Civilek meggyilkolásával vádolja a Wagner zsoldosait és a mali juntát egy emberi jogi szervezet

2023. július 24. 18:05

Az atrocitások nagy része a szélsőségesek ellen indított egyik hadművelet során történt.

2023. július 24. 18:05

A mali hadsereg és vélhetően a Wagner orosz katonai magáncéghez köthető zsoldosok számos emberrablást, fosztogatást és gyilkosságot követtek el az afrikai országban a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet hétfői beszámolója szerint.

Tavaly december óta több tucat civilt öltek meg vagy raboltak el Mali középső részén, és a halottak között egy hatéves gyerek is van – hangsúlyozta a szervezet.

A HRW egyúttal olyan videofelvételeket is közzétett, amelyeken szerinte 

mali katonák és velük szövetséges zsoldosok embereket bántalmaznak

Az atrocitások nagy része a szélsőségesek ellen indított egyik hadművelet során történt Mopti és Segou térségében, a meggyilkoltak és elraboltak zömében a fulani népcsoport tagjaiból kerültek ki – áll a jelentésben.

Többször hangoztatták, hogy az afrikai országban nincsenek orosz zsoldosok

Mali 2012 óta folytat harcot az ország területén aktív iszlamista szélsőségesek ellen. Egy évre rá a dzsihadistákat – akkor még francia katonák segítségével – sikeresen kiűzték Mali északi részéből, de később újra erőre kaptak, és támadásokat hajtottak végre a hadsereg és szövetségesei ellen.

A 2021-ben hatalomra került mali junta és Moszkva többször hangoztatta, hogy az afrikai országban nincsenek orosz zsoldosok, csupán orosz katonai szakértők, akik a katonák kiképzését segítik.

Franciaország 2022 februárjában, kilenc év után vonta ki csapatait Maliból azt követően, Párizs és a junta kapcsolatai megromlottak.

Emellett június végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) bejelentette: kivonja békefenntartó erőit Maliból.

(MTI)

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: FADEL SENNA / AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 25. 05:42
Mi Maliban is azonnal ártalmatlanítjuk akik a ránk bízott egységet, ipari létesítményt, konvojt, bányát, szállodát, védett személyeket megtámadják vagy veszélyeztetik. Nem lövöldözünk vaktába. Drága a lőszer. Elég az elrettentés. Az amerikai magánhadseregek eleve ártatlanokat megölnek nyilvánosan, hogy megmutassák ki is az úr. Mi máshogy intézzük.
K4t1nk4
2023. július 24. 19:59
Ha az "emberi jogi" szervezetet igazán érdekelné, akkor az ENSZ-nél pofázna, hogy miért is vonultak ki!
survivor
2023. július 24. 19:48
Emberii Jogi szervezet.... LFS
Fegyenc8
2023. július 24. 18:55
Ugyanez az emberjogi szervezet felemelte a hangkát mondjuk az USA civilgyilkolásikotr is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!