EP-képviselő: A roma felzárkóztatást a magyarok tették európai üggyé

2023. március 07. 18:30

Hölvényi György Brüsszelben kijelentette, „a romák sorsa és Magyarország jövője összekapcsolódik”.

2023. március 07. 18:30
null

A roma felzárkóztatás fontosságára a magyarok hívták fel a figyelmet Európában, és mi fogalmaztuk meg az első arra adandó válaszokat – jelentette ki Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatának és a Roma Szakkollégiumok Egyesületének eredményeit bemutató nemzetközi konferencián kedden Brüsszelben.

A magyar delegáció Hölvényi György meghívására tett látogatásának célja az volt, hogy az európai közvélemény és a szakpolitikusok is megismerjék az egyedülálló magyar integrációs hálózatokat. 

„A roma szakkollégiumok bemutatásával több mint egy évtizedes hagyományt folytatunk itt Brüsszelben. 2012-ben a cigánypasztorációt az elsők között felvállaló görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye eredményeit ismertettük meg az Európai Parlamenttel.

 – hangsúlyozta a konferencián elmondott nyitóbeszédében az EP-képviselő. 

„Ma az egyházak szerepvállalását kell kiemelnünk a romák társadalmi felzárkóztatásában" - mutatott rá a képviselő. Az általuk életre hívott és ma bemutatott 11 roma szakkollégium nélkülözhetetlen e társadalmi kihívás megoldásban. Évente 350 fiatal folytat tanulmányokat ezekben az intézményekben. Ennek köszönhetően már közel 500 diplomás, egykori szakkollégista segíti az ügyet Magyarországon” – tette hozzá.

A kormány már 2010-ben felvállalta az ügyet

Hölvényi György emlékeztetett: a magyar kormány már 2010-ben felvállalta a roma felzárkózás ügyét, és elfogadta az erről szóló stratégiát, a megoldáshoz pedig a munka, valamint a tanulás eszközét választotta. „Mindez nem hozhatott volna sikereket az egyházak nélkül. Eközben az Európai Unió nagy részén egyszerűen nem értik ezt a kihívást.

 – zárta nyitóbeszédét a kereszténydemokrata képviselő.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában a képviselő elmondta, a látogatás célja volt az is, hogy bemutassák azt úgynevezett jó gyakorlatot, amelyet a roma integráció területén Magyarország kigondolt, elért. „Mi ebben hiszünk, és ezt meg kell mutatni, mert ez egy olyan magyar gyakorlat, amit mások is nyugodtan követhetnek” – hangsúlyozta.

A képviselő azzal kapcsolatban, hogy az EP tavaly elfogadta a jogállamiságot vizsgáló Gwendoline Delbos-Corfield uniós parlamenti képviselő nevéhez kötődő jelentést, amely kiemelte a magyarországi romák hátrányos helyzetét, úgy fogalmazott: a jelentés szerzője „eszközökben nem igazán válogatva ebből próbált politikai tőkét kovácsolni”. Hozzátette, hogy „természetesen létezik romaügy, de hogy a magyar kormány ne akarná ezt megoldani, az egyszerűen nem igaz.” 

„A romák sorsa és Magyarország jövője összekapcsolódik”

Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a romák sorsa és Magyarország jövője összekapcsolódik, és a felzárkózásnak egy olyan lehetősége adott ma Magyarországon, amely előtte nem létezett.

Az eseményen Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője a roma egyetemisták előtt álló feladatokról beszélt. Kiemelte, hogy mindaz, amit eddig elértek a romaintegráció területén, csakis akkor váltja be a hozzáfűzött reményeket,

ha a művelt roma fiatalok át tudják venni a romapolitika alakítását az elődöktől.

„Ehhez pedig elengedhetetlen az a szakkollégiumi hálózat, amely számos roma fiatalnak segít elérni céljait” – emelte ki Járóka.

Nagy segítség az egyházak szerepvállalása

„A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a jó gyakorlatok népszerűsítésére, a helyi roma vezetők és fiatal diplomások aktív bevonására. Csakis ezáltal biztosítható az átláthatóság és garantálható a siker” – hangsúlyozta a képviselő. „Ebben a munkában pedig nagy segítség azon egyházak áldozatos szerepvállalása, amelyek jelenlétükkel és szaktudásukkal támogatják fiataljaink integrációját Magyarországon” – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: Járóka Lívia Facebook-oldala

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2023. március 07. 21:00
Ezt az EP fel kell számolni korrupt embertelen buzi parádé pedofil parádé LMBTQ parádé, már csak a normális embereknek nincs helye Európában.
Hajni37
2023. március 07. 20:52
A CIGÁNYOK LÉTSZÁMÁRÓL: A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A Magyar Tudományos Akadémia adatai és a Kemény féle kutatások szerint létszámuk 650 ezer és 700 ezer között van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi vezetők bemondásaira alapoztak, akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében szokásuk szerint minden érintettet duplán számoltak. Kérem a kedves CIGÁNY KOMMENTELŐKET hogy továbbra se vizionáljanak nagyobb számot. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
még fokozza
2023. március 07. 20:40
Jó, és mennyit költöttünk eddig felzárkóztatásra és mennyi romáról mondható el, hogy felzárkózott. Mutatni kellene néhányat, hogy milyenek felzárkózva.
Alaric
2023. március 07. 20:16
A cigánysággal nem mindig könnyű, de őket volt időnk megszokni - és nekik is minket. A Fidesz felismerte, hogy velük együtt kell élnünk, és ha már így van, miért ne élhetnénk valamennyien elfogadható életet. Meg aztán, ha a Jóisten nem személyválogató, mi sem lehetünk azok. És vegyük észre: a cigányoknál olykor előkerül a bicska, de robbantgatni, kamionnal karácsonyi tömegbe hajtani nem szoktak. És még zenélni is tudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!