Vége: betiltják az e-rollereket Párizsban

2023. augusztus 28. 09:46

Ősztől már nem lehet használni az elektromos rollereket.

2023. augusztus 28. 09:46
Electric scooter

A párizsiak áprilisban népszavazáson döntöttek a betiltásról, az 1,3 millió választásra jogosult közül azonban csak 103 ezren vonultak az urnákhoz, azaz a részvétel 7,46 százalékos volt, de 90 százalékuk a betiltás mellett voksolt. Anne Hidalgo polgármester még a szavazás előtt elkötelezte magát arra, hogy „mindenképpen és egyszerűen tiszteletben tartja a voksolás eredményét, bármi is legyen az”. A párizsi városvezető maga is a betiltás mellett kampányolt. A szabadon bérelhető elektromos meghajtású rollerek négy évvel ezelőtt jelentek meg a francia utcákon: mintegy 2 millióan saját tulajdonú rollert használnak, több százezren pedig a bérelhető változatokkal közlekednek a nagyvárosokban. 

Párizsban mintegy 15 ezer bérelhető roller áll rendelkezésre, amelyeket három szolgáltató (Lime, Tier és Dott) működtet, és mintegy 400 ezren használják. A szolgáltatók szerződése augusztus 31-én jár le, így szeptembertől Párizs lesz az első európai főváros, ahonnan teljesen kitiltják a bérelhető elektromos rollereket. A Trier ötezer rolleréből még háromezer áll rendelkezésre, fokozatosan gyűjtik be a járműveket, éjszakánként ötszázat. A cég minden este kiürít és lezár egy zónát, ahol a rollereket éjszaka teherautókkal begyűjtik, és a felhasználók többé nem tehetik ott le a rollereket. Az övezetet a mobiltelefonos applikációban vörös színnel jelölik, s a hétvégén már csak egyetlen központi zóna marad nyitva, amely az utolsó pillanatig használható lesz a járművek letételére. A rollerek egy központi gyűjtőhelyre kerülnek, ott megjavítják és felújítják őket, majd vidéki városokban kerülnek forgalomba. Egyharmaduk a Párizs körüli Ile-de-France régió mintegy nyolcvan településén. A többi jármű Németországba kerül.

A Dott szolgáltató már július közepén megkezdte a járművei kivonását a forgalomból, és deaktiválta a bérlést az applikációban. A Dott-rollereket Belgiumban és Izraelben hasznosítják újra. A Lime nem zárja be a zónáit, hanem fokozatosan vonja ki a járműveket, amelyek javítás után Lille-ben, Londonban, Koppenhágában és német városokban kerülnek forgalomba.

(MTI)

Nyitókép: Horst Galuschka / DPA / AFP

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. szeptember 05. 23:14
Gyerekes lipcsi szokás..
survivor
2023. augusztus 28. 16:06
Ha az a lényeg , hogy NE kelljen fizikailag elfáradni, akkor riksakulival, lóval, szamaras kordéval is megy....
survivor
2023. augusztus 28. 16:04
e-roller e- kerékpár Jön az e-fasz. Már baszni is e-gép fog helyettünk.... az e-pina meg agyon basz..... árammal.
kiss.istvan770
2023. augusztus 28. 16:04
Jó dolog lenne, ha normális emberek használnák, arra amire való. Nálunk szabályozni kellene a használatát a kerékpárokhoz hasonló szabályokkal. A járdákról ki kellene őket tiltani, sebességhatárt megállapítani, a törvényszegőket kemény, minimum egy új roller árának megfelelő összeggel büntetni. Az egyirányú utcákban pedig meg kellene szüntetni az ellenirányú közlekedést a kerékpároknak is, mert balesetveszélyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!