Nepotizmus német módra: elfoglalta egy család a Zöldek fontos pozícióit

2023. május 03. 13:01

Új botrány rázza meg a németországi Zöldeket: egy kiterjedt família látványosan elfoglalta az energiapolitika fontos tisztségeit.

2023. május 03. 13:01
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Az Euractiv arról számol be: látványos nepotizmus-botrány tört ki a német Zöldeknél. Történt ugyanis, hogy a Graichen família megjelent, majd különböző tagjai fontos pozíciókat szereztek a párt számára fontos, Németország számára pedig életbe vágó energiapolitikai tisztségekben.

Patrick Graichen a német gazdasági miniszter, egyben alkancellár Robert Habeck jobbkeze az Euractiv szerint. Graichen e minőségében a Németországban történelmi jelentőségű, gazdaságuknak és társadalmuknak komoly kihívásokat jelentő energiapolitikai fordulat, az Energiewende egyik atyja –

aki ebbéli feladatai mellett, úgy tűnik, a nepotizmusban is utazik.

A férfi 2020-ban még az Agora Energiewende nevű, berlini energiapolitikai think tankot vezette, ami akkoriban egyre nagyobb befolyásra és támogatottságra tett szert.

Lánytestvére, Verena Graichen ugyanakkor az Öko-Institut nevű, ökológiai ügyekkel foglalkozó másik intézményben dolgozott vezető kutatóként, mely intézmény a német kormány számára végzett kutatásokat. Verena egyúttal az NGO BUND nevű környezetvédelmi szervezet alvezére is volt.

Verena Graichen férje pedig nem más, mint Michael Kellner, aki a Zöldek kampányfőnöke volt.

De van egy harmadik testvér is, Jakob Graichen, aki Verenához hasonlóan az Öko-Institut kutatója volt, és ezen belül is az EU emissziókereskedelmi rendszerének, az ETS-nek a szakértője volt.

Aztán jött a német szövetségi választás 2021 szeptemberében, aminek eredményeként a Zöldek betársultak a szocdemek és a liberálisok mellé egy baloldali-liberális kormányzati koalícióba. A kormányzati szerepvállalás természetesen új, befolyásos, döntéshozó pozíciók sokaságát jelentette – Patrick Graichen pedig ennek megfelelően be is került a Habeck-féle gazdasági és klímaügyi minisztériumba, az energiapolitikai fordulatért felelős államtitkárnak.

Egy lendülettel sógora, Michael Kellner is odakerült melléje az államtitkárságra,

vagyis a família két tagja fontos szerepet kapott a német energiafordulat levezénylésében.

Graichen államtitkár aztán szerződéseket kezdett kötni az Öko-Instituttal, ahol két testvére dolgozott. Az Euractiv szerint a berlini politikai életben ekkor már pusmogni kezdtek a „Graichen klánról”, és a baloldali taz lap rendszeresen írt is róluk, de következmények nélkül.

És ha egy üzlet beindul: a Zöldek saját emberüket tervezték beültetni a német szövetségi állami energiaügynökség (dena), egy ötszáz fős intézmény élére, ami az energiapolitikai fordulatot támogatja. És a győztes jelölt egy bizonyos Michael Schäfer lett, aki korábban zöld politikusként és aktivistaként tevékenykedett. És nem mellesleg Graichen esküvői tanúja volt. Nevezett Graichen pedig a végső négy vezetőjelöltet kiválasztó bizottság tagja volt.

S mint arra a taz felhívja a figyelmet, az innentől Schäfer vezette energiaügynökség természetesen szorosan együttműködik most a klímáért felelős gazdasági minisztériummal – amelynek energiafordulati államtitkára Graichen.

Közeli ismeretségük azonban, úgy tűnik, nem jelentett érdekkonfliktust, Graichen még

Ezen a szinten reagált már Robert Habeck miniszter is. „Hiba történt. Graichen nagy nyilvános árat fizet érte” – kommentálta a történteket a zöld vezető, további következmények nélkül. Minisztériuma azt is leszögezte: „Jogilag nem követtek el hibát a folyamat során”.

Úgy tűnik, Patrick Graichen már túl fontos ember lett a német politikában. Korábban azt hangoztatta, hogy Németország túl kényelmes lett a békebeli hármas függőségében Kína, Oroszország és Egyesült Államok felé. Graichen beszélt arról is, hogy a fosszilis energián alapuló gázszolgáltatóknak csekély szerep jut majd a jövő klímasemleges Németországában.

A német jobboldal persze már régóta a távozását követeli,

a CDU-s Mario Czaja például minisztériumi „Familia Nostráról” beszél, az AfD pedig „zöld klánstruktúrákról”.

A Die Zeit a Lobbycontrol nevű korrupcióellenes szervezet kampányvezetőjét, Timo Langét kérdezte a Graichen-ügyről. Lange szerint Graichen viselkedése nem volt korrekt, és érdekkonfliktusait már korábban nyilvánosságra kellett volna hoznia. Graichen ugyanis a hírek szerint csak akkor számolt be a Schäferhez fűződő közeli ismeretségről Habeck miniszternek, amikor a személyi döntések már megszülettek, és a sajtó már fel is kapta az ügyet.

Friss fejlemények szerint Schäfer végül nem kezdi el vezetői munkáját, a posztra szóló pályázati folyamatot pedig megismétlik.

Még frissebb, szerdai hírek szerint pedig kiderült, hogy Graichen egyik beosztottjának, Christian Maaß-nak a saját korábbi cége, a Hamburg Institut egy 2020 és 2024 között, tehát jelenleg is futó projektre 700 ezer eurót nyert el Graichen minisztériumától – írja a Focus. Maaß ugyan a cég vezetéséről 2021-ben lemondott, de annak anyacégén és egy épp nevet változtatott kis cégen keresztül mégis úgy tűnik, hogy kapcsolatban maradt vele. Az erre vonatkozó megkeresésekre Maaß nem reagált.

Az Euractiv szerint Graichennek most kell eldöntenie, hogy a botrányok után marad-e a hatalomban, ezzel akár a Zöldek későbbi választási eredményeit is gyengítve; vagy pedig enged a jobboldalnak és távozik pozíciójából. De a távozása a lap szerint a német energiapolitikában is változást hozhatna.

 

Nyitóképen: Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek vezető politikusai (Fotó: Hendrik Schmidt / dpa / AFP)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. május 03. 18:35
Családi biznisz. mehet ott rendesen a korrupció ezerrel.
zakar zoltán béla
2023. május 03. 16:42
selejt
Rocktoberi
2023. május 03. 15:21
Ezek ugatnak nekünk? Bagoly mondja verébnek. Utoljára Gyurcsány volt az aki benyomta a bolgár transzot egy kormányzati intézménybe.
ZagerEvans2525
2023. május 03. 15:08
Mé' fenik legalábbis kommentjeikban a mandisok a micsodájukat erre a Baerbock macára? Olyan a feje, mint Ms. Röfi a Muppet sóban;1 különbséggel: utóbbi kedves figura. Nagyon ki lehet nőre éhezve, akinek ez a gagyiqrva tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!