Káosz az osztrák SPÖ kongresszusán: óriásit hibáztak a szavazatszámláláskor

2023. június 05. 18:51

Bár az első hírek szerint Hans Peter Doskozilt választották elnöknek, végül mégis Andreas Babler lett az SPÖ új vezetője.

2023. június 05. 18:51
null

Korábban mi is megírtuk, hogy az osztrák SPÖ kongresszusán megválasztották elnöknek Hans Peter Doskozilt, de azóta kiderült, hogy a helyzet korántsem alakult ilyen egyszerűen az osztrák párt rendezvényén, ugyanis összekeverték a számokat.

Június 5-e valószínűleg bekerül az osztrák politikai történelembe, ugyanis mégiscsak Andreas Babler lett az SPÖ új vezetője – adta hírül az Österreich című osztrák hírlap. A lap szerint az történt, hogy a linzi pártkongresszuson az SPÖ összekeverte a szavazatszámlálás során a szavazatokat! Így nem Hans Peter Doskozil kapta a szavazatok 52,7 százalékát, hanem Babler. Ezt Michaela Grubesa, a választási bizottság vezetője jelentette be hétfő délután egy sietve összehívott sajtótájékoztatón.

Egy Excel táblázat lehetett  a hibás

A lap szerint a hiba egy Excel-táblázatba történő adatátvitel során keletkezett. A szavazóurnák listáit összevonták és betáplálták a rendszerbe. A hiba megtörtént: „Az eredmény megfordult” – mondta Grubesa.

Egy hiányzó szavazat váltotta ki az egészet

Az, hogy újraszámlálásra került sor, annak köszönhető, hogy egy szavazat hiányzott a hivatalosan kihirdetett eredményből. Ezt megtalálták, és érvénytelennek minősítették. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szavazatokat rosszul osztották ki.

Nincs új pártkongresszus

Grubesa szerint nincs szükség új pártkongresszusra: „Az én szemszögemből az egész folyamat bizonyítható” – mondta Grubesa, aki elnézést kért Doskoziltól. 

Az eredmények szerint Doskozil 280, Babler 317 szavazatot kapott.

Babler újra megszámoltatta a szavazatokat

Az SPÖ új vezetője hétfő este a szociáldemokrata parlamenti klubban tartott rövid nyilatkozatában azt mondta: ha a már megkezdett újraszámlálás után is őt mutatja az eredmény vezetőnek, akkor átveszi a tisztséget. Mint mondta, teljes átláthatóságot és igazságot vár el: „Most a választási bizottságon a sor”.

Babler „mélypontról” beszélt a hibás számlálással összefüggésben. Szerinte ez nemcsak Doskozilnak, hanem az egész pártnak fájdalmas volt. Azt mondta, hogy a történtek nem igazolhatók: „Szívből szeretnék bocsánatot kérni azért a képért, amelyet apparátusunk egyes részei az elmúlt hetekben nyújtottak”.

Az új pártelnök közölte, hogy csapatával együtt „az SPÖ teljes visszatérésén” fog dolgozni, és arra kérte az új harcostársakat, hogy maradjanak hűségesek a párthoz. A személyi állományról a megfelelő időben tájékoztatást fog adni.

Nyitókép: HELMUT FOHRINGER / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. június 06. 13:13
Múltkor a boríték nem ragadt, most az Excel nem adta ki. Basszus ha minden szavazat meglett volna, akkor sosem derül ki, hogy nem az nyert aki? Amúgy ez milyen demokrácia?
masikhozzaszolo
2023. június 06. 11:04
600 szavazatot 3 óra alatt megszámolni. Novák Katalin elmegy egy kettes/hármas sorfal előtt, és megmondja hányan vannak, melyik sorban. Számolni addig kell, amig nem jön ki a helyes EURÓPAI ÉRTÉK!
NTLLK
2023. június 06. 09:36
Hiába! Mégiscsak a nagy előljárónak, Joszif Visszarionovicsnak volt igaza! Nem az számít, hogy ki szavaz, csak az, hogy ki számolja.
lendvaiildiko
2023. június 06. 06:13
Bezzeg ausztria
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!