Jé, de meglepő, Oroszország nem a barátunk – bár ezt hetvenes IQ fölött eddig is mindenki tudta

2023. augusztus 29. 06:08

Rendben van ez így, jól érzem magam az osztrákok, a bajorok, a lengyelek, az olaszok vagy a türk népek társaságában. Barátkozzon atomhatalmakkal, akinek hét anyja van.

2023. augusztus 29. 06:08
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Agysejtekkel rendelkező polgártársaink már korábban sejthették, a többiek bizonyára meglepődtek: igen, a hivatalos Oroszország mélységes lenézéssel közelít a közép-európai népekhez, köztük hozzánk is. Ennek ékes példája a szép új orosz történelemtankönyv, melynek szerzői Közép-Európa huszadik századi történelméhez már-már amerikaiasan tuskó elnagyoltsággal nyúlnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz nebulók tanulmányaik során megtudhatják,

hogy a nagy szovjet felszabadítók előtt Európa e szép tájain kizárólag fasiszták randalíroztak,

akik az őket tüzelő nyugati titkosszolgálatokkal szövetkezve csinálták meg különös brutalitással az 1956-os forradalmat, melynek leverése természetesen legitim volt. Ellentétben azzal a döntéssel, hogy a Szovjetunió kivonta csapatait Köztes-Európából, mert az meg „átgondolatlan” volt, „szovjetellenes” erőknek nyitott teret. (Mintha a saját halvaszületett gazdasági rendszere, aztán a jelcini korrupt inkompetencia által öntérdére kényszerített Szovjet-Oroszországnak egyébként lett volna ereje nem meghozni ezt az „átgondolatlan” döntést.) Ez áll ugyanis az új történelemtankönyvben.

Jé, de meglepő: a hivatalos Oroszország, a fals történelmi kánont bunkósbottal író rezsim nem a barátunk.

S eme évszázadok óta közismert tényre a magyar ellenzék s annak sajtója minden egyes alkalommal rácsodálkozik,

mikor egy-egy medvegyevi kirohanás vagy újságcikk formájában felszínre jut a bornírt szovjet történelemszemlélet. Hogy is lehet egy ilyen Oroszország barátjának lenni, tör elő a kárörvendő sóhaj ilyenkor ezrek ajkán, ezer nyelven. Hát bolond a magyar jobboldal, hogy a szent felkelését, becsben tartott bethleni konszolidációját fasisztázó Putyin lábához dörgölőzik? Az azonnali kérdések órájának végtelenül kreatív slágercímével élve, hogyisvanez miniszterelnökúr?

Ezt is ajánljuk a témában

A válasz kézenfekvő mindenki számára, akinek van szeme az olvasásra, füle a hallásra, esze a gondolkodásra. Úgyisvanez, hogy a magyar jobboldal nem oroszpárti, s az épít magában álomvilágot, aki annak gondolja. Senki egy másodpercig nem feltételezte a magyar jobboldalon, hogy az orosz imperializmus valaha is feloldódott volna Vlagyimir Putyin széles mosolyában. Hogy a hivatalos Oroszország szembesült volna azzal a történelmi szereppel, amelyet elődje, a Szovjetunió (egyébként hathatós ukrán és belarusz támogatással) Köztes-Európában valójában játszott. 

Azzal, hogy ez a szerep nem az ünnepelt felszabadítóé volt, hanem az elnyomóé, a megszállóé, a nagy visszatartóé. A rablóé, aki negyven évet lopott ki az észt, a magyar vagy épp a román milliók véges életidejéből, aki máig korrigálhatatlanul leszakította őket az európai fejlődés szerves útjáról.

„Felszabadítottuk őket, és ők ezt nekünk soha nem fogják megbocsátani” – mondta egykor lemondóan Zsukov marsall. Hozzá hasonlóan az újabb korok orosz vezetői sem értik, hogy a kutya sem tartott igényt errefelé a felszabadításra. Megköszönni – akárcsak ma – a konstruktív békénhagyást tudtuk volna a nagyhatalmaknak az illatosra szóvirágolt megszállás helyett.

Ezt mi a jobboldalon mindannyian tudjuk.

Mindannyiunknak voltak szülei, nagyszülei, akiket ezerféleképpen nyomorított meg a nagy Szovjetunió. Van, akit deportált, szülőföldjéről elűzött, van, akit „csak” megfosztott olyan lehetőségektől, melyek a vasfüggönytől nyugatra természetesek lettek volna. Ezért az antikommunista magyar jobboldal politikája nem oroszpárti, sosem volt az, és nem is lehet az sosem. Ilyenkor, a hivatalos orosz politika mérhetetlenül bárdolatlan megnyilvánulásai idején lehet talán a legkönnyebben rájönni:

ha nem értitek, hogy is lehet oroszpárti a magyar kormány politikája, az azért van, mert nem az.

Mert a rólunk alkotott képetek helytelen. Mert összekeveritek a békepártiságot az oroszpártisággal. Mert nem hiszitek el, hogy a magyar jobboldalon hetvenes IQ fölött senki nem gondolta soha barátainak az Ukrajnát megtámadó oroszokat.

Az oroszpártiak azt szeretnék, ha Oroszország meghódítaná Ukrajna mindazon részét, ahol oroszok és oroszajkú ukránok élnek. Mi, békepártiak meg azt, ha orosz csapatok soha nem is léptek volna Ukrajna területére, mert a Nyugat és Oroszország között már jóval ezelőtt megszületett volna a kiegyezés. Az oroszpárti álláspont Oroszország katonai győzelmének drukkol; a békepárti mielőbbi, kőkemény béketárgyalásoknak, melyek eredményeképpen senkinek nem kell többé Oroszország megszállása alatt élnie, aki ezt nem akarja. Az oroszpárti álláspont mentegeti Ukrajna pusztítását, ukránok tízezreinek halálát – ebben egyébként az oroszpártiak a háborúpártiakkal értenek egyet –, a békepárti pedig ellenzi. Ezért az oroszpárti magyarokat, akik nagyjából tízen lehetnek valahol egy sötét sarokban, teljesen jogos Putyin történelemkönyvével szembesíteni. A többmilliós békepárti magyar jobboldalt pedig felesleges. Minket nem kell kioktatni a Közép-Európa népeit érő orosz lenézéssel kapcsolatban. Ugyanakkor tudjuk:

ha mindenkivel háborúznánk, aki minket fasisztáz, s a szuverenitásunkat semmibe veszi – nos, akkor nemigen volna szükség kis hazánkban a Honvédségen kívül más munkáltatóra.

Attól még, hogy az oroszok lenéznek, még nem nyer értelmet hirtelen egy olyan háború, melyben az ukránok a nyugati világ minden fegyverével úgy öt jelentéktelen falut képesek visszavenni fél év alatt. A jó megoldás nem azért a tárgyalás, mert az oroszokkal bárkinek jólesne tárgyalni. Hanem azért, mert sem nekik, sem Ukrajnának nem vezet célra a háború.

Egyébiránt nem kell a tankönyveket túlbecsülni. Az orosz fiatalok sem stréberebbek a Deákné vásznánál; a tankönyvek sugallta világlátás verseng a közönnyel, a rendszerrel szembeni cinizmussal, a TikTokkal, a VKontaktyéval, az ebül szerzett kazah bankkártya segítségével minden szankció ellenére tovább nézett Netflixszel, meg minden mással, amely a tankönyveknél sokkal impulzívabb és érdekesebb. Nem fognak e tankönyv hatására Közép-Európa leigázására glédában állni tíz év múlva az új orosz generációk, ahogy a trianoni utódállamok dermesztően magyarellenes történelemoktatása sem eredményezett szlovák vagy román agressziót.

A tankönyvek állításait egy nép szívből vallott többségi álláspontjának tekinteni legalább akkora dőreség, mint ostoba revizionista publicisztikákat összetéveszteni a magyar külpolitika valós irányvonalával. A tankönyvek által nem az orosz nép üzen nekünk – hanem a rezsim.

Azt, hogy Oroszország – nagyhatalom lévén – pont annyira nem hajlandó a kisebbet tisztelni, mint bármely másik nagyhatalom.

S ezért – akárcsak bármely másik nagyhatalommal – nem lehetünk barátok, csak gazdasági partnerek. Nekem ennél több nem is hiányzik, jól érzem magam az osztrákok, a bajorok, a lengyelek, az olaszok vagy a türk népek baráti társaságában. Barátkozzon atomhatalmakkal, akinek hét anyja van. Vagy éppen tartótisztje.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

1956 – valami ég (Szász Zselyke előadásában)

Akkor, 1956 októberében valószínűleg minden égett. A permanens botrány, a törvényen kívüli állapotok univerzumában egy olyan ponthoz érkeztünk, amikor egyfajta öngyulladás következett be. Hangoscikk-sorozatunk 21. része.

 

Összesen 507 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sárgabögre
2023. szeptember 13. 11:54
Miután ti, bértollnokocskák, belehergeltétek a fél országot az oroszpártiságba, neked komolyan most kellett ezzel a zseniális ötlettel előállni, és úgy tenni, mintha mi se történt volna? Pl. Paks, Kirill pátriára, és a hasonló ügyek után van, aki szerint a tényleg nem támogatja az oroszokat a kormányoldal és fordítva?
Hodor
2023. augusztus 30. 18:31
Ja, és Kohán, köszi a kioktatást, de ugyanolyanok vagytok, mint az SZDSZ anno, csak titeket a mi szavazatunk juttatott oda, hogy semmi munkával okoskodjatok olyanban, amit más már akkor követett, amikor a hozzád hasonlók még dínókkal játszottak a homokozóban ... Ismerjük 2013 óta az összes mocskos ukrán trükköt, még ha Medúza néven hozza is be a mélyFOSba Lendvai Ildi cenzorasszony fiacskája.
Hodor
2023. augusztus 30. 18:29
Amióta kijött a nagykövetség állásfoglalása jól eldugtátok az írást. :) Megint tipikus ballibként viselkedett a jobblib, 70 IQ "feletti" tiktokszoponc generáció, meg a RasPutyinhoz hasonló panellibsevikek akik 2022 óta szopják az ukroagitpropot mélynyállal. A mai bejelentés megerősítette bennem, hogy nagy kár a mandi megmaradása a pesti tv ellenében. Nagy kár. Persze vagytok elegen a fake newsra, mert csicska jobblib azt tol, amit mondanak neki, mint a ballib. Csodák nincsenek. De legalább utánajárhattatok volna, hogy tényleg ez van a tankönyvekben, de nem. Megírtátok, és le 70 alatti IQztátok aki nincs a főspdorral. Sajnos, bukni nem fogtok, a kormány se, de legalább úgy megutáltattátok a mandit sokakkal, mint ahogy anno az USA támogatás után az Clinton/Obama/Biden kormányoknak sikerült USA utálatot elérniük a "70es IQ alatti"-aknál ...
koronaszepe
2023. augusztus 30. 14:27
Nagyon vacak ez az új kommentfal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!