Követeli az Európai Parlament, hogy a NATO hívja meg Ukrajnát a szövetségbe

2023. június 15. 15:12

Az EP szerint ezzel tennének eleget Ukrajna iránti elkötelezettségüknek.

2023. június 15. 15:12
null

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arra szólította fel a NATO-t és tagállamait, hogy tegyenek eleget Ukrajna iránti elkötelezettségüknek, és hívják meg az országot a katonai szövetségbe a július közepén Vilniusban tartandó csúcstalálkozón.

A 425 szavazattal, 38 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták, reményeik szerint Ukrajna NATO-csatlakozási folyamata a háború befejezése után megkezdődik, és az ukrán-orosz konfliktus a lehető leghamarabb befejeződik.

Kiemelték:

Ukrajna integrációja mind a NATO-ba, mind az EU-ba növelné a regionális és globális biztonságot,

valamint erősítené az Ukrajna és az euroatlanti közösség közötti kötelékeket.

Az EP-képviselők támogatásukról biztosították az Európai Tanács tavalyi határozatát, mely uniós tagjelölti státuszt biztosított Ukrajnának. Reményüket fejezték ki, hogy a csatlakozási tárgyalások már idén megkezdődhetnek.

Az állásfoglalás elítélte az ukrajnai Nova Kahovka-i gátat ért támadást, amely – mint írták – háborús bűncselekménynek minősül. A háborús bűnökért, köztük a gát felrobbantásáért felelősöket a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni – húzták alá.

Az EP továbbá átfogó uniós gazdaságélénkítési csomagot szorgalmazott Ukrajna számára,

amelynek az ország azonnali, közép- és hosszú távú megsegítésére, az újjáépítésre és a helyreállításra kell összpontosítania. Közölték, várakozással tekintenek a jelenlegi többéves pénzügyi keret és a javasolt, Ukrajna újjáépítését támogató uniós eszköz felülvizsgálata elé, amely a tervek szerint az elkövetkező években fedezni fogja az ország újjáépítési szükségleteinek finanszírozását.

Az EP-képviselők hangsúlyozták annak fontosságát is, hogy Ukrajna újjáépítését összekapcsolják az uniós csatlakozási előkészületekkel és a folyamatban lévő belső reformokkal. Ugyanakkor kiemelték, a sérült infrastruktúra és ipari kapacitás újjáépítésének az európai zöld megállapodással összhangban kell történnie. Ez elősegítené, hogy az ország szén-dioxid-mentes és digitális, modern európai jóléti állammá és piacgazdasággá váljon.

(MTI)

Nyitókép: Federico Gambarini / POOL / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. június 16. 05:03
Megint bugyog a pöcegödör.
Csigorin
2023. június 15. 20:14
kezdjuk ott hogy az EP-nek mi koze a NATO-hoz? A NATO-nak nincs olyan TAGALLAMA hogy "Europai Unio" (mellesleg olyan orszag sincs barmennyire akarjak egyesek)
Rasdi
2023. június 15. 19:35
Eddig se nagyon hittem, hogy ezek normálisak, de ez már Mount-Everest-i magasságokat verdes (mármint hülyeségben). Ezt a gittegyletet fel kell(ene) számolni. Amúgyis a tagországonkénti létszámokkal meghazudtolja azt az alapelvet, hogy egy szövetség tagjainak (mármint a tagállamoknak) azonosak a jogai. De az ilyen illogikus cafrangok a frakciók fogalma körül is találhatók.
lurker
2023. június 15. 19:32
egy újabb bizonyíték arra, hogy POCSÉKUL állnak az ukránok. a nyugat arcvesztés elkerülése érdekében eszkalál. nagyon veszélyes szitu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!