Jön a nem nyugati nagyhatalmak csúcstalálkozója, amit inkább kihagy Putyin

2023. augusztus 18. 13:17

Dél-Afrikában gyűlnek össze a nyugatiakon kívüli nagyhatalmakat tömörítő BRICS-államok vezetői: a minden eddiginél fontosabb csúcstalálkozó legégetőbb kérdése a tömb nagyszabású bővítése lesz. Az orosz elnök nem megy személyesen a csúcsra, nehogy letartóztassák; de videón bejelentkezhet a tárgyalásokba.

2023. augusztus 18. 13:17
null

Augusztus 22–24. között, a dél-afrikai Johannesburgban kerül sor a BRICS-országok államfőinek 15. csúcstalálkozójára. A jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló csoporthoz

több mint negyven ország csatlakozna szívesen. 

Ezt még júniusban, a csúcstalálkozó külügyminiszteri előkészítő ülésén jelentette be Anil Sooklal, a BRICS dél-afrikai nagykövete. Megemlítette, hogy 22 ország már hivatalosan is kérte a felvételét a tömbhöz, és „legalább ennyi” pedig jelezte az érdeklődését, köztük Afganisztán, Algéria, Argentína, Banglades, Fehéroroszország, Egyiptom, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Mexikó,  Nigéria, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szenegál, Szudán, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek, Tunézia, Törökország, Uruguay, Venezuela és Zimbabwe. 

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök ennek megfelelően 67 ország – mások mellett Banglades, Bolívia, Indonézia és Irán és egyes karibi államok – vezetőjét is meghívta az augusztusi csúcsra, ahol várhatóan a nagyszabású bővítés kérdése lesz az egyik fókusztéma.

A feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-országok – a név Jim O'Neil, a Goldman Sachs közgazdászának találmánya volt 2001-ben, Dél-Afrika 2010 óta tag – a Világbank statisztikái szerint a Föld népességének negyven százalékát tömörítik. Egyes források szerint a BRICS-államok gazdasági növekedése megelőzte a G7-országokét: a jelenlegi BRICS-ötök a globális GDP 31, 5 százalékát adják, a G7-ek hozzájárulása 30 százalékra esett vissza. Ugyanezen előrejelzések szerint a BRICS-országok 2030-ra várhatóan a globális GDP több mint 50 százalékát adják ki, 

és a G7-ek által szimbolizált Nyugat ellenpólusaivá válnak. 

Putyin ott is lesz, meg nem is

A világ vezetői közül várhatóan Johannesburgba utazik majd Cyril Ramaphosa dél-afrikai, Hszi Csin-ping kínai, Lula brazil elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök is, és szintén  a helyszínen lesz Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió biztosa és a BRICS Új Fejlesztési Bankjának elnöke.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont ezúttal nem utazik Dél-Afrikába – ezt  még Moszkva jelentette be júliusban. Távol maradásának oka, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) még márciusban adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök és Marija Lvova-Belova elnöki gyerekjogi biztos ellen az ukrajnai gyermekek Oroszországba hurcolása miatt. Vagyis amennyiben Putyin megjelenne a BRICS-találkozón, a Dél-afrikai Köztársaság ICC-tagsága miatt az ország hatóságai kötelesek lennének őt letartóztatni.

Helyette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviseli majd Moszkvát, ám az orosz állami média szerint 

Putyin állítólag videón keresztül mégis részt vesz majd a konferencián.

Megtörnék a dollár hegemóniáját

A bővítésen, illetve a gazdasági kapcsolatok és a kereskedelmi infrastruktúra fejlesztésén kívül a csúcstalálkozó napirendjén szereplő, valószínűleg a legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdés a BRICS-országok azon törekvése, hogy a tömb amerikai dollártól való függőségét csökkentsék. Ennek érdekében a határokon átnyúló kereskedelmet helyi valutában bonyolítanák le. Ha erre sor kerül, az jelentősen csökkentené a dollár dominanciáján alapuló befolyást, 

egyben óriási átalakító hatással lenne a világgazdaságra. 

Az öt országból jelenleg India a legóvatosabb a közös valuta bevezetését illetően, de Modi miniszterelnök sem zárkózik el az ötlettől. 

A Bloomberg jelentése szerint azonban Dél-Afrika dél-afrikai nagykövete, Anil Sooklal azt mondta, hogy nem tervezik jelenleg az amerikai dollár helyettesítésének megvitatását.

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS Plus virtuális csúcstalálkozón a Moszkva melletti Novo-Ogarevo állami rezidencián 2022. június 24-én. (Mikhail Metzel / Sputnik / AFP)
 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2023. augusztus 18. 14:40
"a BRICS-államok gazdasági növekedése megelőzte a G7-országokét: a jelenlegi BRICS-ötök a globális GDP 31, 5 százalékát adják, a G7-ek hozzájárulása 30 százalékra esett vissza." Ráadásul az se mindegy, hogy egy adott ország GDP-je miből keletkezik. Meg az sem, hogy ezen BRICS országok és a csatlakozási szándékot bejelentő országok rendelkeznek a jövőben (és most is) szükséges nyersanyagok vagy 80%-ával. A francia már Niger kapcsán is lyukra futott, baromira elege van kifosztó Nyugattal Afrikának. Érdemi dolgokat nem építettek, Kína meg komplett vízerőműveket épít Afrikában. A Nyugat meg csak elvesz, de nem ad semmit nekik évtizedek óta. Ez a bajuk szerintem, és jogosan is.
Akitlosz
2023. augusztus 18. 14:08
Bővítés helyett, mellett inkább fejleszteni kellene a tömböt, szorosabbá vonni az együttműködést. Ha csinálnának és fenntartanának egy az amerikai dollárnál jelentősen jobb pénzt, akkor azzal eldőlne a világgazdaság sorsa és iránya.
sentimental
2023. augusztus 18. 13:40
https://youtu.be/IQNRIsFksYc?t=20
sentimental
2023. augusztus 18. 13:37
Nagy mókamester ez a potyka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!