Resperger: 8-10 kilométeres ukrán betörés lehet csak reális

2023. július 13. 18:32

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e komolyabb területeket visszafoglani, egyértelmű „nem”-mel felelt a magyar ezredes.

2023. július 13. 18:32
null

„Három területen folyik az ukrán ellentámadás. Az ukránok nagyon nagy gondban vannak: mindenhol sík a terület, 4-5 kilométer a látótávolság, az orosz légierő, a páncéltörő rakéták és a tüzérség folyamatosan pusztítja az ukrán erőket”  – mondta az ATV Exkluzív című műsorában Resperger István ezredes.

Hozzátette: már a frontvonal első szakaszán számos eszközt vesztenek az ukránok, köztük Leopardokat is, így félő, hogy az ellentámadás későbbi szakaszában ilyen hadieszközökből hiányt fognak szenvedni.

„A németek már bejelentették, hogy nem tudnak további Leopard-harckocsikat adni, Amerika azonban további 30 Bradley-t ígért” – ismertette az ezredes, hozzátéve hogy a légvédelemben van a legnagyobb hiányossága az ukrán erőknek. Ehhez kapcsolódóan: körülbelül 50-60 MIG típusú vadászgép áll a rendelkezésükre, de az 1000 kilométeres arcvonalra ez elég kevés.

Az ezredes elmagyarázta: a harcok az elmúlt egy hónapban az ún. biztosítási övben zajlottak, az ukránok várhatóan nemsokára el fognak érni a fő védelmi vonalakhoz, amelyek még jobban megerősítettek, és még nehezebb lesz rajtuk áttörni. Az ezredes ismertette, hogy a vonatkozó elvek szerint legalább két helyen át kellene törni a védelmet, majd koncentrikus kör alakban birtokba kellene venni a mögötte lévő területet, hogy sikerről lehessen beszélni. Mivel a terep az oroszoknak kedvez, Resperger mindössze egy 8-10 kilométer mélységű betörést tart reálisnak az ukránok részéről. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e komolyabb területeket visszafoglani, egyértelmű „nem”-mel felelt.

Hozzátette: az oroszok pont ott építették ki a leglépcsőzöttebb – helyenként 30-40 kilométernyi – védelmi vonalakat, ahol az ukránok jelenleg támadnak.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

 

 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 20. 17:11
Resperger nem Asperger 🤩
remi
2023. július 14. 12:38
"az oroszok pont ott építették ki a leglépcsőzöttebb – helyenként 30-40 kilométernyi – védelmi vonalakat, ahol az ukránok jelenleg támadnak." -------- Mivel ez a jelenlegi zellentámadás twitteren meg a faszbukkon valamint a kiijyyvishiyj beobachterben és a fejlettnyugati sajtóban már tavaly október (a zelőző, amúgy sikeres zellentámadás kifulladása óta) óta tart a zaporizsjai irányon így nem nagy csoda, hogy ott van a legrétegzettebb ruszki védvonal. Persze a tényekhez az is hozzátartozik, hogy katonai és PR szempontból is egyaránt ez a leglogikusabb irány. Ettől függetlenül sztem a ruszkikat is meglephette, hogy 8 hónapi twitteroffenzíva után tényleges, ráadásul frontális támadás indult és ezen a szakaszon.
survivor
2023. július 14. 00:36
U-Krajna Telenovella 984. rész
Zolotarjov
2023. július 13. 20:07
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!