Németország már nem kivételes

2023. július 23. 23:07

Az AfD felemelkedése miatt Berlin megbízhatatlan partnerré válik Európában.

2023. július 23. 23:07
Joseph de Weck
Joseph de Weck
The Atlantic

„Németország gazdasága kifulladóban van, és nem csak a COVID miatt, vagy mert Vlagyimir Putyin orosz elnök elzárta a gázcsapot. A rossz gazdasági közérzettel együtt – és talán éppen emiatt – az ország politikai földrengést él át. Németország gazdagsága, példaértékű parlamenti demokráciája és a náci múltjával való szembenézésre tett nagy erőfeszítései már nem tartják sakkban a nacionalista pártokat.

(...) Az AfD felemelkedése miatt Berlin megbízhatatlan partnerré válik Európában. A CDU egykor teljesen kiállt Schengen eszméje mellett, amely lehetővé teszi az útlevél nélküli utazást a kontinensen. A párt vezetője, Merz, aki nyilvánvalóan aggódik a jobbszárny miatt, most az útlevél-ellenőrzés visszaállítását szorgalmazta Németország más EU-tagállamokkal, például Csehországgal közös határain, hogy a migránsokat visszafordítsák.

A Scholz-kormány meglepte Brüsszelt azzal, hogy az utolsó pillanatban megtorpedózta azt a döntést, amely szerint 2035-től betiltanák a belső égésű motorral hajtott autók értékesítését Európában. Az FDP, amely a döntés fő mozgatórugója volt, emiatt a közvélemény-kutatásokban jól megérdemelt lökést kapott. Miközben az AfD a Scholz-kormány »meggondolatlan« költekezését bírálja, az FDP és a kancellár megduplázza a kiadáscsökkentést. Németország egyre kevésbé hajlandó költeni magára és az EU-ra.”

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. augusztus 24. 17:43
Komenista és nácimentes Németország születik éppenhogy! Az AfD-nek és népnek köszönhetően! Scholcz egy nagy büdös náci/kommcsi!
Reszelő Aladár
2023. július 26. 07:39
Biden zárte el a csapot, meg is mondta, Scholz pedig hümmögött hozzá. Azért zárta el, mert nem bízott a németekben annyira, hogy maguktól megtegyék és bármikor jöhet egy politikai fordulat, ahol valaki újra kinyitná a csapot. Ha nincs cső, akkor nincs mit tekergetni. Ennyire önálló Németország.
Akitlosz
2023. július 25. 17:51
"Az AfD felemelkedése miatt Berlin megbízhatatlan partnerré válik Európában." a kommunistáknak és a liberálisoknak valamint az áljobboldaliaknak.
tésztagyári szakmunkás
2023. július 24. 13:43
"Vlagyimir Putyin orosz elnök elzárta a gázcsapot" A nemfizetőkkel így szokás bánni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!