Lejár a migráció korlátozása Amerikában, Biden elnök is káosztól tart

2023. május 11. 10:20

Véget ér a még Donald Trump által bevezetett Title 42 migrációs korlátozás az Egyesült Államokban, a mexikói határon tízezres tömeg gyülekezik – Joe Biden szerint „kicsit kaotikus” lesz egy ideig a helyzet.

2023. május 11. 10:20
null
Rajcsányi Gellért

Sokan a legrosszabbtól tartanak az Egyesült Államokban azután, hogy csütörtökön lejár a Title 42 néven ismertté vált migrációs korlátozás, amit még Donald Trump korábbi amerikai elnök vezetett be.

Az amerikai határvidéken már a korlátozás megszüntetése előtti hetekben is feszült volt a helyzet - erről szóló helyszíni riportunkat itt olvashatják:

Ostrom alatt az USA! – riportunk az Egyesült Államok és Mexikó határvidékéről

A Title 42-t 2020-ban vezették be egy 1944-es amerikai törvényre hivatkozva, melyben a hatóságokat feljogosították arra, hogy rendkívüli korlátozásokat vezessenek be járványok megfékezése céljából. A szabályozást 2020 márciusában vették elő újra, amikor az Amerikába is épp betörő

Covid-járvány első hullámára hivatkozva bevezették a bevándorlási korlátozást az Egyesült Államok határain.

A szabály értelmében az amerikai hatóságok gyorsan ki tudták utasítani a Mexikó felől beérkező bevándorlókat – beleértve a menekültkérelemmel érkezőket is –, a járványra hivatkozva. A Trump által bevezetett Title 42-t még Joe Biden kormányzata sem törölte el, így a 2021-22-es pénzügyi évben több mint kétmillió embert tudtak így gyorsan kiutasítani az Egyesült Államokból – írja a BBC.

2022 áprilisában viszont az amerikai járványügyi hatóság a Covid lecsengése miatti közegészségügyi enyhülésre hivatkozva bejelentette, hogy felfüggesztenék a Title 42 alkalmazását. Ugyan republikánus vezetésű amerikai tagállamok mindent megtettek, hogy továbbra is érvényben tartsák a korlátozásokat, végül május 11-én lejárnak a szövetségi szintű, eddigi Covid-korlátozások, így vége lesz a Title 42-nek is.

A BBC szerint ennek következménye a durván megugró migrációs beáramlás lesz: amerikai illetékesek szerint

a márciusban mért napi 5 ezer fős bevándorlás akár több mint 10 ezressé nőhet.

Amint megszűnik a korlátozás, a hatóságok nem tudják automatikusan blokkolni a menedékkérelmeket, és minden kérelmet és kérelmezőt alaposan meg kell majd vizsgálniuk, s csak ezután dönthetnek majd a menedékkérelem jogosságáról.

A Biden-kormányzat emellett több intézkedést is bevezetett, hogy a bevándorlókat a legális utakra terelje – így próbálva elérni, hogy ne illegálisan érkezzenek be az Egyesült Államok területére.

Drónfelvételek az amerikai határ menti aktuális helyzetről

 

Mint arról helyszíni riportunkban is beszámoltunk: a 2022-es pénzügyi évben 160 ország csaknem kettő és negyed millió állampolgára jutott be az USA-ba a több mint háromezer kilométer hosszú délnyugati zöldhatáron. És ez a szám csak azokat tartalmazza, akiket elfogtak: az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (CBP) további hatszázezer „gotawayt” tart számon, olyan személyt, akit rögzítettek a hőkamerák, vagy látszott a homokban a nyoma (a kilencméteres kerítés mellett a határőrség járművei rendszeresen egyengetik a talajt). Tíz-, ha nem százezrekre teszik azoknak a számát, akik észrevétlenül jutottak be az Egyesült Államokba 2022-ben, és ehhez hozzáadódik még annak a százötvenezer embernek egy része, aki a hivatalos határátkelőkön, de dokumentumok nélkül érkezett az országba. Vagyis nem állunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy

évente hárommillióan illegálisan jutnak be az USA-ba,

plusz van egymillió legálisan, hosszabb időszakra érkező bevándorló.

Május 2-án született egy megállapodás Mexikó és az Egyesült Államok között, mely szerint Mexikó havonta 30 ezer migránst fogad be Kubából, Haitiből, Nicaraguából és Venezuelából, míg az Egyesült Államok 100 ezer embert fogad be Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból. Az USA egyúttal központokat nyit Kolumbiában és Guatemalában, hogy helyben indítsák meg a kérelmezők legális elbírálását, ne pedig a nagyrészt bűnbandák uralta embercsempész útvonalakat használják a tömegek az illegális bevándorlásra.

A Title 42 megszüntetése utáni migrációs káosz kapcsán megszólalt Joe Biden amerikai elnök is. „Megteszünk mindent, ami tudunk. A válasz az, hogy majd később meglátjuk” – reagált arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok készen áll-e a várható migrációs hullámra.

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter kijelentette: „Felszólítjuk a migránsokat, hogy ne higgyenek az embercsempészeknek, akik a profitjuk érdekében hazudnak. Jogszerű utakat építünk ki az Egyesült Államokba való bevándorláshoz”.

Persze a republikánusok is reagálnak a fejleményekre. Greg Abbott texasi republikánus kormányzó taktikai határőr erőket küld a határra, miközben

arról beszélt: Biden elnök gyakorlatilag kiteríti a szőnyeget az illegális migránsok elé

és aláássa a helyi hatóságok munkáját. „Joe Biden a nyitott határok politikájával hátráltatta a határvédelmi képességeinket” – jelentette ki a republikánus kormányzó.

Jelenetek El Paso utcáin

 

Mint arról a BBC ír: a migrációs helyzet nyilvánvalóan a 2024-es amerikai elnökválasztási kampány egyik fő témája lesz, s a jelölti szándékait már bejelentő Donald Trump rendszeresen emlegeti is a Title 42-t, mint az egyik legsikeresebb politikáját.

Az AP és a NORC Center felmérése szerint 10-ből 4 amerikai azt szeretné, ha kevesebb bevándorlót engednének be az országba. Ezen az állásponton van a republikánus szavazók kétharmada és a demokraták negyede – míg a demokraták 37 százaléka éppen hogy több bevándorlót engedne be az Egyesült Államokba.

Az biztos, hogy a helyzet már a korlátozás megszüntetésének napján fokozódik: friss hírek szerint már most

rekord számú, több mint 10 ezer migráns érkezett 24 óra alatt az USA és Mexikó határához.

El Pasóban, a texasi határvárosban migránsok ezrei tanyáznak az utcákon. Egyes migránsok arra számítanak, hogy évekig kell majd várniuk arra, hogy elbírálják majd a kérelmüket. Egy a BBC-nek megszólal migráns nő azt mondta, 2025-re kapott időpontot, a floridai Miamiban – több ezer kilométerre a texasi határvárostól.

„Soha nem láttunk ilyet. Valaminek változnia kell. Nem tudjuk ezt örökké csinálni közösségként” – jelentette ki Oscar Leeser, El Paso polgármestere.

Joe Sanchez, a texasi közbiztonsági hivatal regionális igazgatója tragédiáktól óv: „Képzeljék el, hogy milyen az, ha 60 ezer ember van egy helyen, és hirtelen riadó lesz. Mi történik akkor? Káosz... nagyon nehéz kontroll alatt tartani – és pontosan ez van most a határon” – fejtette ki annak kapcsán, hogy már tízezres nagyságrendben gyülekeznek a migránsok a határ mexikói oldalán.

A BBC szerint mintegy 24 ezer amerikai rendfenntartó van most kivezényelve

a 3200 kilométer hosszúságú mexikói határszakaszra, mellettük több ezer nemzeti gárdista, illetve katona segíti a határőrséget.

Az Amerikára váró kihívásokra Joe Biden elnök lakonikus tömörséggel válaszolt: szerinte a határon a helyzet „kaotikus lesz egy kis ideig”.

 

Migránsok az amerikai határfalnál május 10-én (fotó: HERIKA MARTINEZ / AFP)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 11. 14:10
"Egy a BBC-nek megszólal migráns nő azt mondta, 2025-re kapott időpontot, a floridai Miamiban – több ezer kilométerre a texasi határvárostól." A magyarországi egészségügy is hasonló logikával működik. De azért messze nem ennyire durva.
Gèbi
2023. május 11. 12:43
Még kis idő és lesz vérontás a beáramló szutyok miatt. A libsik kénytelenek lesznek átgondolni a nemzetellenes elképzeléseiket és a bevándorlást kezelhető keretek közé szorítani.
LancelotDuLac
2023. május 11. 12:10
az ő bajuk. majd megoldják!
amca
2023. május 11. 12:05
Bidé : mcjdkpösö99w89ju89w. Nagyon jó döntés. USA nagy Létszáma nemsokára : 7 985 874 fő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!