Klímaváltozásért aggódó svéd tudósok expedíciója akadt el a túl sok sarki jégben

2023. június 19. 09:00

A túl sok jegesmedve is zavarta a tudósokat, akik azt kérik, legközelebb újabb és jobb jégtörő hajóval indulhassanak klímaváltozást kutatni.

2023. június 19. 09:00
null

A svéd Aftonbladet napilap számol be helyi tudósok félsikerű északi-sarkvidéki expedíciójáról.

A 13 ezer tonnás Oden nevű jégtörő hajón indult a sarkvidékre mintegy 40 svéd tudós. A céljuk az volt, hogy a klímaváltozás hatásait tanulmányozzák a régióban, különös tekintettel a jégolvadásra és a délről betörő melegebb légáramlatok hatásaira.

A kutatók szerint az Arktisz a klímaváltozás „kanárija”, ahol fokozottan érvényesülnek a változások, s gyorsabban történik a felmelegedés is. Ehhez pontosabb helyszíni ismeretekre és ezeken alapuló pontosabb tudományos modellekre van szükség – ezért is indultak néhány hete a sarkvidékre.

A svéd tudósok azonban elakadtak és végül visszafordultak a messzi Északról.

Ennek oka: a túl sok jég, illetve a túl sok jegesmedve.

Az Oden a Spitzbergáktól és Grönlandtól északra fekvő területekig hajózott fel, ameddig tudott. „A jég elég nehéz ügy volt. Nem jutottunk annyira északra, amennyire szerettünk volna” – fogalmaz Michael Tjernström, a Stockholmi Egyetem meteorológus professzora. A túl sok köd is megnehezítette a dolgukat.

„És nem találtunk annyi meleg légáramlatot sem, mint amennyiben reménykedtünk” – teszi hozzá a svéd tudós. Ugyanakkor szerinte június 10-én észlelték az olvadási szezon kezdetét, aminek nagyon örült.

Mindezek mellett a klímakutatók dolgát megnehezítették a környéken ólálkodó jegesmedvék is. Elmondásuk szerint 30 jegesmedve-találkozásuk volt. „Problémát okoznak nekünk, amikor túl közel jönnek hozzánk és ezért be kell fejeznünk a jégmezőn folytatott kutatásokat. Másrészt persze nagyszerű látni őket” – mondja Tjernström.

A meteorológus professzor az Aftonbladetnek azt mondja: nagyon jó volt eddig az Oden jégtörő hajó,

de ahhoz, hogy jobban kutathassák a klímaváltozás hatásait, újabb és jobb jégtörőre volna szükségük.

„A klíma nem vár” – közölték ezzel kapcsolatban a svéd sarkkutatók.

 

Nyitóképen: jegesmedve Grönlandnál (Pierre Vernay / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 17. 08:05
"Ugandai Bubu gacsat 2023. június 19. 15:50 Nem, csak nem a társadalom 1-2 pár százalékának kellene dolgoznia a mezőgazdaságban" A többi tönkre kell tenni belga módra.
B_kanya
2023. július 17. 08:03
"patópál 2023. június 19. 09:47 "de ahhoz, hogy jobban kutathassák a klímaváltozás hatásait, újabb és jobb jégtörőre volna szükségük" Mennyi emisszióval járna ennek a legyártása?" Egy SEMLEGES ország kutatóit biztos elvinnék az orosz NUKLEÁRIS, tehát közel nulla kibocsátású jégtörők. És a vodka sem fogy el.
szodabár
2023. június 20. 09:46
És a szar is keserű.
critical man
2023. június 19. 14:05
Klímavészhelyzetet kell hirdetni a jegesmedvéknek, és akkor nem eszik meg a PC svéd genderkutatókat. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!