A 200 milliárd dolláros kultúrharc: tovább zajlik a Disney és DeSantis kormányzó küzdelme

2023. március 01. 09:01

Kínos leleplezéssel állt elő új könyvében Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. Állítása szerint Bob Chapek, a Disney vezére maga panaszkodott neki arról, hogy baloldali demokrata körök nyomják bele az óriáscéget a woke ideológiába és a harcos politizálásba.

2023. március 01. 09:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A Disney, mint ismeretes, már rég nem csak Miki egérből és kis barátaiból, no meg a Disneyland vidámparkból áll: 2022-ben 200 milliárd dollár volt a vállalat értéke, ami 70 ezer milliárd forintnak felel meg –  ami Magyarország 2023. évi költségvetésének több mint a duplája. A szórakoztatóipar, a globális kultúra s kultúrpolitika területén történelmileg példátlan méretű mamutvállalat körül már csak a súlya miatt sem mindegy, mi történik – és történés, az van bőven.

Korábbi cikkünkben írtunk Bob Chapek ex-vezérigazgató tavaly novemberben dicstelen véget ért országlásáról a Disney birodalmának élén. A 2020 februárjában átvett tartalomipari óriás két és fél év alatt csaknem az értéke felét elvesztette, miközben csúcsra járatta a woke propagandát, és sikerült összevesznie a magyarhoz hasonló gyermekvédelmi törvényt bevezető Florida állam kormányzójával, Ron DeSantisszal, ezzel

elkártyázva a cégóriás különleges helyzetét az államban.

Írásunkban részletesen foglalkoztunk a mai Disney-ideológia neomarxista-kommunista alapjaival, hogy miként jutottunk el odáig, hogy a mesebeli mérgezetten fekvő Hófehérkének adott csók erőszak, a leszbikus csók viszont nyugodtan mehet a gyerekek előtt. Azzal is, hogy miként söpört végig az egész vállalaton a (kritikai) fajelméleten alapuló sokszínűségi program, kötelező önkritikával. És azzal, hogy a tartalom sokszínűsítése érdekében pedig hogyan gyűjtötték össze a keretlegény-szupercsapatot: fekete queer és transznemű személyt, egy bi-romantikus aszexuálist, egy transznemű és egy pánszexuális gyermek anyját, hogy az ő tanácsaik mentén megreformálják a névmásokat és a karakterek szexuális orientációját is.

A friss hírek ismeretében azonban úgy tűnik, Bob Chapek nem feltétlenül maga döntött úgy, hogy nyerhetetlen csatába vezeti a woke-osított vállalatóriást a felmérések szerint legerősebb republikánus politikus és a társadalom egy jókora része ellenében.

DeSantis most kedden megjelenő memoárjában ugyanis a FoxNews szerint arról ír, hogy

Chapek egészen konkrétan felhívta, és a woke balos nyomásra panaszkodott.

Azt mondta, ő ugyan nem akarná belevinni a céget a politikai harcokba, de bizonyos demokrata körök nagyon erősen presszionálják, hogy így tegyen.

Harcban a woke ideológiával

DeSantis nagyvad (mármint nem önmagát nevezi annak: tényleg az), a republikánus floridai kormányzó csaknem 20 százalékos fölénnyel újrázott ősszel, és kőkeményen fellépett a woke ideológia terjeszkedésével szemben. Nemrég azzal került be a hírekbe, hogy közölte: ki fogja tiltani a woke kurzusokat az állam által fenntartott egyetemekről.

 

Szigorította az abortusz feltételeit, és illegális bevándorlókat utaztatott a bevándorláspárti demokrata elit kedvenc üdülőszigetére, hogy bosszantsa őket. A Disney-DeSantis konfliktust kiváltó, már említett Parental Rights in Education Act néven futó törvényben DeSantis kitiltotta a szexuális propagandát az alsóbb évfolyamokból, és szigorította a felsősöknél is; a konfliktus nyomán pedig megregulázta a fél évszázada kiváltságosan adózó Disney vidámparkot is.

A Disney ugyanis korábban gyakorlatilag autonóm városállamként működött Florida területén,

most ennek lényegében vége, és egy öttagú testület irányítása alá vonja. Eközben a többi vidámparkhoz hasonló besorolást kap, és nem mentesül bizonyos tűzvédelmi és építési szabályok alól.

Éppen ezért külön figyelmet érdemel DeSantis új, visszafogott című (The Courage to be Free: Florida's Blueprint for American Revival, vagyis hevenyészett fordításban: Bátorság szabadnak lenni: Florida modellje az amerikai újjászületéshez) könyvében a Disney-nek szentelt rész, amelyben egy kicsit felfejti – legalábbis a saját oldaláról – a vállalatóriással folytatott küzdelmének egy izgalmas epizódját, a Chapekkel folytatott telefonbeszélgetését.

„Felhívott. Nem akarta, hogy a Disney belekeveredjen, de nagy nyomás nehezedett rá, hogy beleszóljon a törvényjavaslatba” – írja könyvében a Fox News exkluzív cikke szerint a kormányzó. Chapek így folytatta DeSantis szerint: „Mindig nehezedik ránk nyomás, de ez most más. Ilyet még nem láttam.”

A telefonhívás tényét az akkori Disney-vezér maga korábban elismerte, illetve azt mondta, azért hívta a kormányzót, hogy arra biztassa, ne írja alá a gyermekvédelmi törvényt, amit a woke aktivisták „Don’t say gay bill” néven emlegettek. Chapek saját elmondása szerint azzal érvelt DeSantisnek, hogy a törvényt „igazságtalan módon arra használhatnak, hogy célba vegyék a meleg, leszbikus, nembináris és transznemű gyerekeket és családokat”

Arról még a New York Post írt korábban, hogy Chapek magánbeszélgetésben

kifejezte a kormányzónak, valójában ő sem biztos, hogy bele akarja vinni a direkt politikába a vállalatot Floridában

– aztán végül a nyomásgyakorlás a Disney berkein belül, illetve az országszerte tapasztalható demokrata párti nyomulás hatására végül csak állást foglalt.

Megunják és hazamennek

DeSantis – saját könyve szerint – figyelmeztette ekkor: ha a Disney belekeveredik a törvény körüli vitába, könnyen magára vonhatja a képmutatás vádját – hiszen

például Kína esetében, ahol a vállalat vagyonokat keres, óvakodnak a politizálástól.

Ugyanakkor biztatta Chapeket: a Disney két napig kell, hogy elviselje a felháborodást, hogy nem foglalt állást, további két napig, miután a kormányzó aláírta a törvényt, aztán „lesz valami új hirig, amire a woke tömeg felfigyel, és elfelejtik ezt a problémát”, különös tekintettel arra, hogy a felháborodásnak nem a jogszabály az oka, hanem a körülötte feltalált politikai-médiabeli narratíva.

DeSantis könyvében úgy fogalmaz: Chapek és a Disney „végül a baloldali média és az aktivisták nyomásának engedtek, és erőltetni kezdték a hamis narratívát a törvényjavaslat ellenében”. Az viszont még a kormányzót is meglepte, hogy a Disney éppen hogy fokozta a helyzetet a törvényjavaslat elfogadása után, mondván, bíróságra viszi az ügyet –

DeSantis ekkor jelezte, hogy akkor felül fogják vizsgálni a Disney kiváltságos helyzetét az államban.

A kormányzó könyvében kifejti: kisgyerekes apukaként sem volt megelégedve a Disney kedvezményes megállapodásaival az állammal, hiszen a vállalatnak joga van a woke aktivizmus mellé szegődni, de Floridának nem kell ezt piedesztálra emelni, különösen, hogy ez az aktivizmus hatással van a szülők és a gyerekek jogaira és jólétére.

DeSantist saját bevallása szerint annál inkább meglepte, hogy amikor az állam úgy döntött, megvonja ezeket a kedvezményeket a Disneytől,

a baloldali orgánumok teljes mellszélességgel kiálltak egy óriásvállalat mellett.

„Noha a demokraták sokszor ellenzik a nagyvállalatokkal való kivételes bánásmódot, most mindannyian kötelességtudóan felsorakoztak a Disney mellett” – írja.

Végül Chapeket leváltották, és visszatért Bob Iger korábbi vezető, aki az elmúlt évtizedekben óriássá építette föl a Disney-t. A 72 éves, veterán üzletember közölte: amennyire lehet, a vállalat kimarad a politikai csatározásokból.

DeSantis pedig levonta a tanulságot: a woke tőke környezetében, ahol a nagyvállalatok a baloldali agenda terjesztésére használják befolyásukat, „a régi gárda vállalati republikanizmusa” nem ellenfél számukra, valami új kell; s ez az általa Floridában képviselt harc a konzervatív elvekért.

A vállalatkirályság vége

DeSantis mindezek után most hétfőn kihirdette a „vállalatkirályság” végét. S közölte

 

Fotó: PAUL HENNESSY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. március 01. 13:01
SemSem.
Hedy
2023. március 01. 11:13
A nagyvállalatok egymás után adják be a derekukat a woke és hasonló ideológiáknak. Nem okvetlenül azért, mert egyetértenek. A kicsi cégek meg kitartanak. A woke aktivista réteg (mert ma már rétegről beszélhetünk) bojkottot hirdet a nem megfelelően woke cégek ellen. Ennek eredményeképpen a woke-ká vált cégek gazdasági összeomlást szenvednek el, mint pl. a Disney és a kicsi, kitartó cégeket megrohamozzák a vásárlók s azok rekord bevételeket realizálnak. Ebből az látszik, hogy nem a nép woke, hanem a nagybefolyású, nagypénzű baloldali hatalmasságok. Ismerős? Ki tudja, mivel zsarolták meg a Disney leváltott igazgatóját....
briganti
2023. március 01. 11:09
„Új seriff van a városban, napirenden az elszámoltatás!”- úgy legyen!
Szilágyi Miklós
2023. március 01. 10:53
Sosem bocsátom meg a Disney-nek, hogy - az egyébként nézhető - Willow tv soriban Willow mellékszereplő lett a leszbi pár mellett. Illetve hogy a filmben minden pasi jellemhibás vagy béna, a leszbi pár meg a Elora Denem viszont jellemóriások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!