A vártnál is sokkal rosszabb a német gazdasági hangulatindex

2023. május 16. 12:23

A német ZEW-index az egymást követő második hónapban romlott.

2023. május 16. 12:23
null

A vártnál jóval nagyobb mértékben romlott a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe májusban: a piacok által jelzett mínusz 5,3 helyett mínusz 10,7 pontra zuhant az áprilisi 4,1-ről  számolt be a Világgazdaság. A jelenlegi feltételek megítélése szintén romlott, mínusz 32,5-ről mínusz 34,8 pontra,

ez azonban még mindig jobb a várt mínusz 37 százaléknál

A német ZEW-index az egymást követő második hónapban romlott – tette hozzá a lap.

Rossz a hangulat az egész eurózónában

Megjegyezték, hogy a hangulat hasonlóan rossz az egész eurózónában, a mutató itt mínusz 94 pontra esett vissza az előző havi 6,4-ről. Az elemzők itt 8,2 pontos javulást vártak. 

A cikk kitért arra is, hogy a pénzpiaci szakértők arra számítanak, hogy a következő hat hónapban tovább romlik az egyébként is kedvezőtlen gazdasági helyzet,

Németország recesszióba süllyedhet,

ám az várhatón mérsékelt lesz.

 

A hangulatindex romlásához az is hozzájárult, hogy a piac további kamatemeléseket vár az Európai Központi Banktól – idézte Achim Wambach professzor, a ZEW elnökének értékelését a gazdasági lap. A professzor hozzátette, hogy a világgazdasági kilátások szempontjából további bizonytalanságot okoz az Egyesült Államok esetleges fizetőképtelenné válása, amely a heteken belül bekövetkezhet.

Nyitókép: Pixabay

***

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 17. 13:28
Ajvé! A szankciók működnek!
LancelotDuLac
2023. május 16. 17:45
A vártnál is sokkal rosszabb a német gazdasági hangulatindex XDDDDDDDDDD
nempolitizálok
2023. május 16. 16:04
Bezzeg a japán. Már be is ugrottak a németek helyett: "Japán 2026-ig kétmillió tonnával növelheti az orosz földgáz szállítását az Arctic LNG-2 révén. Ezt Szergej Marin szapporói főkonzul nyilatkozta a RIA Novostinak adott interjújában."
svejk recidivus
2023. május 16. 13:52
Ötven éve a bogár VW legenda volt Ámerikában. Harminc éve a Mercedes státuszszimbólum a felső közép osztálynak. Tavaly a huszonöt legtöbb eladott tipus között nem volt európai márka.Egy sem.Az első huszonötben. Game over.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!