Rosszabb állapotba került a zaporizzsjai atomerőmű

2023. augusztus 10. 21:13

Az UNIAN ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy jelenleg nem termel áramot.

2023. augusztus 10. 21:13
Zaporizzsjai atomerőmű.

Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben az éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása – közölte csütörtökön az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom állami vállalat.

Ezt követően a nukleáris létesítményt át kellett kapcsolni az egyetlen rendelkezésre álló 330 kilovoltos tartalékvezetékre,

amelynek lekapcsolása a külső áramellátás elvesztésével, azaz egy újabb teljes áramszünettel fenyeget” – figyelmeztetett közleményében a vállalat.

A veszély

Az Enerhoatom szerint ebben az esetben a nukleáris és sugárbiztonságot fenyegető fő veszély az, hogy a zaporizzsjai atomerőmű négyes reaktorblokkja jelenleg úgynevezett forró leállás üzemmódban van, amelyet az oroszok az üzemeltetési engedély feltételeit megsértve alkalmaztak – hangsúlyozta az állami cég. 

Tarasz Tkacs, az Enerhoatom megbízott ügyvezető igazgatója szerint ha a külső áramellátás teljesen megszűnik, az erőmű fő keringető szivattyúi kikapcsolnak, és a reaktor „természetes keringető” üzemmódba kapcsol. Ebben az esetben sürgősen le kell hűteni – emelte ki.    

„A zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállásának folytatódása, az, hogy a létesítményt illegitim és felkészületlen orosz vezetés irányítja, amely

semmilyen felelősséget nem vállal a nukleáris és sugárbiztonságért, folyamatosan közelebb hozza az erőművet a katasztrófához”

– figyelmeztetett az Enerhoatom.

A vállalat sürgette, hogy éppen ezért a létesítmény fölötti teljes ellenőrzést haladéktalanul vissza kell adni a legális üzemeltetőnek, vagyis az Enerhoatomnak. Az UNIAN ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy jelenleg nem termel áramot Európa legnagyobb teljesítményű, az orosz-ukrán frontvonal közvetlen közelében fekvő – tavaly március óta orosz megszállás alatt álló – atomerőműve.

Hat reaktorblokja közül öt „hideg leállás” üzemmódban van július 25. óta, egyedül a négyes reaktor van „forró leállásban” az erőmű gőzellátásának biztosítása érdekében. Kijev szerint ez azonban veszélyes, a négyes reaktort is „hideg leállásba” kellene helyezni, mert hosszú ideje nem végezték el rajta a szükséges karbantartási munkákat.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: Ed Jones/AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. augusztus 11. 07:59
@dottore: Hát azt kellene, nem ezt a baromságot. 2022 március 4-e óta az oroszok ellenőrzik az erőművet, és gyakorlatilag azóta le vannak állítva a blokkok, lévén nincs hova termelni az áramot. Öt távvezeték kötötte össze az erőművet, ebből az ukránok az első napokban hármat tönkretettek, a negyedik a kahovkai vízerőmű, de onnan aligha kap áramot. Viszont Enyergodarban egy szénerőmű üzemel pontosan arra a célra, hogy áramot biztosítson az atomerőműnek, ha minden kötél szakad. Az ukránok ezt is többször támadták, teljes áramkimaradást okozva ezzel. Nincs olyan, hogy "forró leállás", az üzemeltetők tavaly kísérleteztek azzal, hogy nagyon alacsony, 20% körüli teljesítménnyel stabilan működik-e az egyik blokk, de nem voltak jó tapasztalataik. Tudomásom szerint mind a hat reaktor "cold shutdown" állapotban van hónapok óta, és a hűtővíz igénye már a gát felrobbantásakor is olyan kicsi volt, amit a mesterséges hűtőtóból minden gond nélkül el lehet látni.
survivor
2023. augusztus 10. 23:37
Hát állítsák... Szabalyozó rudak voltak az én időmben...
EX_Terminator
2023. augusztus 10. 21:44
Nem fogjátok elérni zsarolással és nukleáris veszélyhelyzet megteremtésével hogy visszakapjátok ARRA MÉRGET VEHETTEK. Tovább feszítitek a húrt? Egyszerűen hagyni fogják hogy a képetekbe robbanjon.
SzaboGeza
2023. augusztus 10. 21:43
Arról volt szó, hogy leállítjátok, a BIZTONSÁG MIATT!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!