Mini házak építésével enyhítenének az ukrán lakhatási válságon

2023. augusztus 11. 14:21

Az összedőlt, lerombolt otthonok helyét az úgynevezett tiny házak vehetik át a jövőben.

2023. augusztus 11. 14:21
Balogh Borsa
Balogh Borsa

Másfél évvel azután, hogy Oroszország elindította offenzíváját Ukrajna ellen, az ország lakhatási helyzete válságba került. A Kijevi Közgazdasági Iskola egyik tanulmánya szerint a megtámadott országban 

már közel 150 ezer lakóépület sérült vagy semmisült meg. 

A Világbank márciusi becslése szerint az egész ország újjáépítéséhez mintegy 411 milliárd dollárra lenne szükség, az azóta eltelt időszakban ez a szám vélhetően jócskán megugrott.

Apró otthonok, vagyis a „tiny házak” jelenthetik a megoldást

A kialakult lakhatási válságra egy ukrán cég próbált megoldást találni azzal, hogy kis költségvetésű, mindössze 18 000 dollárból felépíthető mobil mini házakat, ún. tiny házakat épít olyan családoknak, akiknek a rakétatámadások vagy bombázások során összedőlt a házuk, elpusztult az otthonuk. A két ukrán vállalkozó által alapított HOMErs nevű vállalat nemrégiben mutatta be az apró házakból álló termékcsaládját.  

A mini házak egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gyárilag gyártott elemekből, napok alatt felépíthetőek.

A három modulból álló, teljesen berendezett apró otthonokat 18 000 dollárért (6 354 00 Ft) árulják, ezzel új reményt adva az otthonukat elvesztő ukrán családoknak. A HOMErs kijevi gyára jelenleg havonta 10-15 „moduláris” mini házat gyárt, de a vállalat szeretné növelni a termelést.

Ezt is ajánljuk a témában

A menekülteknek is nagy segítséget jelenthetnek a mobil mini házak

„Egy egész házat lapra lehet szerelni és egy teherautón szállítani” – nyilatkozta az Insider magazinnak Chris Baxter, a csoport egyik igazgatósági tagja. A HOMErs jelenleg Kijevben üzemeltet egy gyárat, de egy új, szlovákiai üzem építése is folyamatban van. A vállalat Ukrajnában értékesíti a tiny házakat, de fontos célként határozták meg, hogy az Egyesült Királyságra is kiterjesszék tevékenységüket, ahol Baxter szerint egyszerű megoldást kínálhatnak az átmeneti lakhatásra szoruló ukrán menekültek számára, akik hazájukban elvesztették otthonukat.

Mérnökök vagyunk, akik több mint 25 éves tapasztalattal rendelkeznek a robotika területén” 

– írják az alapítók bemutatkozójukban. A cég kiemelt céljának tekinti a hagyományos építési módszerek mellőzésével a „modern technológia által vezérelt, esztétikus kialakítású miniházak megalkotását”. Küldetésüknek tartják azt is, hogy forradalmasítsák az ingatlanszektort azáltal, hogy megfizethető, fenntartható otthonokat kínálnak, amelyek nagy segítséget jelenthetnek akár az Ukrajnában maradt otthonukat elvesztő, akár a hazájukat kényszerűségből elhagyók számára.

Nyitókép: YouTube

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
K4t1nk4
2023. augusztus 11. 20:12
És télálló is?
alenka
2023. augusztus 11. 19:30
Akár felhőkarcolókat is építhetnek,pénz lesz rá: USA,Unio....és más hülyék.
Zolotarjov
2023. augusztus 11. 16:26
Klotyó van benne?
Tuners
2023. augusztus 11. 14:49
Á, Angliában nem kell nekik, tök jól megoldják, láttam Regents parknál elbarikádoztak egy hídfőt, tök jól megoldották ponyvákkal meg raklapokkal, aztán most ott laknak. Hogy honnan tudom hogy ukránok..? Még a nemzeti színeiket is beépítették, még a PR-on is dolgoznak egy lendülettel. Szala ukíni yeee 🤨🤔
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!