Rekordalacsony volt a 2022-ben elkövetett kalóztámadások száma

2023. január 09. 21:39

A világ egyik legveszélyesebb tengeri térségében mindössze három hajót raboltak ki 2022-ben, ami töredéke a 2019-ben regisztrált 26 kalóztámadásnak.

2023. január 09. 21:39
null

Rekordalacsony volt 2022-ben a nemzetközi vizeken regisztrált kalóztevékenység – közölte éves jelentésében a francia tengerhajózási információs központ (MICA) hétfőn.

A bresti központtal működő nemzetközi szervezet adatai szerint 2022-ben összesen 300 kalóz- és rablótámadás történt a világ tengerein, a MICA 2008 óta vezetett statisztikái alapján ez a legalacsonyabb éves értéknek felel meg. Az utóbbi évek adatai alapján a világ egyik legveszélyesebb tengeri térségében,

a Guineai-öbölben mindössze három hajót raboltak ki 2022-ben, ami töredéke a 2019-ben regisztrált 26 kalóztámadásnak.

Ugyanezeken a vizeken a 2019-ben elrabolt 146 személlyel szemben 2022-ben csak ketten váltak emberrablás áldozatául.  Az éves jelentés idézi Katja Lindskov Jacobsent, a Koppenhágai Egyetem kutatójának elemzését, amely szerint az utóbbi időben számos kalózcsoport fordult inkább az illegális olajkereskedelem felé, amelynek során lopott kőolajat szállítanak és illegális olajfinomítását végeznek. 

A francia jelentés adatai egybevágnak a malajziai és londoni központtal működő Nemzetközi Tengerhajózási Iroda (IMB) októberben publikált utolsó negyedéves jelentésével, amely szintén rekordalacsony számú kalóztámadást jelzett előre az 1992 óta vezetett statisztikájukban. 

Miközben a tengeri kalózakciókat általában nemzetközi vizeken hajtják végre, az adatokból kiderül, hogy a tengerjáró hajók elleni rablótámadásokat elsősorban egyes országok felségvizein követik el, és ezek száma a szingapúri és a (Kuala Lumpur melletti) melakai tengerszorosban 2022-ben nem csökkent, hanem nőtt.

Éric Jaslin fregattkapitány, a MICA francia vezetője a jelentés kapcsán hangsúlyozta:

a kalózakciók rekordalacsony száma ellenére továbbra is kötelező a tengerhajózásban az óvatosság, mert a kalózcsoportok nem szűntek meg,

csak átmenetileg jövedelmezőbb és kevésbé kockázatos üzletekbe fogtak, mint az illegális kőolaj-, fegyver- és kábítószerkereskedelem.

(MTI)

Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2023. január 10. 10:26
A Fekete vitorlákba is bele kellett rakni a buzivonulatot.
ujujuj
2023. január 10. 08:14
Te jó ég, az ott a képen egy queer?
Akitlosz
2023. január 09. 22:37
Történelmileg hiteles ritka dokumentum nagy valószínűséggel 1720-ból: " 1. Vita esetén mindenkinek egy szavazata van. Mindenki egyenlő arányban részesül a friss ellátmányból az égetett szeszből, s kedve szerint élvezheti azt, hacsak a készletek kimerülése miatt nem kell korlátozásokat bevezetni. 2. Az elfogott hajók fedélzetére megfelelő rendbe mindenki ráléphet, hogy a szokásos zsákmányrészen felül ruhanemű után nézzen. Aki azonban csak egy krajcárnyival is becsapja társait, legyen ékszerekről vagy pénzről, azt tegyék ki lakatlan szigeten! Akit pedig lopáson érnek, orrát és fülét veszítse!, majd tegyék partra olyan helyen, ahol további viszontagságok várnak rá! 3. Pénzben kártyázni vagy kockázni tilos. 4. Este nyolckor a gyertyákat és a mécseseket el kell oltani. Ha a legénység bármely tagjának a nevezett időpont után támadna kedve inni, üljön a nyitott fedélzete világítás nélkül! 5. Fegyverzetét, pisztolyait és szablyáját mindenki mindig tartsa tisztán, használható állapotban! 6. Nőknek és fiatal fiúknak semmi keresnivalójuk a fedélzeten. Ha bárki asszonyt csábítana el, majd titokban a hajóra csempészé halállal lakoljon! 7. Aki ütközet idején nem áll helyt derekasan és cserben hagyja társait, haljon meg vagy tegyék ki lakatlan szigeten! 8. A fedélzeten verekedni tilos. A becsületbeli ügyeket a szárazföldön kell elintézni, mégpedig imigyen: a kormányos vezényszavára az egymásnak háttal álló felek megfordulnak és rögvest tüzelnek. Ha valaki megsértené a szabályt, akkor a kormányos üsse ki a fegyvert a kezéből! Amennyiben mindketten elhibázzák a célt, folytassák pengével, s aki először megsebzi az ellenfelét, ő legyen a győztes! 9. Mindaddig, amíg személyenként 1000 fontnyi osztalékra elegendő zsákmányt nem sikerül szerezni, senki szót se ejtsen arról, hogy kiszáll a közös vállalkozásból! Aki szolgálat során végtagjait veszítené, vagy nyomorékká válna nyolcszáz ezüstnyolcasnak megfelelő részt kapjon a közösből - illetve kisebb sérülésekért arányosan kevesebbet! 10. A kapitánynak és a kormányosnak két-két rész jár a zsákmányból, a főpattantyúsnak és a fedélzetmesternek fejenként másfél, a többi tisztnek ötnegyed, az egyszerű matrózoknak pedig egy-egy rész. 11. A zenészeknek vasárnaponként van joguk a pihenéshez. Bármely más napokon csak akkor, ha a többiek nem bánják. " A "tisztességes" világban a zsákmány felét kapják a tisztek és csak a maradék félen osztozik a legénység. Ma egy amerikai nagy multinál több mint háromszázszor annyit keres egy csúcsvezető, mint egy melósa. Mint látható a bűnöző kalózoknál csak kétszer annyit, ráadásul ők úgy választják a vezetőiket maguk közül.
Dr. Greta Grünberg
2023. január 09. 22:16
Bizonyára nem szülési szabadságra mentek, sajnos a kalózkodás, az olajbűnözés, a drogkereskedelem egyazon hormonális tőről fakad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!