Mégsem az amerikai jelölt lesz az Európai Bizottság vezető közgazdásza

2023. július 19. 19:43

Macron szerint a kinevezése nem lett volna összhangban Brüsszel stratégiai autonómiacéljaival.

2023. július 19. 19:43

Fiona Scott Morton amerikai közgazdász visszalépett az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászi jelöltségtől, miután politikai visszhangot váltott ki, hogy nem uniós jelöltet választottak a posztra. Emmanuel Macron francia elnök személyesen is felszólalt a döntés ellen, amely szerinte nincs összhangban Brüsszel stratégiai autonómiára való törekvésével – írja a Politico.

„A nézeteltérésekre való tekintettel, amelyek azért alakultak ki, mert nem európai személyt választottak ki a pozícióra, és hogy a főigazgatóság az Európai Unió teljes támogatását élvezhesse a végrehajtó tevékenységében, úgy döntöttem, a legjobb megoldás, ha visszalépek, és nem vállalom a vezető közgazdász pozícióját” – írta levelében az amerikai közgazdász, amelyet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa osztott meg Twitteren.

A Yale Egyetem professzorának korábbi kapcsolatai több, nagy technológiai vállalattal, mint a Microsoft és az Apple komoly aggodalomra adtak okot,, mivel ő lett volna a felelős a digitális piacokról szóló törvénnyel kapcsolatos tanácsadásért, amelynek célja éppen ezen vállalatok fékentartása.

 

Scott Morton lett volna az első nem uniós polgár, aki ilyen magas rangú bizottsági tisztséget tölt be, ami heves ellenállást váltott ki különösen Franciaországból.

 

Az elmúlt napokban a francia miniszterek többször is felszólaltak a kinevezés ellen, és arra kérték a Bizottságot, hogy vonja vissza az állásajánlatot. Kedden Macron újságíróknak azt nyilatkozta, „szkeptikus” a kinevezéssel kapcsolatban, és úgy véli, ez a lépés nincs összhangban Brüsszel stratégiai autonómiacéljaival.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati_Adam
2023. július 19. 22:26
Nem történt semmi meglepő. A hölgy esetében túlságosan kilógott a lóláb. Majd valamelyik másik ügynök fog harcolni az USA érdekeiért, mit sem törődve EU-s polgárok érdekeivel. Az EU apparátusa egyebekből sem áll, mint kilóra megvett ú.n. szakértőkből. Ezért jutott effektív csődbe az EU, mint gazdálkodásra is kötelezett szervezet, amit a tagországoknak kell magukat még-jobban eladósítani, hogy ne dőljön be az egész katyvasz. Ennyit a sok sunyi vezetőkről, akik a saját pecsenyéjüket sütögetik, mit sem törődve az őket kiküldő és/vagy megválasztó, euro milliókat kereső, szakmailag nulla apparátcsikok és választott tisztségeket betöltőkről. Mindössze két szervezet tekinthető hasznosnak. Az egyik a mi NAV-unkra emlékeztető ellenőrző szervezet és az Európai Ügyészség.
Natila
2023. július 19. 21:41
Nem igaz, hogy európa nem tud kitermelni egy épkézláb közgazdászt a posztra, vagy mit akarnak bizonyítani?
Majdmegmondom
2023. július 19. 21:06
Már az szégyen, hogy egyáltalán felmerült a kérdés...
Galsó Atya
2023. július 19. 20:38
A franciák a német, noh dazu az ukrán kormányból is kitehetnék a külföldi ügynököket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!