Orbán Viktor: Európát is súlyosan érintő átrendeződések zajlanak a világgazdaságban

2023. június 16. 16:15

A miniszterelnök szerint gazdasági és biztonsági értelemben is meg kell erősíteni Európa térségét.

2023. június 16. 16:15
null

Elfogadhatatlan és szégyenteljes, hogy milyen lassan halad az Európai Unió bővítési folyamata – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tiranában, miután megbeszélést folytatott Edi Rama albán kormányfővel.

Emlékeztetett arra, hogy Albániának 13 évbe telt, mire megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Európának kizárólag a Balkánon van gazdasági növekedési tartaléka, saját versenyképességének fenntartása érdekében is gyorsítani kell a térség integrációját – szögezte le Orbán Viktor, megerősítve, hogy Magyarország, ahogy eddig is, határozottan támogatja Albánia csatlakozási folyamatát.

A Nyugat-Balkán integrációja

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy jelenleg Európát is súlyosan érintő átrendeződések zajlanak a világgazdaságban, ezek rámutatnak a régió gyenge pontjaira, és globális színtéren romlik a versenyképessége. Hangoztatta, hogy ebben az összefügésben lehetőségként kell tekinteni Albánia és a Nyugat-Balkán integrációjára.

Az Európai Unióba jelenleg is Közép-Európa viszi be a dinamikát – szögezte le. Úgy fogalmazott, hogy

gazdasági és biztonsági értelemben is meg kell erősíteni Európa térségét.

Nyugat-Európában azonban még mindig nem uralkodó az a meggyőződés, hogy a bővítés segíti az integrációt, ezért a kérdést napirenden kell tartani,

– közölte.

A megállapodások

A látogatás során a magyar és az albán delegáció több együttműködési megállapodást is aláírt, egyebek között a vízipar, vízgazdálkodás területén, illetve az európai integrációs folyamatról. A delegáció tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. június 17. 13:09
Nem. Nem kell itt Európával kapcsolatban megerősíteni semmit sem. Le kell szállni végre a döglött lóról! A Nyugatnak vége, csak még nem tud róla... Európa le van szarva ott ahol van. Olyan nagy a világ és aránylag jól kiépített kapcsolataink vannak szerte a világban. Ezt az Európa fóbiát le kellene már vetkőzni végre. Nem kell nekünk megmenteni ezt a tetves Nyugatot. Eddig már megmentettük kétszer is. És köszönetként megkaptuk érte Trianont. Mikor tanulunk már a hibáinkból?
Akitlosz
2023. június 17. 05:53
"Az Európai Unióba jelenleg is Közép-Európa viszi be a dinamikát" A dinamikát? Hát nem is a tőkét!
Akitlosz
2023. június 17. 05:52
13 éve szapulja "Brüsszelt", de azért más országokat is "Brüsszel" alá akar beszervezni, azaz rosszat akar nekik.
llnnhegyi
2023. június 16. 18:29
És akkor jött dr miniszterelnök és megint igazat mondott. Az EU lusta és jövő nélküli! Ursula Borell Metsola, Rutte Verhofstadt Wéber Timmermans Wéber Scholcz kancellár kerékkötők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!