Dánia menedékjogot ad az afgán nőknek

2023. január 30. 21:34

Dánia menedékjogot ad minden afgán nőnek és lánynak, miután a saját országukban nagymértékben korlátozzák őket jogaikban a tálibok hatalomba történő visszatérése óta.

2023. január 30. 21:34
null

A döntés a nők és lányok helyzetének romlásával kapcsolatos értesüléseken alapszik –írta közleményében a Dán Menekültügyi Fellebbezési Bizottság, azaz a helyi menekültügyi hivatal, amelyben az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének nemrégiben közzétett jelentésére hivatkozik.

– áll a közleményben.

A bizottság szerint az öt, afgán nőkre vonatkozó, még függőben lévő kérelmet már az új döntés értelmében bírálnak el. A hatóság felülvizsgálja azoknak az afgán nőknek a kérelmét, amelyet korábban elutasítottak a tálibok hatalomra kerülése után, hogy az új döntésnek megfelelően megkapják a lakhatási engedélyt.

Mintegy tíz esetről van szó. A bizottság felülvizsgálja az azóta elutasított afgán férfiak kérelmét is (mintegy harminc eset). A 2021 augusztusában hatalomba való visszatérésük után a tálibok fokozatosan fosztották meg a nőket az előző uralmuk megdöntése - 2001 óta - eltelt húsz évben megszerzett jogaiktól.

A nőket nemcsak a tanuláshoz való joguktól fosztották meg, de a legtöbb közalkalmazotti állást sem tölthetik be. Férfi rokonuk nélkül nem utazhatnak, és otthonukban burkát vagy hidzsábot kell viselniük. Decemberben a tálibok azt is megtiltották, hogy afgán és külföldi civil szervezeteknek dolgozzanak.

(MTI)

Nyitókép: Naveed Tanveer / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. február 01. 17:06
I'm just asking, where are the politicians who protect Europe?
egon samu
2023. január 31. 13:02
A dánok menedéket nyújtanak minden affgán nönek és bozontos szakállú talibnak, aki nönek érzi magát. Sok örömet velük, kedves dánok!
csulak
2023. január 31. 11:57
szuper ! toltsek meg mind muszlimokkal Daniat is !
Bobminyon
2023. január 31. 10:30
Ez Dánia belügye, de nem gondolom, hogy az afgán nőknek azon túl, hogy ne kvöezzék meg őket, mert tanulni akarnak, az is elidegeníthetetlen emberi joguk, hogy EURÓPÁBAN ne. Ha van közelebbi ország, ahol több-kevésb nincs olyan szélsőséges nőelnyomás, mint a táliboknál, akkor odáig menekültek, emberi jogi alapon, Európába meg már nem gondolom, hogy alanyi jogon, válogatás nélkül kéne engedni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!