, hogy »veled is ez történik, ha itt szeretnél maradni«”.

Kovács Bálint tanszékvezető jelzi, hogy a kommunikáció hiánya és az információk meg nem erősítettsége miatt érdemes óvatosan kezelni minden, a térségből érkező hírt – ugyanakkor elhallgatni sem lehet ezeket, éppen azért, mert egyéb információ – a hivatalos kommunikációs paneleken túl – nem érkezik a térségből. 

Hozzáteszi ugyanakkor, mindezek a friss információk azonban nem állnak messze feltételezhetően a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) korábbi ügyészének, Luis Moreno Ocampónak a véleményétől, aki azzal vádolta meg ez év augusztusában Azerbajdzsánt, hogy „népirtást” követ el a karabahi örmények ellen.

Forrás: Kovács Bálint

Ocampo egy augusztus 7-én megjelent, 28 oldalas szakvéleményében azt írta, hogy „A Lachin-folyosónak az azerbajdzsáni biztonsági erők általi blokádját, amely megakadályozza a hozzáférését bármilyen élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz és egyéb alapvető szükségleti cikkhez, a népirtásról szóló egyezmény II. cikkelyének c) pontja alapján népirtásnak tekintendő, hiszen »a csoportnak szándékosan olyan életkörülményeket okoznak, amelynek célja annak fizikai megsemmisítése«.”

„Azerbajdzsán valóban terrorellenes műveletet indított a nemzetközileg elismert területén belül, hogy felszámolja az illegális örmény formációkat Karabakh régión belül” – kaptuk az azeriek válaszát levélben. Eszerint Azerbajdzsán „eltökélt szándéka, hogy az alkotmányával és a vonatkozó nemzetközi emberi jogi mechanizmusokkal összhangban minden jogot és szabadságot garantáljon az azerbajdzsáni Karabakh régió örmény lakosai számára, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeket is” – írják, hozzátéve, büszkék arra, hogy hazájuk történelme során egy nemzeten belül egyesített sokféle etnikai, vallási vagy nyelvi kisebbséget, és „az örmény nemzetiségű lakosokat is szívesen fogadják békés együttélési modellükben”.

Kovács pontjaira is reagálnak, mondván, az „ellentmond a valóságnak, mert Azerbajdzsán hivatalos csatornái szerint ebben a faluban nem történt harc”, ezt pedig azzal támasztották alá, hogy a település nevét sem az örmény, sem a karabakhi örmények nem említették, ahogy Ararat Mizorjan örmény külügyminiszter sem az ENSZ-hez intézett felhívásában. Ocampo véleménye kapcsán Rodney Dixon KC szakértő véleményét ajánlották figyelmünkbe, amely előbbiére Azerbajdzsán felkérésére reagált, és elutasítja a genocídium kifejezést.

Levelük végén hozzáteszi, a két országnak „folytatnia kell a munkát a hosszú távú béke és stabilitás elérése érdekében a dél-kaukázusi régióban”, amelynek „az európai biztonsági architektúra sarokkövévé kell válnia”, a végső megoldás pedig „egy átfogó békeszerződés aláírása” lehet.

Nyitókép: Kovács Bálint képe

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 23. 13:43
Tehát egy disszidens örmény kamu dumàját tolják a cuckoldkonzi mandineres buzik. Köszi. Nem hiszem el.
Grogu
2023. szeptember 23. 06:20
Éppen irtják a keresztényeket, erre Magyarország megvétózta, hogy az EU-tagállamok közös állásfoglalásban ítéljék el a karabahi örmények kényszerkitelepítését. Az üldözött keresztények védelmezője, a magyar kormány az azeri-örmény ellentétben a 97%-ban muszlim Azerbajdzsán mellé áll, szemben az örményekkel, akik keresztények amióta a kereszténység létezik, és 301-ben vették fel államvallásként. Jól mutatja a fidesz kormány kereszténységét, hogy nem a keresztény örmények oldalán áll, hanem a baltás gyilkos azeriekén. A pénz felülírja a kereszténységet.
ZZoltan
2023. szeptember 23. 03:01
Na már megint az örmény propaganda. (Miért van örmény tanszék a Pázmányon???? Inkább a kaukázusi türköknek kéne tanszék, őrület ez is...) Karabahban nem éltek örmények. A cári orosz megszállást követően kezdték betelepíteni őket. 1830-ban még 90%-ban azeriek lakták. Majd a SZU alatt kerültek többségbe az örmények. Aztán 1992-ben véres tömegmészárlást rendeztek az örmény csapatok Karabahban. Na ezt foglalták VISSZA most az azeriek. A többi örmény népmese.
Akitlosz
2023. szeptember 23. 01:25
Járhatnak még ennél rosszabbul is. Nemhogy Karabahot, de Örményországot sem védené meg a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!