Mostantól végzettség nélkül is tiszti rangra emelhetik az ukrán katonákat

2023. március 20. 19:53

Megszavazta az ukrán parlament.

2023. március 20. 19:53
null

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró katonák számára. A katonai szolgálatról szóló törvény módosítását 283 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 Az előterjesztés indoklása szerint Ukrajnának olyan magas színvonalú tiszti karra van szüksége, amelyben vannak katonai szolgálatot teljesítő, harctéri tapasztalattal rendelkező katonák. A katonai szolgálatról szóló törvény 20. cikke azonban előírja, hogy a tiszti rang megadásának feltétele a katonai felsőoktatási intézményekben való képzés sikeres elvégzése. A parlament a mostani módosítással a hadiállapot idejére lehetővé tette, hogy katonai felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, de harci gyakorlatot szerzett katonák tiszti fokozatot kaphassanak. Ehhez azonban a katonáknak legalább hat hónapig katonai szolgálatot kell teljesíteniük harci övezetben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. március 21. 17:54
Hajrá NATO-bővítés. Jönnek az analfabéta NATO-ezredesek erősítésnek.
zara
2023. március 21. 16:53
másszóval annyian halnak meg h nem tudjuk pótolni igy kinevezünk valakit...
Akitlosz
2023. március 21. 12:40
A magyar haderőben alezredesnek neveztek ki egy fickót komoly képzettség, tapasztalat nélkül, politikai szempontok alapján, csak mert az államfő férje. Az ilyen hadsereg háborúban nem lesz hatékony. Egy alezredesnek tudnia kell egy egész zászlóaljat csatába vezetni, mégpedig az 1. zászlóaljat, és tudnia kell helyettesíteni az ezredest. Erre sem a jó politikai fekvés, sem magas végzettség nem feltétlenül teszi alkalmassá. Ha viszont végigjárta volna a ranglétrát közkatonától őrnagyig akkor az inkább alkalmassá tenné, akármi is a végzettsége.
Akitlosz
2023. március 21. 12:27
"Mostantól végzettség nélkül is tiszti rangra emelhetik az ukrán katonákat" Ennek alapvetőnek kellene lennie minden hadseregben. Sőt, minden cégnél. Nem az a jó tiszt, aki képzett, hanem az, aki alkalmas. S motiválni célszerű a dolgozókat, legalább elméletben karrierlehetőséget kínálni. Minden hadsereg pocsék és szar, amelyikben a közkatonából nem válhat tiszt. A francia idegenlégió tisztjeit francia hivatásos tisztek adják. Majdnem mindet. Majdnem. De nincsen kizárva, hogy egy légiósból tiszt legyen. Ez így helyes. Munkahelyeken hasonlóképpen célszerű. Jó pár szakmunkás végzettségű alkalmasabb főnöknek, mint az egyetemet végzettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!