Castel: Kijev visszavonulás helyett a hősies elbukást választja Bahmutnál (VIDEÓ)

2023. március 10. 07:37

A szakértő szerint az a kérdés, hogy feláldozzák-e azokat katonákat, akiket a tavaszi offenzívára készítettek elő.

2023. március 10. 07:37
null

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa volt nemrég a Karc FM vendége. A szakértő a műsorban többek között arról beszélt, hogy

Castel szerint a stratégiai és műveleti fontossága mellett van egy nagyon komoly szimbolikus része is a donbaszi városban több mint fél éve zajló, komoly harcoknak. Bár az egyre valószínűbbnek látszik, hogy a szinte teljesen körülzárt település hamarosan orosz kézre kerül, „Kijev mégsem a visszavonulást választja, mert a hatékony mítoszhoz sokszor legalább olyan jó hősiesen elbukni, mint hősiesen nyerni”.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanakkor fontos kérdés azonban, hogy „a front stabilizálása érdekében az ukrán hadsereg feláldozza-e azokat a katonákat, akiket a híres tavaszi offenzívára készített elő”. Ha igen, az politikailag óriási csapás lehetne Ukrajnának, hiszen a kormány belső és külső támogatása egyaránt a sikerek sorozatán múlik – hívta fel a figyelmet Robert C. Castel.

Nem hoz számottevő csapatmozgásokat a tavasz

A Neokohn főmunkatársa megjegyezte a műsorban, hogy a tavaszi időszak ezzel együtt számottevő csapatmozgásokat nem hoz majd, hiszen ameddig a felolvadt talaj kellőképpen ki nem szárad,

– hangsúlyozta.

Castel megjegyezte, hogy a következő hetekben nagyobb változást a nyugati siklóbombáktól lehet várni, amelyeket hamarosan nagyobb mennyiségben kaphat Ukrajna.

Belobban-e a konfliktus Tajvan környékén?

Robert C. Castel a legnagyobb kockázatot abban látja Ukrajna háborúja mellett a globális biztonság szempontjából, ha Tajvan környékén belobban a konfliktus. „Akkor ugyanis az Egyesült Államok döntési helyzetbe kerül, hogy a véges hadászati kapacitásait Ukrajnába, vagy a Távol-Keletre irányítsa” – mutatott rá.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2023. március 10. 21:35
'a híres tavaszi offenzívá' inkább tavaszi öngyilkosság lesz... a mozgositott 300ezer orosz csak rájuk vár, a jelenlegi harcokban nem vesznek részt...
EX - Terminátor
2023. március 10. 14:30
Van aminek meg kell lennie, csak hogy egyszer és mindenkorra eloszoljon minden illúziójuk. és ez egymagában nagyobb csapás, mint az összes többi amit előzőleg bevittem.
EX - Terminátor
2023. március 10. 12:29
Lesz lehet ezek után tavaszi offenzíva ami a siker bármiféle reményével kecsegtet? Erősen kétlem.
NERbot
2023. március 10. 11:05
Azt kedvelem különösen Kasztel Róbertben, hogy soha nem tántorítja el semmi a véleménye határozott képviseletétől. Különösen az nem, hogy szinte mindig mindenben téved.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!