Sajtóértesülés: A kormány alkut kötött Brüsszellel az orosz üzemanyagról, megmenekülhet Magyarország a dízelhiánytól

2023. január 20. 11:55

A Világgazdaság információi szerint Magyarország mentességet kapott az Európai Bizottságtól a februárban élesedő újabb orosz szankció alól.

2023. január 20. 11:55
null

A Világgazdaság értesülése szerint a magyar a kormány sikerrel lobbizott Brüsszelben, és mentességet kapott a heteken belül élesedő újabb orosz szankciók alól.

Így a Mol behozhat a pozsonyi finomítóból a hazai piacra orosz kőolajból készült üzemanyagot.

Az érintett EU-s szabály azt mondja ki, hogy február 5-től tilos Európába behozni és kereskedni orosz olajtermékekkel. Mindez óriási kiesést jelent, hiszen az európai dízelfogyasztás egytizedét az orosz olajtermékek adják.

Miért van hiány?

A lap ismertetése szerint a Covid-válság ideje alatt több finomítót felszámoltak, a kínálat így most napi 1,5 millió hordóval marad alatta a keresletnek.  Ebből 60-70 százalékot az orosz import pótol.

A benzinnél azonban jobb a helyzet, itt napi 0,5-1 millió hordónyi plusz áll rendelkezésre.

Nyitókép: Natalia Kolesnikova / AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. január 21. 19:49
@fabulon Kösz az infókat.
brekker
2023. január 21. 19:40
Honfitársaim: Eljött a kivéreztetés háborúja. Az amcsik teljesen jól állnak, mindenük megvan, hogy végigszopassák a világot. A ruszkik is jól állnak, hogy megszopassák az amcsikat. Kína vissza tud húzódni, mint csiga a házába, hogy kivárjon. Ekkor van az, hogy Európában mindenki oda szalad, ahol még van valami. Kéne erről valami nemzeti egyetértés.
brekker
2023. január 21. 19:30
Azért vicces lett volna, ha két tagállam, amelyik ugyanúgy mentességet kap az orosz olajra, ne kereskedhessen egymással olajszármazékokkal, főleg, ha egy cégben van, és egy adott régió, nevezetesen a Kárpát-medence ellátásáért felel.
fabulon a bőre őre
2023. január 20. 21:44
Az "engedély". "A csehek, szlovákok, magyarok és az osztrákok lobbiznak, hogy a Slovnaftot vegyék ki a csomagból. Ezeknek az országoknak, de még Dél-Lengyelországnak is kulcsfontosságú, hogy a Slovnaft exportálhasson. Az EU szép csendben vissza fog lépegetni.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!