Le lehet-e nyúlni büntetlenül az oroszok pénzét Ukrajna kártalanítására?

2023. augusztus 12. 15:58

Ukrajna újjáépítéséhez a nyugati kormányok a háború kirobbanása után külföldön befagyasztott orosz állami vagyont használnák fel.

2023. augusztus 12. 15:58
PUTYIN, Vlagyimir
Dezső András
Dezső András
HVG

„Még mindig napirenden van, hogy Ukrajna újjáépítéséhez a nyugati kormányok a háború kirobbanása után külföldön befagyasztott orosz állami vagyont használnák fel. Első blikkre jól hangzik, hogy a kárt, amelyet az oroszok okoztak, fizessék meg ők, a jogi akadályokon túl azonban egyéb dilemmákat is felvet a megoldás.

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, a Nyugat sem maradt tétlen, hogy kinyilvánítsa nemtetszését: a többi között orosz állami és magánvagyonokat foglaltak le. A befagyasztott vagy lefoglalt vagyontárgyak és pénzeszközök skálája meglehetősen széles: az oligarchák jachtjaitól az orosz központi bank devizatartalékaiig terjed, van benne állami tulajdon és olyan elem is, ami orosz állampolgároké.

Bár ezeket a vagyonelemeket a nyugati hatóságok lefoglalták vagy befagyasztották, azok tulajdonjogát nem szerezték meg.

Úgy kell ezt elképzelni, mintha lenne egy biciklitárolónk, a szomszédunk pedig arra kérne, hadd tartsa a méregdrága, több millió forintos kerékpárját ott. Majd amikor a szomszédunk elkezdené verni egy másik szomszédját, tönkretéve annak házát, mi úgy döntenénk, hogy ezért a viselkedéséért megbüntetjük, és nem adjuk oda neki a biciklijét – függetlenül attól, hogy annak tulajdonjogát nem vitatnánk.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2023. augusztus 13. 14:09
A másét elvenni kommunista tempó. Ruszki tévét se nézek, most belenéztem volna, EU direktíva a Telekomnak, is. Ukrán lett helyette jogàllami sajtó szólás szabaccság!
karakter-2
2023. augusztus 13. 11:46
Kis buzi, ha a zsidóknak nem sikerült büntetlenül kirabolni Putyin, másnak sem fog. Ebben biztos lehetsz.
pesszimista
2023. augusztus 13. 08:21
Most ne beszéljünk arról, hogy sok orosz gazdag miből szerezte a lefoglalt vagyont, mint ahogy azt sem említjük,, hogy sok USA beli milliárdos hogyan gazdagodott meg. Amellett , hogy a módszer visszataszító, hosszú távon sokat árt a dollárnak és az Eurónak.
konfucius
2023. augusztus 13. 07:07
Válasszuk ketté a dolgokat. Le lehet nyúlni az oroszok pénzét. De nem jogszerűen. És ami ennél lényegesen fontosabb, nem büntetlenül. Aki ezzel próbálkozik, nemsokára megnézheti magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!