Pákh Imre bepereli a városi tanácsot a munkácsi Turul-szobor lerombolása miatt

2023. március 24. 15:59

A szobrot egy légiriadó alatt döntötték le.

2023. március 24. 15:59
null

Beperelte a munkácsi városi tanácsot Pákh Imre, amiért az elrendelte a Turul-szobor törvénytelen és barbár ledöntését – tudta meg a Blikk. A magyar-amerikai üzletember, akinek a Turul-szobor felállítása köszönhető a munkácsi vár bástyájára, nem hagyja annyiban Baloga-klán akcióját – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, hogy a nemzetközi és a hatályos ukrán jogra való tekintettel nem magyar és nem is amerikai ügyvédet bízott meg, hanem egy olyan jogászt, aki az ukrán ügyvédi kamara tagja. A blikk azt írja, hogy

a megfélemlítés miatt egyetlen helyi ügyvéd sem vállalhatta az ügyet.

Ezért egy olyan ukrajnai ügyvédet kért fel, hogy beperelje a munkácsi városi tanácsot, aki Munkácstól sok száz kilométerre praktizál. Arról egyelőre nincs hír, hogy a munkácsi városi bíróság mikorra tűzi ki a tárgyalást.

A per tárgya, Pákh Imre szerzői jogainak megsértése. A Blikk által megkérdezett jogi szakértő, dr. Strasser Tibor szerint a munkácsi

per és annak kimenetele megmutatja majd, hogyan állnak ma a jogállam ügyével Ukrajnában.

Pákh Imre azt tervezi, hogy Ukrajna után Amerikában is pert indít a szobor ledöntése miatt. „Azért a tengerentúlon is, mert amerikai állampolgárként a saját tulajdonomat akarom megvédeni. Maga a Turul-szobor ajándék a városnak, de a jog szerint az ajándék visszaperelhető, ha méltatlanul bánnak vele. Az obeliszk pedig, amelyre a Turul-szobor helyett most az ukrán kis nemzeti címert állították, a családom tulajdona, többszörösen is, az édesapám vásárolta össze nagy titokban, még a szovjet időkben, a régi szobor megmaradt részeit, és beépítettük azokat az obeliszkbe” – fogalmazott a műgyűjtő. 

Nyitókép: Sebestyán Sándor István / Facebook

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2023. március 24. 20:34
Helyes!
Namond
2023. március 24. 17:11
Elég sokáig tartott idáig eljutni. Kíváncsi vagyok, Orbánnak lesz-e bátorsága, a magyar kormány segítségével - ajándékaival - korszerűsített és ellehetetlenített intézményeket, infrastruktúrákat vagy árukat+kamat peresúton visszakövetelni.
SzabóTamás
2023. március 24. 17:07
A magyar nép Pákh Imre mögött áll.
Aerion
2023. március 24. 17:06
a munkácsi per és annak kimenetele megmutatja majd, hogyan állnak ma a jogállam ügyével Ukrajnában ------------------------ Megmondom előre, nem kell hozzá túl nagy jóstehetség. Az ukrajnai emberi jogi helyzet, egészen pontosan aza terület, amelyet ukrajna ellenőriz, egyszerűen tökéletes. Úgy aránylik a magyar emberi jogi helyzethez, mint egy milliárdos jövedelme egy vécépénzt szedőéhez, az ukránok javára. Magyarországon megfélemlítik az embereket, bárkit, bármikor letartóztatnak az utcákon, prostituálnak, gyerekeket rabolnak szervkereskedelem érdekében, pedofil bűnözői csoportok számára, a bolti lopásért kikötözés, nyilvános megveretés jár, másodjára kézlevágás. Ezzel szemben ukrajnában nincs ilyen. Ezért aztán szemben Magyarországgal tökéletesen alkalmas európai uniós és nátó tagnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!