Die Welt: A szerb elnök lehet „a második Orbán”

2022. december 13. 12:05

A lap szerint Vučić Szerbiájában ugyanaz a probléma, mint Magyarországon.

2022. december 13. 12:05
null

Az EU kapujában egy olyan ember várakozik, aki egy második Orbán Viktor is lehetne. A magyar miniszterelnökhöz hasonlóan elnyomja a kritikus hangokat, és az orosz rezsim közelségét keresi. Tudja, hogyan kell politikai eszközöket használni Brüsszel ellen – és Orbánhoz hasonlóan megússza az európai érdekekkel ellentétes álláspontokat. Így jellemezte a Die Welt Aleksandar  szerb elnököt.

A lap szerint a szerb választások szabadok ugyan, de nem tisztességesek. Hozzáteszik: a kormánykritikus műsorszolgáltatók nehezen kapnak kábeles engedélyt Szerbiában. Nem csak a szabad sajtó van nyomás alatt Szerbiában:

a kormány a civil társadalmat és az ellenzéket is megfélemlíti, a Freedom House szervezet jelentése szerint.

A lap szerint Szerbiában ugyanaz a probléma, mint Magyarország esetében: Brüsszel a játékszabályokat megszegő autokratákkal való együttműködésre szorul. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Vučić politikai súlyukat felhasználva próbálnak engedményeket kicsikarni. A különbség csupán annyi, hogy Szerbiával ellentétben Magyarország az EU tagja, és mint tag, vétójoggal rendelkezik.

– így jellemezte röviden a két vezető politikus közti kapcsolatot a lap. Nem csoda tehát, hogy Magyarország azt szorgalmazza, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz. A Die Welt azt is hozzátette, hogy Brüsszel nem akarja elidegeníteni Vucicot, mert Szerbiát stratégiailag fontosnak tartja Európa számára.

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. december 15. 16:41
"...A lap szerint Vucic Szerbiájában ugyanaz a probléma, mint Magyarországon." Ha ez így áll a Die Welt szerint EZ TÖBB, MINT NAGYSZERŰ!! PERSPEKTIVIKUSAN PAZAR!!!!
konfucius
2022. december 14. 01:40
Látjátok kretének, pedig Szerbia nem is EU-tag! Akkor mi közötök van hozzá egyáltalán? Ti egy szűk társaság vagytok, rajtatok kívül senkinek nincs baja se velünk, se a szerbekkel. Menjetek a kurva anyátokba szépen :)
Piliscsabai
2022. december 13. 18:52
Miért akarna jóba Brüszellel ? Milyen felhatalmazás alapján bombázta le a NATO a szerb infrastukturát ? A helszinki egyezmény kimondta a II. világháborúban megállapított határok sérthetetlenségét, ehhez képest Jugoszlávia sehol nincs, Krím pedig Európa nagy része szerint ukrán terület, de ha utána olvasol a II. Világháborút lezáró béke szerint Krím Orosz SzSzK része volt, csak a nép megkérdezése nélkül ukrán származású Hruscsov pártfőtitkár Ukrajnának ajándékozta, ez egy korrupt döntés volt, de senki nem beszél róla.
madar299
2022. december 13. 17:36
A Ny.-i sajtó lételeme a "cimkézés" , szegények e nélkül már írni sem tudnak egy jó cikket sem . Karinthy F. után szabadon , kérjék vissza a tandíjat /az iskoláztatásukra költött pénzt/ mert nem tanultak , ill. nem ragadt rájuk semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!